Rybí omáčka a vietnamská kuchyně

Rybí omáčka je jednou ze základních surovin vietnamské kuchyně. Jedná se o typické ochucovadlo vyráběné z ančoviček případně jiných drobných rybek

Obsah stránky

    Omáčka, co nevoní, ale chutná skvěle

    Rybí omáčka se nazývá vietnamsky nước mắm a jedná se o typické ochucovadlo vyráběné z třeba makrely, a mořské soli v poměru 1:3 nebo 4:10. Ty se naloží do dřevěných sudů, nasolí a stlačují a nechají se fermentovat. Proces fermentace může trvat až 18 měsíců.

    Vietnamská rybí omáčka se pojmenovává dle oblasti vzniku. Díky tomu, že Vietnam je podlouhlý stát a polovina vietnamských hranic sousedí s mořem, lze rybí omáčku vyrábět prakticky všude. Z kvalitních surovin a dlouholetých tradic jsou nejvíce proslavené rybí omáčky z těhle provincií: Phan Thiết, Cát Hải, Nha Trang, Phú Quốc. Tradiční kritéria pro posouzení kvality 100% rybí omáčky je množství bílkovin obsažené v ní. Bílkoviny právě dělají v pozadí sladkou chuť omáčky. Když je těžká mořská sůl, rybí omáčka je pak často kyselé, a to není žádoucí. Kvalitní omáčka by měl nejprve mít slanou, né kyselou chuť, a v pozadí vysoké množství bílkovin. Dále vůně musí být typická. Laicky pro člověka: omáčky dobré – smrdí a ty špatné – strašně smrdí 🙂

    ca-com-1462064110Jak poznáme kvalitní rybí omáčku?

    Můžeme rozdělit rybí máčky do 4 skupin podle množství bílkovin obsažení v ní:

    Prémiové – Množství bílkovin >30No

    Speciální – Množství bílkovin >25No

    Typ 1 – Množství bílkovin >15No

    Typ 2 – Množství bílkovin >10No

    Tím pádem, tekutiny s množstvím bílkovin menší než 10No, už se nesmí nazývat rybí omáčkou.

    Výsledek různých testů kvalit rybích omáček se ukázalo, že ty z Phú Quốc jsou nejlepší a obsahují největší množství bílkoviny. Rybí omáčky z Phú Quốc už mají historii přes 200 let.

    nuoc_mam_phu_quoc_3103233140Z jedné z rodinných  továren vyrábějící rybí omáčku na ostrově Phú Quốc už byla silná vůně cítit z dálky. Továrna má velké dřevěné sudy, kam se vejdou až 400 kg ančoviček. Během dlouhého procesu fermentace se voda v kádích v pravidelných intervalech mění a jednotlivé výpustě dále zpracovávají.

    Takové rodinné továrny prodávají své produkty přímo na místě. Rybí omáčka se stáčí do plastových či skleněných lahví a půllitr omáčky stojí pod 1 dolar.   

    Jak bylo už dříve zmíněno, rybí omáčka se přidává do vietnamských pokrmů. Je to základ k namíchání nước chấm (zálivka) pro nem rán, bún bò nam bộ a další pokrmy.

    Recept: Sladkokyselá zálivka (Nước chấm)

    Je to asi ten nejjednodušší a nejlepší postup, kterou kdy zkusíte udělat ve vietnamské gastronomii. Každá rodina to dělá podle své vlastní chuti. Ale tady uvidíte aspoň základy ke skvělé zálivce.
    Přečíst si recept

    Recept: Smažené závitky (Nem rán)

    Zde je recept na slavné smažené rolky - nem rán!! Tohle jídlo nikdy nesmí chybět při svátcích ve Vietnamu. Postup je velice jednoduchý, ale příprava je, jako vždy ve vietnamské gastronomii, velice zdlouhavá.
    Přečíst si recept

    Recept: Bún bò nam bộ

    Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy. Jídlo je velice lehké na strávení. Ingredience tohoto jídla mohou zůstat stejná, jako je hovězí maso, perilu, klasnatku a koriandr, arašídy, restovaná cibulka. Ale v každé provincii vám mohou naservírovat jinačí zálivku. Sladší, slanější, pálivější ... tohle vše záleží na šéfkuchaři.
    Přečíst si recept
    zaseryze_bunbonambo

    Související články

    Sójová omáčka je jedním z nejstarších a nejuniverzálnějších dochucovadel na světě. Její historie sahá více...
    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Víte, že známá značka Sriracha Hot Chilli Sauce od firmy Huy Fong Foods patří vietnamskému...
    Tofu je tradiční surovina, která hraje významnou roli jak v asijské, tak v evropské kuchyni....
    Close
    Close