Na světě je přes 8000 druhů rýží, liší se především místem původu. Celosvětově vede v exportu rýží Indie a Thajsko. Vietnam je v tomto žebříčku na 5. místě hned za Spojenými státy a Pákistánem.
Základní rozdělení rýže je dle způsobu pěstování: rýže setá a rýže horská. Rýže setá je nejrozšířenější a náročnější na zavlažování. Nejkvalitnější odrůdy jsou vhodné pro vaření a obsahují vysoký podíl škrobu. Rýže horská není tak náročná na zavlažování ale kvalitou jsou nižší a zrno není tak kvalitní.
To co je podstatnější je dělení podle zrna. Tvarově mohou být rýže velmi různá: podlouhlá, oválná, kulatá, krátká. Podle tvaru se pak k rýži připojují přívlastky: dlouhozrnná, krátkozrnná, kulatozrnná. Koncového zákazníka spíše zajímá značka a kvalita rýže. Zde jsou některé nejznámější odrůdy.
- Rýže Jasmínová:
Jasmínová rýže je velice oblíbené v Asii. Má jemnou květinovou vůli, velice lepivou strukturu a je podobná rýži Basmati. Kvůli lepivé struktuře se snadno jí hůlkami a je prokazatelné, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vůně jasmínové rýži nelze chybět i ve vietnamské kuchyni.
- Rýže Lepkavá:
Lepkavá rýže je ve Vietnamštině gạo nếp. Je kratší a silnější než jasmínová. Obsahuje větší podíl škrobu než jinačí druhy rýže a nasytí více. Ve vietnamské kuchyni se lepkavá rýže dělá na páře nebo se zní dělají sladké pokrmy.
- Rýže Basmati:
Basmati je nejrozšířenějším druhem v Indii a patří mezi ty nejoblíbenější. V překladu z hindštiny znamená tahle rýže „královna vůni“. Tento přídomek vznikl díky její jedinečné vůni a chuti připomínající oříšky.
- Rýže Carnaroli:
Carnaroli je pokládána za královnu italských rizotových rýží. Má velká, baculatá zrna a dobře vstřebává vodu. Při vaření se uvolňuje velké množství škrobu, který způsobuje žádanou krémovitost rizota.
- Rýže Arborio:
Arborio je dalším zástupcem italských rýží a tvarově jsou kulatozrnná, perličkovitá. Absorbuje hodně vody, po uvaření vytváří krémovitou hmotu a jsou poněkud pevnější než odrůda Carnaroli. Z této rýže připravují Italové taktéž svá pověstná rizota.
- Rýže Natural:
Rýže Natural patří mezi těmi celozrnnými a neloupanými zrny. Má kratší dobu trvanlivosti, déle se vaří, i po uvaření zůstává pevná. Obsahuje hodně bílkovin, několikanásobně více vlákniny než klasická loupaná rýže a má výraznější, oříškovou, chuť.
- Rýže Parboiled:
Parboiled je dlouhozrnná, loupaná a leštěná rýže. I pro leštění pomoci vysokotlaké páry v ní zůstávají všechny cenné vitaminy a minerály. V syrovém stavu má žlutou barvu, ale po uvaření zbělá. Rychle se uvaří, zůstává sypká, ale nelepí se.
- Rýže Nishiki:
Nishiki je zástupce rýže ze země vycházejícího Japonska a vídáme ji v proslulých sushi. Má menší a kulatá zrna. Po uvaření se velmi lepí díky vysokému obsahu škrobu a je téměř průsvitná.
- Rýže rudá (Bhútánská):
Bhútánská rýže, zbarvena dočervena, je starověká krátkozrnná odrůda. Pěstuje se ve vysoké nadmořské výšce, až v Himálaji. Rýžová pole jsou zde zavlažována tisíc let starým viaduktem, který přepravuje kvalitní vodu bohatou na stopové prvky. Tato rýže má příjemnou ořechovou vůni.
- Rýže divoká – planá:
Nejde vlastně o rýži, ale o semínka traviny volně rostoucí ve Spojených státech a v Kanadě, někdy jsou nazývané jako „indiánská“. Sbírá se ručně a je hodně drahá. Obsahuje vysoké množství vitamínu B a používá se do salátů ve směsi s rýži Basmati.
- Rýže černá:
Černá rýže je neobvyklá svým zbarvením a byla nedávno prohlášena za tzv. superfood. Její chuť je lehce nasládlá, má lepkavý povrch a vařením získá fialovou barvu. Na rozdíl od západního světa, který ji teprve pomalu objevuje, je na východě už dlouho známá. Tradiční čínská medicína ji doporučuje pro posílení funkce ledvin, proti anémii, pro zlepšení krevní cirkulace, léčbu cukrovky či posílení zraku. Na talíři v kontrastu s bílou rýží vypadá velmi zajímavě.
Recept: Jak uvařit rýži
Ingredience
Postupy
Varianta s rýžovarem
- Odsypeme množství rýže, které potřebujeme.
- Rýži opláchneme – jelikož ji zpracovávali v továrně, mohou se v ní objevit nečistoty.
- Opláchnutou rýži vsypeme do přístroje.
- Přidáme vodu a vaříme. Od malička nás učili, že hladina vody má být jeden článek prstu nad rýží. Ale to platí jen v případě, že vaříte rodinnou večeři.
- Rýže by měla být měkká a pružná.
Varianta s hrncem
- První dva kroky se shodují s předchozím návodem.
- Přidáme vodu a ze začátku mícháme, dokud vodu s rýží nepřivedeme varu.
- Přiklopíme pokličkou a necháme vařit na mírném ohni zhruba 15–20 min. Neotvírejte pokličku!
- Rýže nasaje vodu a změkne.
- Vypneme oheň, rýži promícháme a necháme ještě 10 min působit páru.
Naše doporučení
Také je potom potřeba méně vody. Doporučujeme si postup napřed vyzkoušet na menší várce rýže. Je mnoho teorií, jak moc máte rýži před vařením opláchnout. V jedné rodině oplachují rýži 2–3x, aby nebyla nijak cítit. Jinde zase jen jednou, protože si myslí, že jen tak má tu pravou „šťávu“. Takže míru umytí rýže necháme čistě na vás. Jelikož Asiati mají mlsné jazyky a kupují vždy tu nejkvalitnější rýži (jíme ji přece každý den), nesolíme ji.