Vietnamská kapří polévka (Bún cá)

Kapří polévka bún cá, když jednou ochutnáte, podruhé si nebudete přát nic jiného. Pro milovníky kyselé chutě smíchané s asijskými bylinkami je to určitě báječná volba. Jedná se o silný rybí vývar, podávaným s nudlemi bún, smaženými kousky kapra a se zeleninou s názvem rau cần (Halucha jávská).

Obsah stránky

    Ryba se všemi chutěmi

    Ryby obecně nevoní příliš lákavě, zvlášť když je vaříte do vývaru. Silná rybina může “provonět” celou místnost, což není vždy příjemné. Ale v Asii, zejména v přímořských státech, si s tím umí dobře poradit. Tajemství spočívá v použití velkého množství bylinek, zeleniny a trochy slano-kyselé chuti, která rybí pokrm osvěží. A bonus? Do těla dostanete i pořádnou dávku omega-3 a dalších důležitých živin.

    Jak v asijské domácnosti připravujeme rybí vývar?

    Naše maminky mají při přípravě rybího vývaru osvědčený postup. Ryby vaří ve dvou fázích vody: první vroucí voda slouží k očištění od nečistot a ta se vylije. Druhá várka je už ta “pravá” na vaření vývaru. Tento postup jim dává větší jistotu, že nedojde k trávicím potížím.

    Osobně doma připravujeme rybu podle toho, kde jsme ji koupili. Na základě naší důvěry v hygienu daného obchodu se rozhodneme, jestli použijeme metodu dvou fází nebo jestli můžeme rovnou začít s vývarem.

    Slovo vývar v asijštině

    A když mluvíme o vývarech, je třeba zmínit, že v Asii se vývar často vaří jen z jedné ingredience. Takže když jde o kapří vývar, děláme ho jen z kapří hlavy (bez kořenové zeleniny). Další ingredience a dochucení přidáváme zhruba půl hodiny před podáváním, aby se chuť krásně propojila.

    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Vietnamská kapří polévka (Bún cá)

    Kapří polévka bún cá, když jednou ochutnáte, podruhé si nebudete přát nic jiného. Pro milovníky kyselé chutě smíchané s asijskými bylinkami je to určitě báječná volba. Jedná se o silný rybí vývar, podávaným s nudlemi bún, smaženými kousky kapra a se zeleninou s názvem rau cần (Halucha jávská). A že nemáte rádi ryby? Tahle pochoutka by vás možná přesvědčila uvařit na Vánoce něco jiného, než smaženého kapra s bramborovým salátem.
    Množství 4 porce
    Doba přípravy 45 minut
    Doba vaření 3 hours
    Celková doba 3 hours 45 minut

    Ingredience

    Postupy

    • Napřed si připravíme rybí vývar z hlavy ryby. Nechte na mírném ohni vařit klidně 2-3 hodiny. Poté přecedíme a máme základ rybího vývaru.
    • Kapří maso nakrájíte na 5 mm tenké plátky, které pak osolíte a přidáte trošku mleté kurkumy. (Maso pak po smažení získá báječnou chuť a zlatavou barvu).
    • Nakrájené kapří maso naskládáme těsně vedle sebe na pánev a smažíme na mírném ohni z obou stran dozlatova. Maso se po usmažení spojí a vznikne plato rybího masa.
    • Rajce nakrájíme na osminy, ananas zase na trojúhelníky. Jarní cibulku a kopr nakrájíme na drobno. Rau cần (Halucha jávská) nakrájíme na 4-5 cm dlouhé kousky.
    • Do kastrolu přidáme olej a orestujeme půlku hromádky nakrájené jarní cibulky. Následně přidáme rajče, za stálého míchání dolijeme rybí vývar.
    • Do základu přidáme kousky ananasu, pár kousnu sušené garcinie kambodžská. Když neseženete garcinie, lze ji lehce nahradit tamarindem. Tyhle ingredience dodává vývaru vietnamskou kyselou chuť jídla. Následně osolíme a přidáme rybí omáčku. Vývar necháme probublávat zhruba 10 minut.
    • 2 minuty před koncem přidejte do vývaru haluchu jávskou. Až vypnete sporák, haluchu vytáhněte z vývaru.
    • Servírování: Do misky dáme do spodu rýžové nudle Bún. Navrch přidáme plátky rybího masa, pak haluchy, směr jarní cibulky smíchané s koprem a restovanou cibulku. Misku zalijeme rybím vývarem a podáváme s miskou salátu s asijskými bylinkami.

    Video návod

    Související články

    Miso je fermentovaný sójový produkt a existuje mnoho druhů miso pasty, které se liší nejen...
    V mnoha vietnamských restauracích můžete zahlédnout název „phở bò/phở gà“, ale co vlastně tento název...
    Jídlo má původ z Hanoje a proč má přívlastek "thang", když nudle bún jsou v...
    Jedná se o velmi chutné, zdravé a lehce zkonzumovatelné jídlo ve Vietnamu. V překladu je...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close