Bambusové výhonky – Křupavá a výživná ingredience plná chuti

Bambusové výhonky (Măng) jsou mladé výhonky bambusu, které se používají jako běžná přísada v mnoha asijských kuchyních, zejména ve vietnamské, čínské a thajské kuchyni. Tyto křupavé výhonky mají jemně sladkou, zemitou chuť a jsou univerzální surovinou, kterou můžete najít ve stir-fry, polévkách i dušených pokrmech. Bambusové výhonky jsou známé svou texturou a vysokým obsahem vlákniny, která je prospěšná pro trávení.

Obsah stránky

    Bambusové výhonky v asijské kuchyni

    Bambusové výhonky se často používají v polévkách a vývarech, kde jejich křupavost a jemná chuť krásně doplňují ostatní ingredience. Ve vietnamské kuchyni jsou součástí pokrmu Canh măng (polévka s bambusovými výhonky), který se často podává při zvláštních příležitostech, jako je Vietnamský Nový rok (Tết). Tato polévka se připravuje s vepřovým masem nebo kuřecím vývarem, do kterého se přidávají bambusové výhonky pro svou typickou křehkou texturu.

    V čínské kuchyni jsou bambusové výhonky základem mnoha stir-fry pokrmů, kde se restují s masem a zeleninou, nebo se přidávají do kari a omáček. Bambusové výhonky absorbují chutě koření a omáček, přičemž si zachovávají svou jemnou křupavost.

    V thajské kuchyni se často používají v kari, zejména v zeleném kari Kaeng Khiao Wan, kde jejich svěží struktura vyvažuje pikantnost a bohatost pokrmu.

    Tip: Před použitím čerstvých bambusových výhonků je doporučeno je spařit nebo krátce povařit, aby se z nich odstranila přirozená hořkost.

    Léčivé účinky bambusových výhonků

    Bambusové výhonky nejsou jen chutné, ale také velmi výživné. Obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů, které jsou prospěšné pro celkové zdraví. Zde jsou tři hlavní zdravotní přínosy:

    1. Bohaté na vlákninu – Bambusové výhonky obsahují vysoké množství vlákniny, která podporuje zdraví trávicího traktu a zlepšuje trávení.
    2. Nízkokalorické a bohaté na vitamíny – Jsou nízkokalorické a obsahují vitamíny jako vitamín A, C a E, které podporují imunitní systém a zdraví pokožky.
    3. Detoxikační účinky – Bambusové výhonky obsahují antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se toxinů a podporují celkové zdraví.

    Jak bambusové výhonky skladovat?

    Čerstvé bambusové výhonky je nejlepší konzumovat co nejdříve po sklizni. Pokud je nechcete použít hned, můžete je uložit do lednice, kde vydrží čerstvé až týden. Nakládané nebo konzervované bambusové výhonky mají delší trvanlivost a mohou být skvělou alternativou, pokud nejsou čerstvé výhonky k dispozici.

    Tip: Při použití konzervovaných nebo nakládaných bambusových výhonků je vždy dobře propláchněte vodou, aby se odstranila nadměrná slanost nebo kyselost z nálevu.

    Související články

    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Citronová tráva (Sả) je základní ingrediencí v thajské a vietnamské kuchyni, známá svou svěží, citrusovou...
    Řeřicha vodní (Watercress), známá svou lehce pikantní a svěží chutí, je oblíbenou bylinkou v mnoha...
    Pandanové listy (Pandanus amaryllifolius), známé také jako „vanilka Asie“, jsou nepostradatelnou součástí kuchyně v Thajsku,...
    Close
    Close