V Japonsku jsme se skamarádili s Ryo a její maminku, která ve Fukuoce vede kurzy vaření italsko-japonské kuchyně. A právě tam proběhlo naše první seznámení s dashi – základním kamenem japonské umami. Když jsme ochutnali jejich domácí miso polévku, kterou si dávají každé ráno, spadla nám brada. Dashi je zkrátka pro dokonalou miso polévku alfa i omega.
Nejpříjemnější varianta miso polévky je s jemnými tofu kousky, pak osobně máme rádi i verzi s mletým masem, který pak podáváme k rýži.
Slyšeli jsme často, že někomu nechutná tofu, my se jen na ně vyděšeně díváme a...
Tofu je tradiční surovina, která hraje významnou roli jak v asijské, tak v evropské kuchyni....
Ještě žádné hodnocení
Recept: Miso polévka (Tradiční japonská polévka)
Miso je fermentovaný sójový produkt a existuje mnoho druhů miso pasty, které se liší nejen ingrediencemi a délkou fermentace, ale i regionem, ve kterém jsou vyrobeny. Každý region Japonska má svou vlastní unikátní verzi miso pasty, která odráží místní chuťové preference a dostupné suroviny. Například miso z oblasti Kansai je typicky světlejší a sladší, zatímco miso z oblasti Kantō je tmavší a má silnější chuť.
Množství 2 porce
Doba přípravy 20 minut min
Ingredience
- 400 ml dashi vývaru
- 1,5 lžíce miso pasty
- 100 g tofu
- malá hrstka sušené mořské řasy wakame nepovinné
- 1 stonek jarní cibulky
Postupy
- Tofu nakrájíme na menší kostičky a jarní cibulky na kolečka. Oboje dáme bokem.
- Sušené mořské řasy wakame necháme změknout ve vlažné vodě.
- Dashi vývar ohříváme v hrnci na mírném plameni, zhruba 10 minut, dokud nezačne bublat. Poté stáhneme z plotny a necháme odstát.
- Miso pastu rozpustíme v naběračce dashi vývaru. Pak miso směs vmícháme zpět do hrnce.
- Když je polévka promíchaná, přidáme tofu a řasy wakame.
- Necháme několik minut odstát, aby wakame nasála vývar a tofu se prohřálo.
- Před podáváním polévku ozdobíme jarní cibulkou.
Naše doporučení
Miso pastu přidávejte nejlépe těsně před podáváním.
Polévku nevařte na prudkém ohni, stačí, aby mírně probublávala. Díky tomu udržíme její chuť a nezničíme živiny, které jsou v ní obsažené.
Jako bonus můžete do bublajícího dashi vývaru přidat houby, chuť polévky pak bude zajímavější.
Polévku si můžete připravit i předem. V ledničce vydrží až 2 dny. Jen ji doporučujeme neohřívat opakovaně – mohly by zhořknout.