Rdesno vonné – Pikantní bylinka plná svěžesti

Rdesno vonné taktéž jako vietnamský koriandr (Rau răm) je aromatická bylinka hojně využívaná v jihovýchodní Asii, především ve Vietnamu, Thajsku a Kambodži. Jeho pepřová, lehce štiplavá chuť se často používá k dochucení polévek, salátů a mořských plodů. Rdesno dodává pokrmům jedinečnou chuťovou vrstvu a v asijské kuchyni je nenahraditelné.

Obsah stránky

    Rdesno v asijské kuchyni

    Ve vietnamské kuchyni se rdesno vonné často podává jako čerstvá příloha ke grilovaným pokrmům, především k rybám a mořským plodům. Najdete ho v tradičním pokrmu Gỏi gà (vietnamský kuřecí salát) nebo v pikantních polévkách jako je Canh chua (kyselá polévka). Díky jeho výrazné chuti není potřeba používat příliš mnoho – pár lístků stačí na to, aby proměnilo celý pokrm.

    V Thajsku a Kambodži se rdesno vonné přidává do kari nebo restovaných jídel. Jeho svěží, lehce pikantní chuť se skvěle doplňuje s česnekem, chilli a zázvorem. Při vaření se používá jak čerstvé, tak i sušené, ale jeho čerstvé lístky mají mnohem intenzivnější chuť.

    Tip: Rdesno se hodí především k rybím pokrmům a mořským plodům, kde svou peprností krásně vyváží jemnou chuť masa.

    Léčivé účinky rdesna

    Kromě svého výrazného kulinářského využití má rdesno vonné i řadu zdravotních přínosů:

    1. Podpora trávení – Rdesno stimuluje trávicí procesy a je skvělým pomocníkem při trávení těžších jídel.
    2. Antimikrobiální účinky – Díky svým antibakteriálním vlastnostem pomáhá rdesno v boji proti infekcím a podporuje zdraví trávicího traktu.
    3. Podpora krevního oběhu – Tradiční asijská medicína využívá rdesno k podpoře krevního oběhu, což pomáhá při únavě a celkové regeneraci těla.

    Jak rdesno správně skladovat?

    Rdesno vonné je nejlepší konzumovat čerstvé, protože sušením ztrácí část své pepřové chuti. Pokud ho potřebujete uchovat déle, skladujte ho v lednici v pytlíku s trochou vlhkosti nebo zabalené do papírového ubrousku. Při správném skladování vám vydrží čerstvé až týden.

    Tip: Pokud máte rádi pěstování bylinek, rdesno je nenáročné na pěstování a snadno roste i v květináči na balkóně nebo zahradě.

    Související články

    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Citronová tráva (Sả) je základní ingrediencí v thajské a vietnamské kuchyni, známá svou svěží, citrusovou...
    Řeřicha vodní (Watercress), známá svou lehce pikantní a svěží chutí, je oblíbenou bylinkou v mnoha...
    Pandanové listy (Pandanus amaryllifolius), známé také jako „vanilka Asie“, jsou nepostradatelnou součástí kuchyně v Thajsku,...
    Close
    Close