Miso polévka (Tradiční japonská polévka)

Miso je fermentovaný sójový produkt a existuje mnoho druhů miso pasty, které se liší nejen ingrediencemi a délkou fermentace, ale i regionem, ve kterém jsou vyrobeny.

Obsah stránky

    V Japonsku jsme se skamarádili s Ryo a její maminku, která ve Fukuoce vede kurzy vaření italsko-japonské kuchyně. A právě tam proběhlo naše první seznámení s dashi – základním kamenem japonské umami. Když jsme ochutnali jejich domácí miso polévku, kterou si dávají každé ráno, spadla nám brada. Dashi je zkrátka pro dokonalou miso polévku alfa i omega.

    Nejpříjemnější varianta miso polévky je s jemnými tofu kousky, pak osobně máme rádi i verzi s mletým masem, který pak podáváme k rýži.

    Slyšeli jsme často, že někomu nechutná tofu, my se jen na ně vyděšeně díváme a...
    Tofu je tradiční surovina, která hraje významnou roli jak v asijské, tak v evropské kuchyni....
    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Miso polévka (Tradiční japonská polévka)

    Miso je fermentovaný sójový produkt a existuje mnoho druhů miso pasty, které se liší nejen ingrediencemi a délkou fermentace, ale i regionem, ve kterém jsou vyrobeny. Každý region Japonska má svou vlastní unikátní verzi miso pasty, která odráží místní chuťové preference a dostupné suroviny. Například miso z oblasti Kansai je typicky světlejší a sladší, zatímco miso z oblasti Kantō je tmavší a má silnější chuť.
    Množství 2 porce
    Doba přípravy 20 minut

    Postupy

    • Tofu nakrájíme na menší kostičky a jarní cibulky na kolečka. Oboje dáme bokem.
    • Sušené mořské řasy wakame necháme změknout ve vlažné vodě.
    • Dashi vývar ohříváme v hrnci na mírném plameni, zhruba 10 minut, dokud nezačne bublat. Poté stáhneme z plotny a necháme odstát.
    • Miso pastu rozpustíme v naběračce dashi vývaru. Pak miso směs vmícháme zpět do hrnce.
    • Když je polévka promíchaná, přidáme tofu a řasy wakame.
    • Necháme několik minut odstát, aby wakame nasála vývar a tofu se prohřálo.
    • Před podáváním polévku ozdobíme jarní cibulkou.

    Naše doporučení

    Miso pastu přidávejte nejlépe těsně před podáváním.
    Polévku nevařte na prudkém ohni, stačí, aby mírně probublávala. Díky tomu udržíme její chuť a nezničíme živiny, které jsou v ní obsažené.
    Jako bonus můžete do bublajícího dashi vývaru přidat houby, chuť polévky pak bude zajímavější.  
    Polévku si můžete připravit i předem. V ledničce vydrží až 2 dny. Jen ji doporučujeme neohřívat opakovaně – mohly by zhořknout.
    Typ chodu: K rýži, Polévky, Tofu
    Typ kuchyně: Japonská
    Štítky: tofu, wakame řasy

    Související články

    Kimchi jjigae je jedním z nejtradičnějších pokrmů Jižní Koreje. Jednoduchý, hřejivý a plný výrazných chutí,...
    Ve Vietnamu se původně dělalo tofu především pro buddhistické mnichy. Protože jsou tito lidé vegeteriáni,...
    V mnoha vietnamských restauracích můžete zahlédnout název „phở bò/phở gà“, ale co vlastně tento název...
    Jídlo má původ z Hanoje a proč má přívlastek "thang", když nudle bún jsou v...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close