Phad Thai (Thajské restované rýžové nudle)

Phad Thai (nebo taky Pad Thai) patří mezi asijská jídla, která si lidé v Česku objednávají nejčastěji. Jak určitě víte i z restaurací, tento pokrm lze připravit i do 10 minut. Tajemství je v omáčce – každá restaurace má předem připravenou domácí omáčku, kterou jen vytáhne a orestuje společně s ingrediencemi.

Obsah stránky

    S tímto jídlem se pojí jedna zajímavost: v roce 1939 došlo k přejmenování Siamu na Thajsko, a v této době byla také vyhlášena soutěž zaměřená na vytvoření jídla, které by se stalo novým národním pokrmem. Volba padla na phad thai a podpořil ho i tehdejší premiér Phibun. Jedním z důvodů, proč bylo vybráno právě toto jídlo, byla jeho cenová nenáročnost a také výživnost, což bylo v období druhé světové války velmi důležité.

    Rýžové nudle jsou neodmyslitelnou součástí mnoha tradičních pokrmů z jihovýchodní Asie. Dva ikonické pokrmy, vietnamská...
    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Phad Thai (Thajské restované rýžové nudle)

    Phad Thai (někde se píše Pad Thai) patří mezi asijská jídla, která si lidé v Česku objednávají nejčastěji. Jak určitě víte i z restaurací, tento pokrm lze připravit i do 10 minut. Tajemství je v omáčce – každá restaurace má předem připravenou domácí omáčku, kterou jen vytáhne a orestuje společně s ingrediencemi. 
    Množství 2 porce
    Doba přípravy 15 minut
    Doba vaření 15 minut
    Celková doba 30 minut

    Ingredience

    Ingredience:

    Ingredience na omáčku (lze si ji koupit i hotovou):

    Postupy

    • V misce smícháme vodu, tamarindovou pastu, palmový cukr, rybí omáčku a chilli prášek.
    • rýžové nudle namočíme na 30 minut do vody, kde by měly změknout.
    • Oloupeme a nasekáme šalotku.
    • Tofu lehce osušíme ubrouskem, nakrájíme na malé kostky a dozlatova osmažíme na oleji na pánvi.
    • Mrkev oloupeme a nakrájíme na nudličky, jarní cibulku nasekáme na menší kroužky.
    • Na mírném ohni rozpálíme v pánvi olej.
    • Do pánve přidáme šalotky a tofu, osolíme a restujeme, dokud nebudou mít šalotky karamelovou barvu.
    • Do pánve dál přidáme mrkev s jarní cibulkou a restujeme, dokud nezměknou. Jestli vám během restování připadá, že je směs suchá, tak přidejte další lžíci oleje.
    • Nyní přidáme mungo klíčky a ještě chvilku .
    • Nyní přidáme nudle, připravenou omáčku, vše důkladně promícháme a zvýšíme teplotu.
    • Vejce rozklepneme, necháme smažit, aby vznikla jemná omeleta, a poté restujeme a mícháme s nudlemi.
    • Hotové jídlo posypeme drcenými arašídy. Podáváme s citronem nakrájeným na půlměsíčky, kterým jídlo na talíři zakápneme. Naše doporučení

    Naše doporučení

    V případě, že Pad thai je vaše oblíbené jídlo a chcete si ho v budoucnu vařit častěji, můžete si omáčku připravit dopředu a uchovávat ji v uzavřené nádobě v lednici.
    Do tohoto receptu můžete přidat na jednu porci 3–4 lžíce omáčky, nebo klidně i víc, dle vlastní chutě.
    Typ chodu: Hlavní chod, Nudle
    Typ kuchyně: Thajská

    Související články

    Ingredience v mee goreng si každý může namíchat podle sebe – vždycky se skládá z...
    V mnoha vietnamských restauracích můžete zahlédnout název „phở bò/phở gà“, ale co vlastně tento název...
    Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží....
    Jídlo má původ z Hanoje a proč má přívlastek "thang", když nudle bún jsou v...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close