Trochu pracnější, ale výsledek stojí za to
Když překládáme názvy pokrmů, snažíme se, aby člověk měl co nejlepší představu. Ale co dělat, když narazíte na tři různé kuřecí polévky? Například phở gà, súp gà a teď bún thang? Může to být trochu matoucí, ale rozdíl mezi nimi spočívá hlavně v tom, jaké nudle se používají – zda phở, bún, nebo jestli se polévka zahušťuje jen tapiokovou moukou.
Název není jediná věc, která může být složitější. I samotný recept na bún thang má trochu náročnější postupy. Vlastně během celé přípravy chystáte jednotlivé ingredience, které se pak “vrství” do misky – vývar se nalévá až na konci k nudlím a hrstkám surovin. Takže bych spíš řekla, že to není až tak komplikované, jako spíš časově náročné.
Ale jako malé děti jsme se vždycky těšili, když nám mámy řekly, že připraví bún thang na večeři.
Ale věřte mi, výsledek opravdu stojí za to!
Recept: Kuřecí polévka po hrstkách (Bún thang)
Ingredience
- 1 kg kuřecí kosti
- 400 g kuřecího masa
- 1 balení nudlí bún
- 15 g houby shiitake
- 40 g chả giò vietnamská šunka obalené v banánovém listu
- 20 g sušených malých krevet
- 1 ks vejce
- rdesno vonné vietnamsky "rau răm"
- koriandr
- 1 palička jarní cibulky
- 2 lžíce rybí omáčky
- ½ lžičky krevetové pasty vietnamsky "mắm tôm"
- špetka soli
- špetka pepře
Postupy
- Uděláme si čistý kuřecí vývar z kosti a přidáme do hrnce kuřecí maso.
- Houby shiitake a sušené krevety namočíme do vlažné vody na cca 20 min.
- Mezitím si připravíme nudle bún.
- Po 2 hodin vaření vývaru vytáhneme kuřecí kosti a kuřecí maso. Přidáme do hrnce krevety, houby shiitake, rybí omáčku, cukr. Vývar by měl být silný a čistý.
- Rozklepeme si do misky vejce, přidáme sůl a pepř, kápneme na pánev trochu oleje a smažíme z obou stran po tenkých vrstvách jako palačinka. Plátky vejcí smotáme a nakrájíme na tenké vlásečky.
- Na tenké vlásečky též nakrájíme chả giò (výrobek z mletého masa balené v listu dong a uvařené na páře).
- Až se kuřecí maso vychladne nakrájíme též na malé kousky.
- Bylinky rdesno vonné a koriandr nasekáme na drobno. Paličku jarní cibulky rozčtvrtíme.
- Servírování:Do misky vložíme nudle. Na vrch do každého rohu misky postupně dáváme po hrstce ingredience: vejce, Chả giò, krevety a houby Shitake z vývaru, kuřecí maso, nakládaná ředkev na vietnamský způsob. Doprostřed dáme nasekané bylinky, jarní cibulku a půl lžičky krevetové pasty (mắm tôm). Nakonec zalijeme vývarem