Příběh za jedinečnou vietnamskou kávou

Jednoho horkého dne jsme měli šílenou chuť na vietnamskou ledovou kávu. Díky kombinaci sladké chuti z kondenzovaného mléka a vysokého kofeinu z kávy Robusta zvládáme pracovat venku a zároveň si užít sluníčka. Ale jako klasika – místo toho, abych se soustředila na práci, tak jsem četla příběhy a zajímavosti spojené s tímto unikátním nápojem.

Obsah stránky

    Vietnam je druhou největší zemí produkující kávu na světě (hned po Brazílii) a káva je obrovskou součástí každodenního života místních lidí. Málokdo ví, co dělá vietnamskou kávu tak jedinečnou. Chci vám zde přiblížit více zajímavostí o tomto unikátním nápoji.

    Historie vietnamské kávy

    Jako většina slavných vietnamských pokrmů, i první kávovníček přinesl Francouz. Překvapivé, že? Za francouzského kolonialismu byl kávovníček poprvé přivezen do Vietnamu v 19. století. Kávové plantáže byly zpočátku postaveny na severu Vietnamu a později se rozšířily do dalších oblastí.

    Oblast Đắc Lắc (jižní Vietnam) se díky svému klimatu a kopcovité krajině ukázala jako jedno z nejlepších míst pro pěstování kávových zrn.

    Jak se podává vietnamská káva a proč?

    Vietnamská káva je známá svou intenzivní chutí a pomalým přípravným procesem. Phin filtr je to, co místní obyvatelé používají k přípravě kávy. Díky jeho malé kapacitě a pomalému procesu kapání se na jedno phin připraví jen malé množství kávy.

    Přidání slazeného kondenzovaného mléka a ledu z ní udělá cà phê sữa đá nebo cà phê nâu đávietnamskou ledovou kávu s mlékem, která je dnes oblíbená po celém světě.

    Když byla káva ve Vietnamu poprvé představena, čerstvé mléko bylo obtížně dostupné, proto se používalo kondenzované mléko. Výsledkem je silná, sladká a mléčná chuť, která je pro vietnamskou kávu typická.

    Co vietnamská káva a kalorie?

    Vzhledem k množství kondenzovaného mléka může být vietnamská káva poměrně kalorická. Počet kalorií závisí na tom, kolik lžic mléka přidáte. Jeden šálek, který má zhruba 235 ml a obsahuje 2–3 lžíce kondenzovaného mléka, bude mít přibližně 130 až 187 kalorií.

    Kávová zrna ve vietnamské kávě

    Vietnamský kávový průmysl se zaměřuje na tři druhy kávových zrn: Robusta, Arabica a Libérie. Vietnam je po Brazílii druhým největším producentem kávy na světě.

    Nejčastěji se při přípravě vietnamské kávy používají zrna Robusta, která jsou oproti Arabice více kofeinovaná a obsahují více antioxidantů.

    Jaké značky jsou nejlepší pro přípravu vietnamské kávy?

    Na vietnamském trhu dominují značky jako Vinacafe, Nescafe, Trung Nguyen Coffee a Dak Lak Coffee.

    V Česku jsou nejznámější značky Dak Lak Coffee, Trung Nguyen Coffee a nyní nově i Master Vietnam. Zatímco Trung Nguyen nabízí především instantní vietnamskou kávu, Dak Lak Coffee a Master Vietnam se zaměřují na výběrovou zrnkovou kávu a má vlastní pražírnu v České republice.

    Ve restauracích a v kavárnech zaměřující se na asijskou gastronomii často ochutnáte kávy od Dak Lak Coffee. Tahle firma nabízí hlavně výběrové zrnkové kávy a vlastní přímo vietnamskou pražírnu v České republice.

    Jak připravit vietnamskou kávu doma?

    Pokud máte možnost, určitě si kupte phin filtr a vietnamskou kávu, například na asijské tržnici. Můžete ji najít i v supermarketech, jako je Albert nebo Tesco. Sledujte také asijské týdny v Lidlu, kde občas najdete vietnamskou kávu značky Trung Nguyen v sekci instantních káv. 

    Celý postup přípravy najdete určitě u nás ZDE.

    Související články

    Sójová omáčka je jedním z nejstarších a nejuniverzálnějších dochucovadel na světě. Její historie sahá více...
    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Víte, že známá značka Sriracha Hot Chilli Sauce od firmy Huy Fong Foods patří vietnamskému...
    Tofu je tradiční surovina, která hraje významnou roli jak v asijské, tak v evropské kuchyni....
    Close
    Close