Go Back Email Link
Ještě žádné hodnocení

Recept: Jak uvařit rýži

Rýže byla vždycky důležitou součástí každé vietnamské i celkově v asijské kuchyni. V každé vietnamské rodině v ČR uvidíte rýžovar. V některé části Vietnamu jsou stále domorodé, které ještě neměli možnost se setkat s rýžovarem, tím pádem vaří normálně v hrnci. Je důležité, aby rýže byla kvalitní. My, jako drtivá většina Vietnamců, používáme thajskou dlouhozrnnou rýži neboli jasmínovou rýži.
Cook Time 40 minut

Instructions

Varianta s rýžovarem

  • Odsypeme množství rýže, které potřebujeme.
  • Rýži opláchneme – jelikož ji zpracovávali v továrně, mohou se v ní objevit nečistoty.
  •  Opláchnutou rýži vsypeme do přístroje.
  • Přidáme vodu a vaříme. Od malička nás učili, že hladina vody má být jeden článek prstu nad rýží. Ale to platí jen v případě, že vaříte rodinnou večeři.
  • Rýže by měla být měkká a pružná.

Varianta s hrncem

  • První dva kroky se shodují s předchozím návodem.
  • Přidáme vodu a ze začátku mícháme, dokud vodu s rýží nepřivedeme varu.
  • Přiklopíme pokličkou a necháme vařit na mírném ohni zhruba 15–20 min. Neotvírejte pokličku!
  • Rýže nasaje vodu a změkne.
  • Vypneme oheň, rýži promícháme a necháme ještě 10 min působit páru.

Notes

Pozor, množství vody závisí na druhu rýže – některé sají více vody, s čímž je třeba při jejím odměřování počítat.
U některých hrnců (zpravidla dražších) se dá vařit i podtlakem – rýže je pak měkčí, voňavější a chutnější.
Také je potom potřeba méně vody. Doporučujeme si postup napřed vyzkoušet na menší várce rýže.
Je mnoho teorií, jak moc máte rýži před vařením opláchnout. V jedné rodině oplachují rýži 2–3x, aby nebyla nijak cítit. Jinde zase jen jednou, protože si myslí, že jen tak má tu pravou „šťávu“. Takže míru umytí rýže necháme čistě na vás.
Jelikož Asiati mají mlsné jazyky a kupují vždy tu nejkvalitnější rýži (jíme ji přece každý den), nesolíme ji.
Typ chodu: Přílohy
Typ kuchyně: Vietnamská
Klíčové slovo: rýže
QR Code linking back to recipe