Kimchi (Korejské nakládané zelí)

Kimchi – ikonické jídlo Jižní Koreje, které není jen příloha, ale životní styl.

Obsah stránky

    Pamatuju si, jak jsem se poprvé pustila do domácí přípravy, protože jsem byla zvědavá, jestli se mi podaří zachytit tu nezaměnitelnou chuť, kterou miluju v korejských restauracích. Bylo to trochu dobrodružství, ale výsledek? Nejen že to chutnalo skvěle, ale stala se z toho tradice. Dnes mám kimchi v lednici pořád a ráda ho dávám jako dárek přátelům.
    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Kimchi (Korejské nakládané zelí)

    Množství 1 várka
    Doba přípravy 4 hours
    Ideální doba fermentace 7 days

    Postupy

    • Pekingské zelí rozkrájíme na delší čtvrtiny.
    • Očistíme ho ve 2–3 l osolené vody ve velké misce.
    • Do jednotlivých vrstev zelí pak vetřeme další sůl a necháme odležet 4 hodiny v osolené vodě. Zelí změkne, ale bude stále křupavé a pustí slanou šťávu.
    • Mezitím připravíme zeleninovou chilli pastu, kterou použijeme k nakládání zelí.
    • Očistíme mrkev, ředkev, zázvor a česnek. Jarní cibulku, pažitku a jablko umyjeme.
    • Mrkev a ředkev nakrájíme na tenké nudličky, jarní cibulku a pažitku šikmo na diagonály. Vše necháme bokem v misce.
    • Do mixéru dáme česnek, zázvor, nakrájené jablko, vařené krevety a rybí omáčku s cukrem nebo medem. Vše rozmixujeme a odložíme bokem.
    • Teď je na řadě rýžová pasta. Do rendlíku vlijeme hrnek vody a přidáme lepkavou rýžovou mouku. Vaříme na střední teplotě a mícháme, dokud nevznikne pasta. I tu odložíme bokem.
    • Namixovanou směs smícháme se zeleninou, přidáme rýžovou pastu a na závěr dosypeme gochugaru.
    • Ochutnáme zeleninovou chilli pastu, a je-li potřeba, dochutíme ji rybí omáčkou.
    • Uleželé zelí propláchneme vodou, abychom z něj vymyli sůl.
    • Poté přidáme mezi jeho vrstvy zeleninovou chilli pastu.
    • Takto naložené kimchi dáme do boxu a necháme fermentovat.
    • Podávat můžeme ihned, ale nejlépe chutná po týdnu fermentace, kdy je kimchi už uleželé, ale stále křupavé a nemá kyselou chuť.
    Typ chodu: Přílohy
    Typ kuchyně: Korejská
    Štítky: chilli, kimchi

    Související články

    Shui Jiao knedlíčky jsou naše oblíbená tchajwanská specialita – jednoduché na přípravu, plné chutí a...
    Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží....
    Zde je recept na slavné smažené rolky - nem rán! Tohle jídlo nikdy nesmí chybět...
    Dưa góp neboli nakládaná zelenina je doplněk do vietnamské zálivky. Přidáváme ji k bún chả,...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close