Vaječná káva: Vietnamská lahůdka, kterou musíte vyzkoušet

Věděli jste, že v Hanoji můžete po ránu ochutnat kávu s vejcem? Tento tradiční vietnamský nápoj, známý jako cà phê trứng, je jedinečný svou přípravou a chutí. Spojuje v sobě bohatou chuť vietnamské kávy a jemnou, krémovou pěnu z vajíčka.

Obsah stránky

    Co je vaječná káva (Cà phê trứng)?

    Vaječná káva je vietnamský nápoj, který se skládá ze žloutku, cukru a kondenzovaného mléka (salko), které se vyšlehají do nadýchané pěny. Tento sladký a bohatý základ se následně dolije do horké, silné vietnamské kávy, připravené pomocí phin filtru. Výsledkem je nápoj s výrazným kávovým základem a jemně sladkou, krémovou vrstvou na vrchu.

    Jak vznikla vaječná káva?

    Příběh vaječné kávy sahá do 40. let 20. století, kdy ve Vietnamu nebylo dostatek mléka. Nguyen Van Giang, barman pracující v hotelu Sofitel v Hanoji, nahradil mléko v kávě vaječným žloutkem, čímž vytvořil tento lahodný a nyní ikonický nápoj. Káva se rychle stala oblíbenou a dnes je neodmyslitelnou součástí hanojské kavárenské kultury.

    Jak se připravuje vaječná káva?

    Slovní popis přípravy této delikatesy může znít složitě, ale kouzlo spočívá v jednoduchosti. Nejprve se vaječný žloutek smíchá s cukrem a kondenzovaným mlékem a vyšlehá se do pěny. Poté se připraví silná vietnamská káva pomocí phin filtru. Nakonec se pěna pomalu dolije do kávy, čímž vznikne nádherně vrstvený nápoj.

    Proč je vaječná káva tak oblíbená?

    Vaječná káva je unikátní nejen svou chutí, ale i texturou. Sladká krémová pěna dokonale vyvažuje silnou chuť vietnamské kávy, čímž vytváří nápoj, který je hladký, bohatý a nezapomenutelný. Ačkoli se může zdát, že kombinace kávy a vajíčka je netradiční, po prvním doušku vás překvapí, jak dobře tato dvojice funguje.

    Kde si vaječnou kávu vychutnat?

    Pokud se ocitnete v Hanoji, nezapomeňte vyhledat některou z tradičních kaváren, kde podávají tento jedinečný nápoj. Nejznámější místo je Café Giảng, které bylo založeno samotným vynálezcem vaječné kávy. Každý, kdo tuto kávu ochutnal, si pochvaluje její jemnou a vyváženou chuť.

    Související články

    Kdo byl ve Vietnamu, tak ji neodolal. Je silná, voní báječně, chutná božsky. Určitě překapávanou...
    Close
    Close