Pandanové listy – Aromatický poklad jihovýchodní Asie

Pandanové listy (Pandanus amaryllifolius), známé také jako „vanilka Asie“, jsou nepostradatelnou součástí kuchyně v Thajsku, Malajsii a Indonésii. Tyto dlouhé, zelené listy mají jedinečnou sladkou, lehce oříškovou vůni, která připomíná vanilku nebo mandle. Pandan je základní složkou nejen ve slaných pokrmech, ale i v sladkých dezertech a nápojích.

Obsah stránky

    Pandanové listy v asijské kuchyni

    Pandanové listy jsou v jihovýchodní Asii používány podobně jako vanilka v západní kuchyni. Používají se k dochucování rýže, sladkých dezertů nebo k ochucení kokosového mléka. Jeden z nejznámějších pokrmů, kde se pandan využívá, je nasi lemak, malajsijské jídlo, kde se listy vaří spolu s rýží, aby jí dodaly jemnou vůni.

    V thajské kuchyni se pandanové listy často používají k zabalení kuřecího masa před smažením nebo grilováním, čímž se docílí aromatické chuti a vůně, jak je tomu u pokrmu kai ho bai toey (kuře v pandanových listech). Kromě slaných jídel jsou pandanové listy také hojně využívány v dezertech, jako je například pandanový dort nebo v nápojích, kde přidávají příjemnou sladkou vůni.

    Tip: Pokud vaříte rýži, přidejte několik pandanových listů do vody. Listy nejen rýži provoní, ale dodají jí také jemnou chuť a krásnou zelenou barvu.

    Léčivé účinky pandanových listů

    Pandanové listy nejsou jen skvělou kulinářskou přísadou, ale mají také řadu zdravotních přínosů, které jsou v tradiční asijské medicíně využívány po staletí:

    1. Podpora trávení – Pandanové listy pomáhají zklidnit zažívací trakt a zmírňují nadýmání či žaludeční potíže.
    2. Přírodní diuretikum – Pandan se tradičně používá jako přírodní prostředek ke zmírnění zadržování vody v těle.
    3. Snižování krevního tlaku – Některé studie naznačují, že konzumace pandanových listů může pomoci snižovat krevní tlak.

    Jak pandanové listy skladovat?

    Čerstvé pandanové listy vydrží v lednici až týden, pokud je zabalíte do vlhkého ubrousku a uložíte do plastového sáčku. Pro delší uchování je lze zamrazit – jednoduše je nasekejte na menší kousky a uložte do mrazničky. Takto si zachovají svou chuť i aroma. Sušené pandanové listy jsou k dispozici také, ale nedosahují stejné intenzity chuti jako čerstvé nebo zmrazené.

    Tip: Pandanové listy můžete také rozmixovat s trochou vody a vytvořit tak pandanový extrakt, který je perfektní pro dochucení a barvení dezertů či nápojů.

    Související články

    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Citronová tráva (Sả) je základní ingrediencí v thajské a vietnamské kuchyni, známá svou svěží, citrusovou...
    Řeřicha vodní (Watercress), známá svou lehce pikantní a svěží chutí, je oblíbenou bylinkou v mnoha...
    Paku (Fiddlehead fern), také známá jako mladé výhonky kapradin, je jedinečná zelenina oblíbená především v...
    Close
    Close