Koriandr setý– Asijský poklad s nezaměnitelnou chutí a vůní

Koriandr setý (Rau mùi) je nenahraditelnou bylinkou v asijské kuchyni. Jeho svěží, lehce citrusová chuť buď člověka nadchne, nebo mu vůbec nevyhovuje. Ale pokud máte rádi pokrmy jako vietnamskou polévku Phở nebo thajské kari, určitě jste se s koriandrem už setkali. V asijské kuchyni má nezastupitelnou roli – často se přidává až na závěr, aby si zachoval svou charakteristickou chuť a vůni.

Obsah stránky

    Koriandr v asijské a české kuchyni

    V asijských receptech se koriandr často používá čerstvý, aby vyvážil ostrost a bohatost ostatních surovin. Je klíčovou součástí vietnamských čerstvých závitků Gỏi cuốn, ale setkáme se s ním i v thajských omáčkách nebo jako ozdobou polévek. Zajímavé je, že v některých regionech Thajska se používají dokonce i jeho kořeny – například do kari past nebo marinád.

    I když koriandr není v tradiční české kuchyni běžný, můžete ho skvěle zakomponovat do salátů, grilované zeleniny nebo čerstvých pokrmů. Pokud je pro vás jeho chuť příliš výrazná, zkuste začít s menším množstvím a postupně ho přidávat víc.

    Léčivé účinky koriandru

    Kromě toho, že koriandr obohatí vaše jídlo, má i několik zdraví prospěšných účinků:

    1. Podpora trávení – Koriandr stimuluje tvorbu trávicích enzymů a pomáhá zmírnit zažívací potíže, jako je nadýmání.
    2. Detoxikace – Pomáhá tělu zbavovat se těžkých kovů, jako je olovo nebo rtuť, a podporuje celkovou detoxikaci organismu.
    3. Protizánětlivé účinky – Díky obsahu antioxidantů působí protizánětlivě, což může pomoci při bolestech kloubů nebo chronických zánětech.

    Jak správně skladovat koriandr?

    Čerstvý koriandr rychle ztrácí na kvalitě, pokud ho neskladujete správně. Doporučujeme bylinky krátce namočit do slané vody, abyste odstranili případné nečistoty, poté je dobře osušte a uložte do plastového pytlíku s papírovým ubrouskem. Tímto způsobem vám koriandr vydrží čerstvý až týden.

    Tip: Koriandr vždy přidávejte do pokrmů až na konci, aby neztratil svou jemnou chuť a vůni.

    Související články

    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Citronová tráva (Sả) je základní ingrediencí v thajské a vietnamské kuchyni, známá svou svěží, citrusovou...
    Řeřicha vodní (Watercress), známá svou lehce pikantní a svěží chutí, je oblíbenou bylinkou v mnoha...
    Pandanové listy (Pandanus amaryllifolius), známé také jako „vanilka Asie“, jsou nepostradatelnou součástí kuchyně v Thajsku,...
    Close
    Close