Go Back Email Link
+ servings
Ještě žádné hodnocení

Recept: Miso polévka (Tradiční japonská polévka)

Miso je fermentovaný sójový produkt a existuje mnoho druhů miso pasty, které se liší nejen ingrediencemi a délkou fermentace, ale i regionem, ve kterém jsou vyrobeny. Každý region Japonska má svou vlastní unikátní verzi miso pasty, která odráží místní chuťové preference a dostupné suroviny. Například miso z oblasti Kansai je typicky světlejší a sladší, zatímco miso z oblasti Kantō je tmavší a má silnější chuť.
Servings 2 porce
Prep Time 20 minut

Instructions

  • Tofu nakrájíme na menší kostičky a jarní cibulky na kolečka. Oboje dáme bokem.
  • Sušené mořské řasy wakame necháme změknout ve vlažné vodě.
  • Dashi vývar ohříváme v hrnci na mírném plameni, zhruba 10 minut, dokud nezačne bublat. Poté stáhneme z plotny a necháme odstát.
  • Miso pastu rozpustíme v naběračce dashi vývaru. Pak miso směs vmícháme zpět do hrnce.
  • Když je polévka promíchaná, přidáme tofu a řasy wakame.
  • Necháme několik minut odstát, aby wakame nasála vývar a tofu se prohřálo.
  • Před podáváním polévku ozdobíme jarní cibulkou.

Notes

Miso pastu přidávejte nejlépe těsně před podáváním.
Polévku nevařte na prudkém ohni, stačí, aby mírně probublávala. Díky tomu udržíme její chuť a nezničíme živiny, které jsou v ní obsažené.
Jako bonus můžete do bublajícího dashi vývaru přidat houby, chuť polévky pak bude zajímavější.  
Polévku si můžete připravit i předem. V ledničce vydrží až 2 dny. Jen ji doporučujeme neohřívat opakovaně – mohly by zhořknout.
Typ chodu: K rýži, Polévky, Tofu
Typ kuchyně: Japonská
Klíčové slovo: tofu, wakame řasy
QR Code linking back to recipe