Vietnamská hovězí polévka (Phở bò)

V mnoha vietnamských restauracích můžete zahlédnout název „phở bò/phở gà“, ale co vlastně tento název znamená? Název „phở bò/phở gà“ vznikl spojením dvou vietnamských slov – „phở“ jako vietnamské placaté rýžové nudle a přivlastňovacím slovem, což v našem případě může být hovězí „bò“ nebo kuřecí „gà“.

Obsah stránky

    Odkud se vzaly počátky „Phở Bò“?

    Najít někde pořádný příběh o historii polévky „phở bò“ dá docela zabrat. Dá se ale shodnout na tom, že první „phở bò“ se objevil kolem 19. století v Hanoji a Nam Định. Lidé ze severu později emigrovali na jih kvůli občanské válce a vzali si s sebou i recept na tuto jedinečnou polévku. Později, jak Vietnamci emigrovali do různých států (jako je USA, Austrálie a mezi nimi i ČR), se šířil  „phở bò“. Původně má mít „phở bò“ kromě vývaru také orestované maso a bylinky. Mezitím, co se tato polévka šířila do jiných krajů, tak se částečně měnila i chuť každého vývaru. V současné době můžeme ochutnat přibližně 40 druhů „phở“.

    vietnamska polevka Pho Bo

    Kolika způsoby se dají připravit nudle phở?

    Jelikož jsou lidé kreativními, tak se polévky neustále zlepšují, přidávají různé ingredience nebo se připravují jiným způsobem.

    Polévky s nudlemi phở můžeme dělit podle části Vietnamu:
    Phở bắc ze severu má slanější chuť,
    Phở huế ze středního Vietnamu,
    Phở nam z jihu je sladší.

    Pak je tu světoznámý phở bò (hovězí polévka) – ten se dělí taktéž do více druhů, např.:
    phở bò tái (se syrovým masem)
    phở bò chín (uvařené maso)
    phở bò gân (se šlachou)
    phở bò sách (s hovězími dršťky)
    phở bò sốt vang (hovězí maso uvařené v červeném víně) atd.

    Určitě nesmíme opomenout na kuřecí polévku phở gà, polévku s mořskými plody phở hải sản a vegetariánskou polévku phở chay. Phở se nemusí připravovat jen s vývarem, ale můžeme je i orestovat (říká se tomu phở xào). Polévka phở se může podávat i samostatně, tím pádem je to phở khô.

    Vietnamská polévka phở bò je oblíbená po celém světě, ale při její přípravě se často opakují stejné chyby. Podívejte se na pět nejčastějších chyb, kterým se můžete snadno vyhnout, a užijte si dokonalou chuť tohoto ikonického pokrmu.
    Rýžové nudle jsou neodmyslitelnou součástí mnoha tradičních pokrmů z jihovýchodní Asie. Dva ikonické pokrmy, vietnamská phở a thajský phad thai, využívají odlišné druhy rýžových nudlí. V České republice jsou čerstvé nudle hůře dostupné, a proto se soustředíme na sušené verze těchto nudlí, které jsou snadno k sehnání a pohodlné na přípravu.

     

    Jak je to s phở bò ve světě?

    Jelikož Vietnamci emigrovali do různých států, tak s sebou přinesli i mnoho vietnamských jídel – mezi nimi polévku phở bò. Podle statistiky je ČR na 6. místě, co se týče oblíbenosti v polévce phở bò!

    A víte, že se vymyslelo různé názvy ve spojení s Phở? Některé názvy jsou zároveň součástí loga některých amerických restaurací. Tak se podívejte, co si všichni vymysleli.

    iPho, Pho ever, Pho you, What the Pho?, Pho Sure, Pho bulous, Pho Real, Pho King Good, UnPhoGettable, Phở Shờ

    Níže máte celý recept 👇

    5 z 2 hodnocení

    Recept: Vietnamská hovězí polévka (Phở bò)

    Polévku ve Vietnamu často jíme na snídani předtím, než vyrážíme do školy nebo do práce. Ta teplá voňavá polévka probudí každého!
    Množství 4 porce
    Doba vaření 6 hours

    Ingredience

    Postupy

    • Hovězí ocas a kosti nakrájíme na cca 5 cm dlouhé části a maso necháme v celku. Vše vložíme do osolené vody a necháme ho v ní 1 – 2 hodiny. Tak maso očistíme, a zároveň díky tomu bude křehčí.
    • Do hrnce nalijeme vodu, přidáme ½ lžíce soli a vložíme očištěné kosti, ocas a maso. Až voda začne bublat, tak posbírejme přebytečné bubliny/tuky na povrchu vody menším cedníkem.
    • Necháme 5–6 hodin vařit při střední stupnici ohně. Občas voda vypařuje, tak pak vždycky doplňte o 300 ml
    • Maso vyndáme dříve – už po hodině, protože nechceme, aby příliš změklo. Nakrájíme na plátky.
    • 1 hodinu před dokončením vývaru opečeme bílou cibuli a zázvor, společně se skořicí, badyánem a kardamomem (vše celé). Vše pak přidáme do vývaru. Po hodině dochutíme rybí omáčkou (1–2 lžíce).
    • Vývar necháme na ohni ještě 15–30 min. Mezitím očistíme koriandr, nakrájíme fialovou cibuli, chilli a citron.
    • Připravíme nudle phở (dle instrukce na obalu).
    • Misky s nudlemi ozdobíme nakrájenými plátky hovězího masa. Navrch dáme bylinky a vše zalijeme vývarem.
    • Phở se podává s citrónem, chilli, nakládanými bambusovými výhonky a nakládaným česnekem.

    Naše doporučení

    Nezapomeňte z vývaru během vaření sbírat přebytečné pěny. Chceme, aby byl vývar čirý.
    V nejhorším případě přidejte do vývaru bílek, protože dobře absorbuje tučnost vývaru. Poté bílky vyndejte cedníkem. Tenhle způsob je dobrý pro jakýkoliv vývar.

    Související články

    Ingredience v mee goreng si každý může namíchat podle sebe – vždycky se skládá z...
    Phad Thai (nebo taky Pad Thai) patří mezi asijská jídla, která si lidé v Česku...
    Miso je fermentovaný sójový produkt a existuje mnoho druhů miso pasty, které se liší nejen...
    Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží....

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Přidejte se k diskuzi

    Close
    Close