Čínská pažitka – Aromatická bylinka s jemným česnekovým nádechem

Čínská pažitka (Hẹ) je oblíbená bylinka používaná v asijské kuchyni, známá svou jemnou česnekovou chutí a vůní. Na rozdíl od běžné pažitky má širší, ploché listy a její chuť je výraznější, což z ní dělá perfektní přísadu do smažených pokrmů, polévek a závitků. V kuchyních Vietnamu, Číny i Koreje je tato bylinka často používána jako aromatický doplněk k masovým i zeleninovým pokrmům.

Obsah stránky

    Čínská pažitka v asijské kuchyni

    Čínská pažitka je oblíbená ve vietnamské kuchyni, kde se často používá do smažených závitků Nem rán a nesmažených závitků Nem cuốn. Díky své jemně česnekové chuti dodává pokrmům hloubku a bohatost. V čínské kuchyni se používá při restování s vepřovým nebo kuřecím masem, kde její chuť skvěle doplňuje sójové omáčky a sezamový olej.

    Tato pažitka se také často přidává do polévek nebo nudlových pokrmů, kde její jemně kořeněná chuť vyváží sytost vývarů. V Koreji se často používá při přípravě kimchi, kde její vůně doplňuje fermentovanou pikantnost.

    Tip: Pokud smažíte maso nebo tofu, zkuste přidat čínskou pažitku až ke konci smažení. Její jemně česneková vůně pokrm krásně provoní a dodá mu správnou asijskou atmosféru.

    Léčivé účinky čínské pažitky

    Kromě svého kulinářského využití je čínská pažitka také ceněná pro své zdravotní benefity. Zde jsou tři hlavní přínosy:

    1. Podpora trávení – Pažitka podporuje produkci trávicích enzymů a pomáhá při trávení těžších jídel.
    2. Bohatá na vitamíny a minerály – Obsahuje vitamíny A, C a K, které posilují imunitu a podporují zdraví kostí.
    3. Antioxidační účinky – Díky obsahu antioxidantů pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály.

    Jak čínskou pažitku skladovat?

    Čerstvou čínskou pažitku lze skladovat v lednici zabalenou do vlhkého papírového ubrousku a uloženou v plastovém sáčku, kde vydrží čerstvá několik dní. Můžete ji také zamrazit, a tak prodloužit její trvanlivost, aniž by ztratila svou chuť.

    Tip: Čínská pažitka je nenáročná na pěstování a snadno ji můžete pěstovat doma v květináči. Daří se jí na slunném místě a roste velmi rychle, takže budete mít neustále čerstvé listy po ruce.

    Související články

    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Citronová tráva (Sả) je základní ingrediencí v thajské a vietnamské kuchyni, známá svou svěží, citrusovou...
    Řeřicha vodní (Watercress), známá svou lehce pikantní a svěží chutí, je oblíbenou bylinkou v mnoha...
    Pandanové listy (Pandanus amaryllifolius), známé také jako „vanilka Asie“, jsou nepostradatelnou součástí kuchyně v Thajsku,...
    Close
    Close