Kuřecí polévka po hrstkách (Bún thang)

Jídlo má původ z Hanoje a proč má přívlastek "thang", když nudle bún jsou v kuřecím vývaru? Existují různé pověsti, jak se k tomuto názvu došlo. Mě se nejvíc líbí vysvětlení, že to pochází z "Thang Thuốc Bắc", což znamená balík léků v asijské medicíně. Lékárník bere do balíku od každé léčivé byliny jednu hrstku a to připomíná ingredience v misce bún thang - hrstka od každé suroviny. Jídlo je velmi chutné a lehce stravitelné.

Obsah stránky

    Trochu pracnější, ale výsledek stojí za to

    Když překládáme názvy pokrmů, snažíme se, aby člověk měl co nejlepší představu. Ale co dělat, když narazíte na tři různé kuřecí polévky? Například phở gà, súp gà a teď bún thang? Může to být trochu matoucí, ale rozdíl mezi nimi spočívá hlavně v tom, jaké nudle se používají – zda phở, bún, nebo jestli se polévka zahušťuje jen tapiokovou moukou.

    Název není jediná věc, která může být složitější. I samotný recept na bún thang má trochu náročnější postupy. Vlastně během celé přípravy chystáte jednotlivé ingredience, které se pak “vrství” do misky – vývar se nalévá až na konci k nudlím a hrstkám surovin. Takže bych spíš řekla, že to není až tak komplikované, jako spíš časově náročné.

    Ale jako malé děti jsme se vždycky těšili, když nám mámy řekly, že připraví bún thang na večeři.

    Ale věřte mi, výsledek opravdu stojí za to!

    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Kuřecí polévka po hrstkách (Bún thang)

    Jídlo má původ z Hanoje a proč má přívlastek "thang", když nudle bún jsou v kuřecím vývaru? Existují různé pověsti, jak se k tomuto názvu došlo. Mě se nejvíc líbí vysvětlení, že to pochází z "Thang Thuốc Bắc", což znamená balík léků v asijské medicíně. Lékárník bere do balíku od každé léčivé byliny jednu hrstku a to připomíná ingredience v misce bún thang - hrstka od každé suroviny. Jídlo je velmi chutné a lehce stravitelné.
    Množství 4 porce
    Doba vaření 40 minut
    Doba vaření vývaru 2 hours

    Ingredience

    Postupy

    • Uděláme si čistý kuřecí vývar z kosti a přidáme do hrnce kuřecí maso.
    • Houby shiitake a sušené krevety namočíme do vlažné vody na cca 20 min.
    • Mezitím si připravíme nudle bún.
    • Po 2 hodin vaření vývaru vytáhneme kuřecí kosti a kuřecí maso. Přidáme do hrnce krevety, houby shiitake, rybí omáčku, cukr. Vývar by měl být silný a čistý.
    • Rozklepeme si do misky vejce, přidáme sůl a pepř, kápneme na pánev trochu oleje a smažíme z obou stran po tenkých vrstvách jako palačinka. Plátky vejcí smotáme a nakrájíme na tenké vlásečky.
    • Na tenké vlásečky též nakrájíme chả giò (výrobek z mletého masa balené v listu dong a uvařené na páře).
    • Až se kuřecí maso vychladne nakrájíme též na malé kousky.
    • Bylinky rdesno vonné a koriandr nasekáme na drobno. Paličku jarní cibulky rozčtvrtíme.
    • Servírování:
      Do misky vložíme nudle. Na vrch do každého rohu misky postupně dáváme po hrstce ingredience: vejce, Chả giò, krevety a houby Shitake z vývaru, kuřecí maso, nakládaná ředkev na vietnamský způsob. Doprostřed dáme nasekané bylinky, jarní cibulku a půl lžičky krevetové pasty (mắm tôm). Nakonec zalijeme vývarem

    Související články

    Kimchi jjigae je jedním z nejtradičnějších pokrmů Jižní Koreje. Jednoduchý, hřejivý a plný výrazných chutí,...
    Shui Jiao knedlíčky jsou naše oblíbená tchajwanská specialita – jednoduché na přípravu, plné chutí a...
    Ingredience v mee goreng si každý může namíchat podle sebe – vždycky se skládá z...
    Phad Thai (nebo taky Pad Thai) patří mezi asijská jídla, která si lidé v Česku...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close