Nejčastější chyby při vaření s kokosovým mlékem a jak se jim vyhnout

Kokosové mléko je skvělou ingrediencí, která dodá vašim jídlům bohatou chuť a krémovou konzistenci. Používá se v mnoha asijských kuchyních – od thajských kari až po vietnamské dezerty.

Obsah stránky

    Kokosové mléko – ta lahodná, krémová přísada, která dokáže povznést jídlo na úplně jinou úroveň. Pamatuju si, když jsem ho poprvé použila, nadšená z toho, jak moje thajské kari bude vypadat a chutnat přesně jako v restauraci. No, realita byla trošku jiná. Během let jsem při vaření s kokosovým mlékem udělala několik chyb, které se možná nezdají velké, ale můžou zkazit celý výsledek. Tady jsou ty nejzásadnější chyby, které jsem už zvládla (téměř) vždycky vyřešit – a jak se jim můžete vyhnout i vy.

    Příliš vysoká teplota – a hele, kari se mi srazilo!

    Jedna z mých prvních zkušeností s kokosovým mlékem byla, když jsem netrpělivě zvýšila plamen, abych uvařila kari rychleji. Všechno vypadalo skvěle, dokud jsem se nevrátila ke sporáku a neviděla, jak se kokosové mléko začíná srážet a tvořit hrudky. Tehdy jsem se to naučila tvrdou cestou – kokosové mléko a vysoká teplota nejdou dohromady.

    Jak jsem to vyřešila:

    Vařte kokosové mléko na střední až nízké teplotě a nechte ho jen jemně probublávat. Tak si uchová krémovou konzistenci bez rizika sražení.

    Nepoužití plnotučného kokosového mléka

    Jednou jsem si koupila nízkotučné kokosové mléko, protože jsem si říkala, že je to zdravější volba. Ale když jsem pak ochutnala kari, nebylo to ono. Ta krémovost a bohatá chuť tam prostě chyběla.

    Jak se to dá vyřešit:

    Vždy sáhněte po plnotučném kokosovém mléce pro nejlepší chuť a texturu. Pokud chcete jídlo odlehčit, můžete přidat trochu vody.

    Výběr špatného kokosového mléka – a kari chutnalo… divně

    Pamatuju si, jak jsem jednou v obchodě bezmyšlenkovitě popadla první konzervu kokosového mléka, na kterou jsem narazila. Když jsem se pak pustila do vaření, něco nebylo v pořádku. Kari chutnalo zvláštně nasládle, a to i přes to, že jsem do něj nepřidala cukr.

    Co jsem zjistila:

    Čtěte složení na etiketách a vybírejte kokosové mléko, které obsahuje jen kokos a vodu. Vyhýbejte se konzervám s přidanými sladidly a konzervanty.

    Nesprávné míchání kokosového mléka

    Nevěděla jsem, že se kokosové mléko v plechovce odděluje. Otevřela jsem konzervu a nalila přímo do pánve. Bylo to buď příliš husté, nebo příliš vodnaté, a výsledkem bylo nekonzistentní kari.

    Jaké je ponaučení:

    Před otevřením plechovky ji vždy důkladně protřepejte. Pokud už je otevřená, promíchejte mléko lžící, aby byla konzistence jednotná.

    Nesprávné skladování a zkažené mléko – ach jo!

    Otevřela jsem plechovku kokosového mléka, použila polovinu a zbytek nechala v lednici… jenže bez pořádného přikrytí. Po pár dnech jsem chtěla zbytek použít a bylo zkažené. To byla opravdu zbytečná ztráta.

    Jak se tomu vyhnout:

    Přelijte zbylé kokosové mléko do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte ho v lednici, kde vydrží až 3–4 dny. Pokud víte, že ho nespotřebujete hned, můžete ho zamrazit ve formičkách na led.

    Kokosové mléko a dezerty

    Někteří si myslí, že kokosové mléko lze vyšlehat stejně jako smetanu na šlehačku. Pro šlehání je ale potřeba použít kokosový krém, který má mnohem vyšší obsah tuku než běžné kokosové mléko. Kokosové mléko obsahuje příliš mnoho vody, aby mohlo vytvořit šlehačku.

    Jak to napravit:

    Pokud chcete šlehat kokosový produkt, sáhněte po kokosovém krému, který je hustší a má vyšší obsah tuku, ideální pro vytváření jemné kokosové šlehačky.

    Související články

    Vietnamská polévka phở bò je oblíbená po celém světě, ale při její přípravě se často...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Close
    Close