Pamatuju si, jak jsem si poprvé objednala kimchi jjigae v korejské restauraci. Sice jsem u toho strašně smrkala kvůli pálivosti, ale ta kombinace kyselých a pálivých chutí mě dostala. Od té doby si tenhle pokrm musím dát pokaždé, když nějakou korejskou restauraci navštívím. A vždy s rýží – bez ní to prostě není ono.
Když jsem o své závislosti na kimchi jjigae řekla kamarádovi z Koreje, čekala jsem uznání. Místo toho na mě překvapeně koukal, protože pro něj je tohle jídlo úplně obyčejné. Možná čekal, že zmíním něco „fancy“ jako korejské BBQ. Ale pro mě je kimchi jjigae přesně to, co mě na korejské kuchyni baví – jednoduché, a přitom tak geniální.
A pokud máte doma starší kimchi, které už je pořádně uleželé, je tenhle recept přesně to, co potřebujete. 😊
Recept: Kimchi jjigae (Kimchi polévka)
Ingredience
- 200 g domácího kimchi starého 2–3 týdny
- 500 g vepřového bůčku bez kůže nakrájeného na kostičky
- 1 balení tofu
- 1 l rýžové vody
- 1 jarní cibulka
- 2 lžíce lisovaného česneku
- 1 cibule
- 1 lžíce korejských chilli vloček gochugaru
- 2 lžíce oleje na restování
- 1 lžíce sezamového oleje
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžíce cukru
- sůl
Postupy
- Jarní cibulku nakrájíme diagonálně a cibuli na půlměsíčky.
- V hrnci orestujeme na oleji vepřový bůček.
- Jakmile má maso zlatavou barvu, přidáme do hrnce postupně kimchi, jarní cibulku, cibuli a česnek.
- Dochutíme směsí cukru, chilli vloček, sójové omáčky a sezamového oleje.
- Dolijeme rýžovou vodou, zakryjeme hrnec poklicí a začneme vařit na středně vysoké teplotě.
- Po deseti minutách vývar promícháme a nahoru přidáme na plátky nakrájené tofu.
- Hrnec zakryjeme a vaříme dalších 10–15 minut.
- Podáváme s rýží.