S tímto jídlem se pojí jedna zajímavost: v roce 1939 došlo k přejmenování Siamu na Thajsko, a v této době byla také vyhlášena soutěž zaměřená na vytvoření jídla, které by se stalo novým národním pokrmem. Volba padla na phad thai a podpořil ho i tehdejší premiér Phibun. Jedním z důvodů, proč bylo vybráno právě toto jídlo, byla jeho cenová nenáročnost a také výživnost, což bylo v období druhé světové války velmi důležité.
Rýžové nudle jsou neodmyslitelnou součástí mnoha tradičních pokrmů z jihovýchodní Asie. Dva ikonické pokrmy, vietnamská...
Ještě žádné hodnocení
Recept: Phad Thai (Thajské restované rýžové nudle)
Phad Thai (někde se píše Pad Thai) patří mezi asijská jídla, která si lidé v Česku objednávají nejčastěji. Jak určitě víte i z restaurací, tento pokrm lze připravit i do 10 minut. Tajemství je v omáčce – každá restaurace má předem připravenou domácí omáčku, kterou jen vytáhne a orestuje společně s ingrediencemi.
Množství 2 porce
Doba přípravy 15 minut min
Doba vaření 15 minut min
Celková doba 30 minut min
Ingredience
Ingredience:
- hrst plochých rýžových nudlí
- 2 mrkve
- ½ hrnku mungo klíčků
- 100 g tofu nebo kuřecího či vepřového masa
- 1 vejce
- 2 lžíce drcených arašídů
- 2 šalotky
- 1 jarní cibulka
- špetka soli
- ¼ limetky
- olej na restování
Ingredience na omáčku (lze si ji koupit i hotovou):
- 1/3 hrnku vody
- 2 lžičky tamarindové pasty
- 3 lžičky rozpuštěného palmového nebo třtinového cukru
- 1 lžíce rybí nebo sójové omáčky
- špetka chilli prášku
Postupy
- V misce smícháme vodu, tamarindovou pastu, palmový cukr, rybí omáčku a chilli prášek.
- rýžové nudle namočíme na 30 minut do vody, kde by měly změknout.
- Oloupeme a nasekáme šalotku.
- Tofu lehce osušíme ubrouskem, nakrájíme na malé kostky a dozlatova osmažíme na oleji na pánvi.
- Mrkev oloupeme a nakrájíme na nudličky, jarní cibulku nasekáme na menší kroužky.
- Na mírném ohni rozpálíme v pánvi olej.
- Do pánve přidáme šalotky a tofu, osolíme a restujeme, dokud nebudou mít šalotky karamelovou barvu.
- Do pánve dál přidáme mrkev s jarní cibulkou a restujeme, dokud nezměknou. Jestli vám během restování připadá, že je směs suchá, tak přidejte další lžíci oleje.
- Nyní přidáme mungo klíčky a ještě chvilku .
- Nyní přidáme nudle, připravenou omáčku, vše důkladně promícháme a zvýšíme teplotu.
- Vejce rozklepneme, necháme smažit, aby vznikla jemná omeleta, a poté restujeme a mícháme s nudlemi.
- Hotové jídlo posypeme drcenými arašídy. Podáváme s citronem nakrájeným na půlměsíčky, kterým jídlo na talíři zakápneme. Naše doporučení
Naše doporučení
V případě, že Pad thai je vaše oblíbené jídlo a chcete si ho v budoucnu vařit častěji, můžete si omáčku připravit dopředu a uchovávat ji v uzavřené nádobě v lednici.
Do tohoto receptu můžete přidat na jednu porci 3–4 lžíce omáčky, nebo klidně i víc, dle vlastní chutě.