Sladkokyselá zálivka (Nước chấm) – Vietnamská univerzální zálivka

Stačí poznat tuto základní zálivku ke smaženým závitkům a pochopíte vše, co je potřeba, ve vietnamské gastronomii. Každá rodina to dělá podle své vlastní chuti. Ale tady uvidíte aspoň základy ke skvělé zálivce.

Obsah stránky

    V jakých pokrmech používáme nước chấm?

    Nước chấm je nepostradatelnou součástí vietnamské kuchyně a často se označuje jako univerzální zálivka. Tato slano-sladkokyselá omáčka se používá k dochucení pokrmů, jako jsou nem rán (smažené závitky), bún chả, bún bò nam bộ a další.

    Základními ingrediencemi jsou rybí omáčka, voda, cukr, ocet nebo limetková šťáva, česnek a chilli. Výsledkem je výrazná a osvěžující chuť, která skvěle doplňuje různá jídla. Každá rodina má svou vlastní verzi nước chấm, takže chutě mohou mírně lišit podle regionu a rodinných receptů.

    Recept: Smažené závitky (Nem rán)

    Zde je recept na slavné smažené rolky - nem rán!! Tohle jídlo nikdy nesmí chybět při svátcích ve Vietnamu. Postup je velice jednoduchý, ale příprava je, jako vždy ve vietnamské gastronomii, velice zdlouhavá.
    Přečíst si recept

    Recept: Nesmažené závitky (Nem cuốn)

    Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží. V teplých dnech je to ideální pokrm, který nezatěžuje organismus a je velice lehké a svěží. Náplň může tvořit praktický cokoli, co má člověk rád. Přidáme tam perilu, klasnatku a koriandr, a všechno se to namotá do rolky. Může se tam dát grilovanou rybu, hovězí maso, až po prasečí ouška, které je ve Vietnamu velmi oblíbené. Podává se pak se zálivkou nebo s arašídovou omáčkou.
    Přečíst si recept

    Recept: Bún bò nam bộ

    Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy. Jídlo je velice lehké na strávení. Ingredience tohoto jídla mohou zůstat stejná, jako je hovězí maso, perilu, klasnatku a koriandr, arašídy, restovaná cibulka. Ale v každé provincii vám mohou naservírovat jinačí zálivku. Sladší, slanější, pálivější ... tohle vše záleží na šéfkuchaři.
    Přečíst si recept
    zaseryze_bunbonambo

     

    Jak vybrat dobrou rybí omáčku?

    Na to jsme vám krásně odpověděli zde: Rybí omáčka a vietnamská kuchyně

    Příprava nước chấm je jednoduchá a její přizpůsobivost ji činí jednou z nejpoužívanějších zálivek ve vietnamské kuchyni.

    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Sladkokyselá zálivka (Nước chấm)

    Je to asi ten nejjednodušší a nejlepší postup, kterou kdy zkusíte udělat ve vietnamské gastronomii. Každá rodina to dělá podle své vlastní chuti. Ale tady uvidíte aspoň základy ke skvělé zálivce.
    Množství 1 porce
    Doba přípravy 10 minut

    Ingredience

    Postupy

    • Česnek nasekáme a chilli papričku nakrájíme.
    • Veškeré připravené ingredience smícháme dohromady.
      Když chcete silnou zálivku: Dejte poměr 4 : 1 : 1,5 : 0,5
      My děláme v poměru: 9 : 1,5 : 1 : 0,5
      Kde je poměr: voda : cukr : rybí omáčka : ocet
    • Doporučujeme podávat teplé.

    Naše doporučení

    Zálivka chutná lépe, když necháte odležet aspoň 1 den a vydrží až 14 dní.
    Typ chodu: Omáčky
    Typ kuchyně: Vietnamská

    Související články

    Karamelizovaný cukr je součástí každé vietnamské kuchyně. Používá se při marinování bún chả, k vaření...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close