Máčka smrdutá – Voňavá bylinka pro dokonalou polévku

Máčka smrdutá neboli Koriandr mexický (lat. Eryngium foetidum, vietnamsky Rau mùi tàu) je bylinka, kterou možná podle jména neznáte, ale v asijské kuchyni se hojně používá. Přestože její název může odradit, její chuť a vůně jsou překvapivě svěží a osvěžující, s nádechem citrusů a pepře. V jihovýchodní Asii, zejména ve Vietnamu, je máčka neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů, především polévek a rybích specialit.

Obsah stránky

    Máčka smrdutá v asijské kuchyni

    Ve vietnamské kuchyni se máčka smrdutá nejčastěji používá do canh chua – kyselé polévky s rybou, kde dodává pokrmu svěží, citronovou chuť a krásně vyvažuje kyselost tamarindu a sladkost rajčat. Kromě toho ji najdete v polévkách s mořskými plody nebo restovaných jídlech, kde doplňuje ostatní aromatické bylinky.

    Tato bylinka se používá jak čerstvá, tak i při vaření. Její vůně se teplem lehce zjemní, ale stále zůstává dostatečně výrazná na to, aby pokrmům dodala jedinečný charakter.

    Tip: Pokud připravujete vietnamskou kyselou polévku nebo rybí vývar, máčka smrdutá je bylinka, která vám nesmí chybět. Přidává se až na konci, aby si zachovala svou svěžest.

    Recept: Vietnamská kapří polévka (Bún cá)

    Kapří polévka bún cá, když jednou ochutnáte, podruhé si nebudete přát nic jiného. Pro milovníky kyselé chutě smíchané s asijskými bylinkami je to určitě báječná volba. Jedná se o silný rybí vývar, podávaným s nudlemi bún, smaženými kousky kapra a se zeleninou s názvem rau cần (Halucha jávská). A že nemáte rádi ryby? Tahle pochoutka by vás možná přesvědčila uvařit na Vánoce něco jiného, než smaženého kapra s bramborovým salátem.
    Přečíst si recept

    Léčivé účinky máčky smrduté

    Kromě kulinářského využití je máčka smrdutá známá i pro své zdravotní přínosy. Zde jsou tři hlavní:

    1. Podpora trávení – Máčka smrdutá stimuluje trávicí systém a pomáhá při nadýmání a zažívacích potížích.
    2. Antioxidační účinky – Je plná antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a podporují celkové zdraví.
    3. Proti zánětům – Máčka smrdutá má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit bolesti kloubů a svalů.

    Jak máčku smrdutou skladovat?

    Máčka smrdutá je velmi citlivá na teplo a rychle vadne. Doporučuje se ji skladovat v lednici v pytlíku s papírovým ubrouskem, aby zůstala co nejdéle čerstvá. Při správném skladování vám může vydržet až týden. Sušení se u máčky příliš nedoporučuje, protože tím ztrácí svou svěží vůni.

    Tip: Máčku můžete snadno pěstovat doma, stačí jí dostatek vody a slunečného místa. Je to skvělá bylinka pro polévky a lehká jídla, která si můžete přidávat podle chuti.

    Související články

    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Citronová tráva (Sả) je základní ingrediencí v thajské a vietnamské kuchyni, známá svou svěží, citrusovou...
    Řeřicha vodní (Watercress), známá svou lehce pikantní a svěží chutí, je oblíbenou bylinkou v mnoha...
    Pandanové listy (Pandanus amaryllifolius), známé také jako „vanilka Asie“, jsou nepostradatelnou součástí kuchyně v Thajsku,...
    Close
    Close