Chutě Vietnamu od severu k jihu

Poznejte tři hlavní oblasti Vietnamu – sever, střed a jih – každá s jedinečnou kulturou a kuchyní. Zatímco severní Vietnamci jsou známí svou jemnou chutí a precizním dochucováním, střední Vietnam láká bohatou historií a rybími specialitami. Na jihu, kolem delty Mekongu, lidé využívají všechno, co příroda nabízí, a jejich jídla jsou plná výrazných chutí a extrémů.

Obsah stránky

    Sever ≈ Miền Bắc

    Tradice a kultura v severní části Vietnamu již sahala od pradávna. Co se týče oblékání a vaření jsou severní Vietnamci velice vybíravé a většinou ani nehodlají to změnit. Jejich jídla nejsou příliš pálivá, tučná ani sladká. Snaží se, aby chutě byly správně propracované, měly jemnou chuť a trošku kyselosti. V jejich kuchyni nikdy nechybí rybí omáčka a krevetová omáčka mắm tôm [:mamtom:]. Jelikož neměli severní Vietnamci v minulosti dostatek masa a ryb, tak často uvařili hodně vývaru (ať už z ryb nebo masa) se zeleninami a bylinky.

    Recept: Vietnamská hovězí polévka (Phở bò)

    Polévku ve Vietnamu často jíme na snídani předtím, než vyrážíme do školy nebo do práce. Ta teplá voňavá polévka probudí každého!
    Přečíst si recept
    hanoi stara ctvrt

    Střed ≈ Miền Trung

    Když se řekne o středním Vietnamu, mnoho Vietnamcům napadne hned básnická oblast plných snů. Bohužel v této části Vietnamu prožili lidé hodně krizových situací během války, a tak je střední Vietnam jedním z velice zranitelných míst Vietnamu. Koneckonců to byl bod střetnutí během války mezi severním a jižním Vietnamem. Z důvodu špatné úrody ve středním Vietnamu nemá tato oblast příliš vybíravou chuť jako na severním Vietnamu.  Zde však zjistíte, že každé město v této oblasti něco v sobě má a jejich gastronomie je různorodá. A navíc mají nejvíce druhů ryb v celém Vietnamu, proto jsou jejich speciality hlavně s rybami a mořskými plody.

    Recept: Vietnamská kapří polévka (Bún cá)

    Kapří polévka bún cá, když jednou ochutnáte, podruhé si nebudete přát nic jiného. Pro milovníky kyselé chutě smíchané s asijskými bylinkami je to určitě báječná volba. Jedná se o silný rybí vývar, podávaným s nudlemi bún, smaženými kousky kapra a se zeleninou s názvem rau cần (Halucha jávská). A že nemáte rádi ryby? Tahle pochoutka by vás možná přesvědčila uvařit na Vánoce něco jiného, než smaženého kapra s bramborovým salátem.
    Přečíst si recept
    vybarska vesnice vietnam

    Jih ≈ Miền Nam

    Občas ve Vietnamu slyšíte i slovo Miền Tây, což znamená jižní Vietnam kolem delky Mekongu. V téhle oblasti mají motto „jíme, abychom přežili“, což nám hodně dokazuje i ingredience v jejich pokrmech. Využívají téměř vše, co roste nebo žije v přírodě. Vše, co vás napadne – hady, ryby, krysy, krabi, žáby. V každém období najdou jižané vždy, co jíst. Jejich jídla mohou být velice jednoduché na přípravu a mohou být i velice komplikované. A co se týče jejich vnímání chutě, tak musíme uznat, že milují extrémy. Když už něco má být kyselého, slaného nebo pálivého, tak pořádně. Jejich jídla jsou fakt různorodá a každý, kdo kdy navštívil jižní Vietnam, nikdy nezapomene na jejich odlišnosti.

    Recept: Vietnamský karamelizovaný bůček (Thịt kho tàu)

    Je tu další pokrm, co se ve Vietnamu jí každodenně! Díky sladké (ale ne příliš sladké) chuti je to jedním z nejoblíbenějších pokrmů pro Vietnamce. Tento recept se dělá i s kokosem, křepelčími vajíčky nebo ananasem.
    Přečíst si recept
    can tho nudle vyroba

    Související články

    Plánujete návštěvu Hanoje? Tohle jsou jídla, která rozhodně musíte ochutnat! Od tradiční phở bò, která...
    Thajsko, známé jako „země úsměvů“, je jednou z nejoblíbenějších destinací v jihovýchodní Asii. Tato země...
    Vietnam je plný překvapení! Ať už jste milovníkem dobrého jídla, fascinují vás staré tradice, nebo...
    Malajsie je země plná rozmanitosti, a to nejen geograficky, ale i kulturně. Mísí se zde...
    Close
    Close