Na mee goreng narazíte všude v Malajsii i v Indonésii. Tento pokrm má být jednoduchý a rychlý, proto ho pouliční prodavači připravují z ingrediencí, které se dají uvařit rychle (proto se při vaření využívají instantní nudle a kečup). V Malajsii žije mnoho odlišných kultur a tento pokrm sem pravděpodobně přicestoval s čínskými migranty.
Ještě žádné hodnocení
Recept: Mee goreng (Smažené nudle)
Ingredience v mee goreng si každý může namíchat podle sebe – vždycky se skládá z vaječných nebo pšeničných nudlí, zeleniny a proteinu. Nejdůležitější součástí pokrmu je pak omáčka.
Množství 2 porce
Doba přípravy 20 minut min
Doba vaření 15 minut min
Celková doba 35 minut min
Ingredience
Ingredience:
- 2 porce instantních nudlí nebo 150 g vaječných nudlí tenké až středně tlusté
- 100 g vepřového boku bez kosti
- krevety loupané, střední velikosti, dle vlastní preference
- 3 vejce
- 2 hrsti zelí
- 2 hrsti mungo klíčků
- 3 stroužky česneku
- 3 jarní cibulky
- olej na restování
Ingredience na omáčku:
- 2 lžíce sladké sójové omáčky
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžička sambal oelek pálivost dle vlastních preferencí
- 2 lžičky sezamového oleje
Postupy
- Nejprve si připravíme omáčku smícháním sladké sójové omáčky, světlé sójové omáčky, ústřicové omáčky, kečupu, sambalu a sezamového oleje v míse.
- Zelí a mungo kličky umyjeme ve vodě a zelí nakrájíme na tenké nudličky.
- Oddělíme bílou a zelenou část jarních cibulek. Zelenou část nakrájíme na kolečka a bílou na delší nudličky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
- Z vajec připravíme omeletu a nakrájíme ji na tenké proužky.
- Vepřový bůček nakrájíme na kostičky.
- Nudle uvaříme al dente.
- Teď je na řadě smažení – na velkém plameni do woku nebo hluboké pánve přidáme olej a orestujeme postupně česnek s bílou částí jarní cibulky, vepřový bůček do zlatova, krevety do růžova a poté přidáme zelí a mungo kličky.
- Poté přidáme uvařené nudle, rychle orestujeme a promícháme a na závěr zalijeme omáčkou.
- Před podáním přidáme na nudličky nakrájenou omeletu a vše promícháme.
Naše doporučení
Všechny ingredience si dopředu připravte, protože během smažení nebudete mít čas dělat cokoliv dalšího. Tento pokrm se vaří rychle.