Ve Vietnamu je občas uslyšíte i pod pojmem bánh rán lúc lắc, kde lúc lắc [luk lak] zde znamená třást se. Kromě toho, že jsou skvělé sladké, tak s tím můžete lehce třást a ucítíte, jak se náplň uvnitř hýbe. Tímhle způsobem se pozná dobře udělaný bánh rán.
Na přípravu obalu je potřeba horká voda (těch 90 ml). Do vody přidejme cukr a mícháme.
Až se vše rozpustí, doplníme obě rýžové mouky, trochu oleje a rozšťouchané brambory
Hotové těsto necháme 1–2 hodiny nakynout.
Mezitím připravíme náplně.
Jsou 2 varianty, jak uvařit mungo fazole:- Rýžovarem, kde postup je stejné jako u vaření rýží.- Dušením. Je tu větší jistota, že se z náplně nestane kaše a je tu libovolné množství vody.
Mungo fazole změknou, proto je teď vhodná chvíle to rozmixovat.
Fazole ještě orestujeme na pánvi s trochou olejem. Přidáme cukr a nastrouhané kokosy.
Restujeme, dokud nevznikne hladké těsto.
Z náplní uděláme několik menších koulí.
Těsto na obalení by měl být měkký, nelepivý a lehce nakynutý, nesmí být suchý.
Menší koule z náplní obalíme nakynutým těstíčkem. Dávejme pozor při obalování! Nesmí být mezi náplní a obalem mezera. Jinak koule praskne během smažení.
Hotové koule ještě obalíme sezamem tak, že je tam „nalepíme“.
Pánev/rendlík/fritéza by měl obsahovat hodně oleje, aby sezamové koule mohly lehce plavat. Až bude olej připraven na mírném ohni, postupně do něj vložíme sezamové koule.
POZOR! Neustále míchejte! Jestli budou delší dobu ve styku se vzduchem, je dost pravděpodobné, že začnou praskat a vy se můžete u toho zranit!
Jakmile začnou plavat na hladinu a mají zlatavou barvu, odkládáme sezamové koule na papírovou utěrku.
Sezamové koule lze podávat horké i studené.
Notes
Až bude olej horký, vypněte oheň a vložte do oleje ty sezamové kuličky. Až začnou plavat nahoru, zapněte znovu oheň, tentokrát při střední teplotě. Tímhle způsobem dáváme těstu prostor kynout.