Zde je recept na slavné smažené rolky - nem rán!! Tohle jídlo nikdy nesmí chybět při svátcích ve Vietnamu. Postup je velice jednoduchý, ale příprava je, jako vždy ve vietnamské gastronomii, velice zdlouhavá.
Necháme houby shitake, jidášovo ucho a fazolové nudle ve vlažné vodě cca 20 min.
Mezitím nakrájíme mrkev na nudličky a cibule na kostičky.
Až jsou ingredience ve vodě měkké, tak nakrájíme houby a nudle ustřihneme na kratší nudličky.
Vše smícháme s masem (včetně vejce) a osolíme, opepříme a dochucujeme rybí omáčkou.
Teď připravíme vlažnou vodu, rýžový papír a talíř, na kterém budete rolovat.
Směs bereme po 1,5 lžíce.
Namočíme rýžový papír, stačí pár sekund. Nenechte to tam moc dlouho, protože papír pak hodně změkne a nedá se s tím pak pracovat. Jestli se vám protrhl papír při rolování, nepanikařte a dejte tam další vrstvu papíru.
Dáme směs víc k sobě a rolujeme. Zastavíme se u půlky papíru, oba konce dáme k sobě, aby vnitřní směs nespadl při smažení a dorolujeme. (viz. video)
Jakmile je vše hotové, můžeme to začít smažit! (Doporučujeme dát rolky do oleje až bude olej trochu horký).