Go Back Email Link
+ servings
Ještě žádné hodnocení

Recept: Sezamové koule (Bánh rán)

Ve Vietnamu je občas uslyšíte i pod pojmem bánh rán lúc lắc, kde lúc lắc [luk lak] zde znamená třást se. Kromě toho, že jsou skvělé sladké, tak s tím můžete lehce třást a ucítíte, jak se náplň uvnitř hýbe. Tímhle způsobem se pozná dobře udělaný bánh rán.
Servings 20 koulí
Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minut
Doba kynutí 2 hours
Total Time 3 hours 30 minut

Ingredients

Instructions

  • Uvaříme brambory na měkko, poté je rozštoucháme.
  • Na přípravu obalu je potřeba horká voda (těch 90 ml). Do vody přidejme cukr a mícháme.
  • Až se vše rozpustí, doplníme obě rýžové mouky, trochu oleje a rozšťouchané brambory
  • Hotové těsto necháme 1–2 hodiny nakynout.
  • Mezitím připravíme náplně.
  • Jsou 2 varianty, jak uvařit mungo fazole:
    - Rýžovarem, kde postup je stejné jako u vaření rýží.
    - Dušením. Je tu větší jistota, že se z náplně nestane kaše a je tu libovolné množství vody.
  • Mungo fazole změknou, proto je teď vhodná chvíle to rozmixovat.
  • Fazole ještě orestujeme na pánvi s trochou olejem. Přidáme cukr a nastrouhané kokosy.
  • Restujeme, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Z náplní uděláme několik menších koulí.
  • Těsto na obalení by měl být měkký, nelepivý a lehce nakynutý, nesmí být suchý.
  • Menší koule z náplní obalíme nakynutým těstíčkem. Dávejme pozor při obalování! Nesmí být mezi náplní a obalem mezera. Jinak koule praskne během smažení.
  • Hotové koule ještě obalíme sezamem tak, že je tam „nalepíme“.
  • Pánev/rendlík/fritéza by měl obsahovat hodně oleje, aby sezamové koule mohly lehce plavat. Až bude olej připraven na mírném ohni, postupně do něj vložíme sezamové koule.
  • POZOR! Neustále míchejte! Jestli budou delší dobu ve styku se vzduchem, je dost pravděpodobné, že začnou praskat a vy se můžete u toho zranit!
  • Jakmile začnou plavat na hladinu a mají zlatavou barvu, odkládáme sezamové koule na papírovou utěrku.
  • Sezamové koule lze podávat horké i studené.

Notes

Až bude olej horký, vypněte oheň a vložte do oleje ty sezamové kuličky. Až začnou plavat nahoru, zapněte znovu oheň, tentokrát při střední teplotě. Tímhle způsobem dáváme těstu prostor kynout.
Typ kuchyně: Vietnamská
Klíčové slovo: dezerty, snack
QR Code linking back to recipe