10 zajímavostí o slavné omáčce Sriracha, které možná neznáte

Víte, že známá značka Sriracha Hot Chilli Sauce od firmy Huy Fong Foods patří vietnamskému podnikateli jménem David Tran? Ačkoliv název omáčky pochází z Thajska, proslavila ji právě americká značka Huy Fong Foods, a její sláva se rozšířila po celém světě. Tady jsou fascinující fakta o této slavné pálivé omáčce:

Obsah stránky

    Thajský původ názvu, ale vietnamská legenda

    Sriracha je sice thajské slovo pro pálivou omáčku – název pochází z thajského města Si Racha, kde byla poprvé vyrobena. Nicméně, omáčka, kterou dnes známe, se proslavila díky Vietnamecovi Davidu Tranovi, který emigroval do USA během vietnamské války.

    Příběh uprchlíka a nákladní lodi

    Zakladatel Huy Fong Foods, David Tran, uprchl do USA na taiwanské nákladní lodi jménem Huey Fong. Tento název znamená „shromáždění blahobytu“, a stal se inspirací pro název jeho firmy.

    Logo kohouta má osobní význam

    Logo firmy Huy Fong Foods je ikonický kohout, protože David Tran se narodil v roce kohouta podle čínského zodiaku. Tento symbol se stal synonymem pro lahodně pálivou omáčku po celém světě.

    Omáčka s pevnými základy

    I když Tranovi přátelé tvrdili, že omáčka je příliš pálivá a že by měl přidat více cukru, David Tran se odmítl vzdát svého původního receptu. Dnes je Sriracha milovaná právě pro svou nezměněnou pálivost a charakteristickou chuť.

    Ingredience jsou na lahvi – žádné tajemství

    Recept na Srirachu není žádným tajemstvím – ingredience jsou transparentně uvedeny na etiketě. Sriracha obsahuje jednoduché složky: chilli papričky, česnek, ocet, cukr a sůl, což jí dává specifickou chuť

    Čerstvé chilli každý den

    Firma Huy Fong Foods pěstuje své vlastní chilli papričky přímo na plantážích v Kalifornii. Každý rok používají stovky tun čerstvých chilli papriček, především odrůdy jalapeño, aby zajistili maximální čerstvost a kvalitu

    Jalapeño papričky pro Srirachu

    I když mnoho lidí spojuje Srirachu s typickými pálivými chilli papričkami, jalapeño jsou hlavní odrůdou, která je používána v originálním receptu od Huy Fong Foods. Jalapeño je známé svou střední pálivostí na Scovilleově stupnici.

    Jediná továrna na světě

    Věděli jste, že existuje jen jedna jediná továrna Huy Fong Foods? Nachází se v Irwindale, Kalifornie, kde se vyrábí veškerá Sriracha na světě. Pokud vidíte omáčku s jinou továrnou, není to ta pravá​.

    Cena a kvalita zůstávají neměnné

    I přes obrovský úspěch značky se firma Huy Fong Foods pyšní tím, že cena i kvalita omáčky Sriracha zůstaly po téměř 30 let stejné. Tento fakt je jedním z důvodů, proč si omáčka získala celosvětovou popularitu​.

     

    Zvláštní využití v kuchyni

    Sriracha je dnes univerzální omáčka, kterou lidé používají nejen do asijských pokrmů, ale i do pizz, těstovin, burgerů nebo dokonce koktejlů. Ať už si ji přidáte do Phở nebo na vajíčka, Sriracha dodává jedinečnou kombinaci pálivosti a sladkosti.

    Související články

    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Tofu je tradiční surovina, která hraje významnou roli jak v asijské, tak v evropské kuchyni....
    Jednoho horkého dne jsme měli šílenou chuť na vietnamskou ledovou kávu. Díky kombinaci sladké chuti...
    Proč nám vietnamská kuchyně tak chutná? Odpovědí je pradávné učení pěti elementů, které má své...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Close
    Close