Odkud se vzaly počátky „Phở Bò“?
Najít někde pořádný příběh o historii polévky „phở bò“ dá docela zabrat. Dá se ale shodnout na tom, že první „phở bò“ se objevil kolem 19. století v Hanoji a Nam Định. Lidé ze severu později emigrovali na jih kvůli občanské válce a vzali si s sebou i recept na tuto jedinečnou polévku. Později, jak Vietnamci emigrovali do různých států (jako je USA, Austrálie a mezi nimi i ČR), se šířil „phở bò“. Původně má mít „phở bò“ kromě vývaru také orestované maso a bylinky. Mezitím, co se tato polévka šířila do jiných krajů, tak se částečně měnila i chuť každého vývaru. V současné době můžeme ochutnat přibližně 40 druhů „phở“.
Kolika způsoby se dají připravit nudle phở?
Jelikož jsou lidé kreativními, tak se polévky neustále zlepšují, přidávají různé ingredience nebo se připravují jiným způsobem.
Polévky s nudlemi phở můžeme dělit podle části Vietnamu:
Phở bắc ze severu má slanější chuť,
Phở huế ze středního Vietnamu,
Phở nam z jihu je sladší.
Pak je tu světoznámý phở bò (hovězí polévka) – ten se dělí taktéž do více druhů, např.:
phở bò tái (se syrovým masem)
phở bò chín (uvařené maso)
phở bò gân (se šlachou)
phở bò sách (s hovězími dršťky)
phở bò sốt vang (hovězí maso uvařené v červeném víně) atd.
Určitě nesmíme opomenout na kuřecí polévku phở gà, polévku s mořskými plody phở hải sản a vegetariánskou polévku phở chay. Phở se nemusí připravovat jen s vývarem, ale můžeme je i orestovat (říká se tomu phở xào). Polévka phở se může podávat i samostatně, tím pádem je to phở khô.
Jak je to s phở bò ve světě?
Jelikož Vietnamci emigrovali do různých států, tak s sebou přinesli i mnoho vietnamských jídel – mezi nimi polévku phở bò. Podle statistiky je ČR na 6. místě, co se týče oblíbenosti v polévce phở bò!
A víte, že se vymyslelo různé názvy ve spojení s Phở? Některé názvy jsou zároveň součástí loga některých amerických restaurací. Tak se podívejte, co si všichni vymysleli.
iPho, Pho ever, Pho you, What the Pho?, Pho Sure, Pho bulous, Pho Real, Pho King Good, UnPhoGettable, Phở Shờ
Níže máte celý recept 👇
Recept: Vietnamská hovězí polévka (Phở bò)
Ingredience
- 500 g hovězí oháňky
- 500 g hovězích kostí
- 300 g hovězí zadní
- 2,5 l vody
- 4 porce nudlí phở
- 1 ks červené cibule na opékání do vývaru
- 1 ks zázvoru velký jako palec
- 2 ks kardamomu celé
- 2 ks badyánu celé
- 1 ks skořice asijské, celé
- 1 ks citrónu
- 1 svazek jarní cibulky
- dle chuti rybí omáčky
- špetka soli
- koriandr dle libosti
- chilli paprička dle libosti
Postupy
- Hovězí ocas a kosti nakrájíme na cca 5 cm dlouhé části a maso necháme v celku. Vše vložíme do osolené vody a necháme ho v ní 1 – 2 hodiny. Tak maso očistíme, a zároveň díky tomu bude křehčí.
- Do hrnce nalijeme vodu, přidáme ½ lžíce soli a vložíme očištěné kosti, ocas a maso. Až voda začne bublat, tak posbírejme přebytečné bubliny/tuky na povrchu vody menším cedníkem.
- Necháme 5–6 hodin vařit při střední stupnici ohně. Občas voda vypařuje, tak pak vždycky doplňte o 300 ml
- Maso vyndáme dříve – už po hodině, protože nechceme, aby příliš změklo. Nakrájíme na plátky.
- 1 hodinu před dokončením vývaru opečeme bílou cibuli a zázvor, společně se skořicí, badyánem a kardamomem (vše celé). Vše pak přidáme do vývaru. Po hodině dochutíme rybí omáčkou (1–2 lžíce).
- Vývar necháme na ohni ještě 15–30 min. Mezitím očistíme koriandr, nakrájíme fialovou cibuli, chilli a citron.
- Připravíme nudle phở (dle instrukce na obalu).
- Misky s nudlemi ozdobíme nakrájenými plátky hovězího masa. Navrch dáme bylinky a vše zalijeme vývarem.
- Phở se podává s citrónem, chilli, nakládanými bambusovými výhonky a nakládaným česnekem.
Tenhle recept je můj nejoblíbenější ❤️
Děkuji za sdílení receptu