Vietnam je druhou největší zemí produkující kávu na světě (hned po Brazílii) a káva je obrovskou součástí každodenního života místních lidí. Málokdo ví, co dělá vietnamskou kávu tak jedinečnou. Chci vám zde přiblížit více zajímavostí o tomto unikátním nápoji.
Historie vietnamské kávy
Jako většina slavných vietnamských pokrmů, i první kávovníček přinesl Francouz. Překvapivé, že? Za francouzského kolonialismu byl kávovníček poprvé přivezen do Vietnamu v 19. století. Kávové plantáže byly zpočátku postaveny na severu Vietnamu a později se rozšířily do dalších oblastí.
Oblast Đắc Lắc (jižní Vietnam) se díky svému klimatu a kopcovité krajině ukázala jako jedno z nejlepších míst pro pěstování kávových zrn.
Jak se podává vietnamská káva a proč?
Vietnamská káva je známá svou intenzivní chutí a pomalým přípravným procesem. Phin filtr je to, co místní obyvatelé používají k přípravě kávy. Díky jeho malé kapacitě a pomalému procesu kapání se na jedno phin připraví jen malé množství kávy.
Přidání slazeného kondenzovaného mléka a ledu z ní udělá cà phê sữa đá nebo cà phê nâu đá – vietnamskou ledovou kávu s mlékem, která je dnes oblíbená po celém světě.
Když byla káva ve Vietnamu poprvé představena, čerstvé mléko bylo obtížně dostupné, proto se používalo kondenzované mléko. Výsledkem je silná, sladká a mléčná chuť, která je pro vietnamskou kávu typická.
Co vietnamská káva a kalorie?
Vzhledem k množství kondenzovaného mléka může být vietnamská káva poměrně kalorická. Počet kalorií závisí na tom, kolik lžic mléka přidáte. Jeden šálek, který má zhruba 235 ml a obsahuje 2–3 lžíce kondenzovaného mléka, bude mít přibližně 130 až 187 kalorií.
Kávová zrna ve vietnamské kávě
Vietnamský kávový průmysl se zaměřuje na tři druhy kávových zrn: Robusta, Arabica a Libérie. Vietnam je po Brazílii druhým největším producentem kávy na světě.
Nejčastěji se při přípravě vietnamské kávy používají zrna Robusta, která jsou oproti Arabice více kofeinovaná a obsahují více antioxidantů.
Jaké značky jsou nejlepší pro přípravu vietnamské kávy?
Na vietnamském trhu dominují značky jako Vinacafe, Nescafe, Trung Nguyen Coffee a Dak Lak Coffee.
V Česku jsou nejznámější značky Dak Lak Coffee, Trung Nguyen Coffee a nyní nově i Master Vietnam. Zatímco Trung Nguyen nabízí především instantní vietnamskou kávu, Dak Lak Coffee a Master Vietnam se zaměřují na výběrovou zrnkovou kávu a má vlastní pražírnu v České republice.
Ve restauracích a v kavárnech zaměřující se na asijskou gastronomii často ochutnáte kávy od Dak Lak Coffee. Tahle firma nabízí hlavně výběrové zrnkové kávy a vlastní přímo vietnamskou pražírnu v České republice.
Jak připravit vietnamskou kávu doma?
Pokud máte možnost, určitě si kupte phin filtr a vietnamskou kávu, například na asijské tržnici. Můžete ji najít i v supermarketech, jako je Albert nebo Tesco. Sledujte také asijské týdny v Lidlu, kde občas najdete vietnamskou kávu značky Trung Nguyen v sekci instantních káv.
Celý postup přípravy najdete určitě u nás ZDE.