Thajský původ názvu, ale vietnamská legenda
Sriracha je sice thajské slovo pro pálivou omáčku – název pochází z thajského města Si Racha, kde byla poprvé vyrobena. Nicméně, omáčka, kterou dnes známe, se proslavila díky Vietnamecovi Davidu Tranovi, který emigroval do USA během vietnamské války.
Příběh uprchlíka a nákladní lodi
Zakladatel Huy Fong Foods, David Tran, uprchl do USA na taiwanské nákladní lodi jménem Huey Fong. Tento název znamená „shromáždění blahobytu“, a stal se inspirací pro název jeho firmy.
Logo kohouta má osobní význam
Logo firmy Huy Fong Foods je ikonický kohout, protože David Tran se narodil v roce kohouta podle čínského zodiaku. Tento symbol se stal synonymem pro lahodně pálivou omáčku po celém světě.
Omáčka s pevnými základy
I když Tranovi přátelé tvrdili, že omáčka je příliš pálivá a že by měl přidat více cukru, David Tran se odmítl vzdát svého původního receptu. Dnes je Sriracha milovaná právě pro svou nezměněnou pálivost a charakteristickou chuť.
Ingredience jsou na lahvi – žádné tajemství
Recept na Srirachu není žádným tajemstvím – ingredience jsou transparentně uvedeny na etiketě. Sriracha obsahuje jednoduché složky: chilli papričky, česnek, ocet, cukr a sůl, což jí dává specifickou chuť
Čerstvé chilli každý den
Firma Huy Fong Foods pěstuje své vlastní chilli papričky přímo na plantážích v Kalifornii. Každý rok používají stovky tun čerstvých chilli papriček, především odrůdy jalapeño, aby zajistili maximální čerstvost a kvalitu
Jalapeño papričky pro Srirachu
I když mnoho lidí spojuje Srirachu s typickými pálivými chilli papričkami, jalapeño jsou hlavní odrůdou, která je používána v originálním receptu od Huy Fong Foods. Jalapeño je známé svou střední pálivostí na Scovilleově stupnici.
Jediná továrna na světě
Věděli jste, že existuje jen jedna jediná továrna Huy Fong Foods? Nachází se v Irwindale, Kalifornie, kde se vyrábí veškerá Sriracha na světě. Pokud vidíte omáčku s jinou továrnou, není to ta pravá.
Cena a kvalita zůstávají neměnné
I přes obrovský úspěch značky se firma Huy Fong Foods pyšní tím, že cena i kvalita omáčky Sriracha zůstaly po téměř 30 let stejné. Tento fakt je jedním z důvodů, proč si omáčka získala celosvětovou popularitu.
Zvláštní využití v kuchyni
Sriracha je dnes univerzální omáčka, kterou lidé používají nejen do asijských pokrmů, ale i do pizz, těstovin, burgerů nebo dokonce koktejlů. Ať už si ji přidáte do Phở nebo na vajíčka, Sriracha dodává jedinečnou kombinaci pálivosti a sladkosti.