Thajská bazalka – Kořenitá královna asijských chutí

Thajská bazalka (Rau húng quế) se od své evropské příbuzné liší nejen vzhledem, ale především chutí. Její lehce anýzová, kořenitá vůně ji činí nepostradatelnou součástí thajských kari a dalších pikantních jídel. Pokud máte rádi výrazné chutě, thajská bazalka se brzy stane vaším favoritem.

Obsah stránky

    Thajská bazalka v asijské kuchyni

    Thajská bazalka je základem mnoha pokrmů v thajské i vietnamské kuchyni. Najdeme ji například v oblíbeném zeleném kari, kde dodává jemnou, nasládlou kořenitost. Skvěle doplňuje i vietnamské polévky, jako je Phở, kde její lístky přidávají svěžest a výraznou chuť.

    Na rozdíl od klasické bazalky se thajská bazalka používá při vaření a její chuť zůstává zachovaná i po delším vaření. Často se přidává do smažených pokrmů nebo restovaných jídel, jako je Pad kra pao (thajské bazalkové kuře). Její kořenitá, lehce pepřová chuť perfektně vyvažuje ostré chilli a sladké tóny kokosového mléka.

    Tip: Pokud chcete, aby vaše thajské kari chutnalo opravdu autenticky, přidejte thajskou bazalku až ke konci vaření, aby se její chuť dokonale rozvinula.

    Léčivé účinky thajské bazalky

    Thajská bazalka není jen chutná, ale také zdravá. Tady jsou tři hlavní zdravotní přínosy:

    1. Podpora imunitního systému – Thajská bazalka je plná antioxidantů, které pomáhají posilovat obranyschopnost těla a bojovat proti volným radikálům.
    2. Protizánětlivé účinky – Obsahuje esenciální oleje, které mají protizánětlivé vlastnosti, a pomáhají tak zmírnit bolesti kloubů a svalů.
    3. Zlepšení trávení – Díky svým kořenitým tónům stimuluje trávení a zlepšuje vstřebávání živin z jídla.

    Jak skladovat thajskou bazalku?

    Thajská bazalka, stejně jako většina bylinek, rychle vadne. Doporučujeme ji skladovat v lednici v uzavřeném plastovém sáčku nebo nádobě s trochou vlhkosti. Pokud potřebujete bazalku uchovat delší dobu, můžete ji zmrazit nebo sušit – sušením však ztrácí část své jemné chuti.

    Tip: Thajskou bazalku můžete také pěstovat doma v květináči. Má ráda teplo a slunečné místo, takže vám může pravidelně obohacovat pokrmy po celý rok.

    Související články

    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Citronová tráva (Sả) je základní ingrediencí v thajské a vietnamské kuchyni, známá svou svěží, citrusovou...
    Řeřicha vodní (Watercress), známá svou lehce pikantní a svěží chutí, je oblíbenou bylinkou v mnoha...
    Pandanové listy (Pandanus amaryllifolius), známé také jako „vanilka Asie“, jsou nepostradatelnou součástí kuchyně v Thajsku,...
    Close
    Close