Stonky dýně – Nutričně bohatá zelenina plná svěžesti

Stonky dýně (Rau bí) jsou oblíbenou zeleninou ve vietnamské a thajské kuchyni, kde se často používají k přípravě polévek, stir-fry pokrmů a dalších lehkých jídel. Tyto dlouhé, duté stonky jsou křupavé a jemně sladké, což z nich dělá ideální přísadu do pokrmů, které potřebují texturu i chuťovou svěžest.

Obsah stránky

    Stonky dýně v asijské kuchyni

    Ve vietnamské kuchyni se stonky dýně běžně používají do jednoduchých a výživných pokrmů, jako je canh rau bí – polévka, ve které jsou stonky vařeny spolu s krevetami nebo kuřecím masem. Je to tradiční polévka podávaná během horkých letních dní, protože je lehká a osvěžující. V thajské kuchyni se stonky dýně používají především v restovaných jídlech, kde jsou rychle orestovány s česnekem, chilli a rybí omáčkou, což jim dodává výraznou chuť.

    Tip: Při přípravě stonků dýně je důležité odstranit vnější vláknitou vrstvu, aby byly křehké a snadno stravitelné.

    Léčivé účinky stonků dýně

    Stonky dýně jsou nejen chutné, ale i velmi výživné. Obsahují velké množství vitamínů a minerálů, které prospívají celkovému zdraví. Zde jsou tři hlavní zdravotní přínosy:

    1. Bohaté na vlákninu – Stonky dýně mají vysoký obsah vlákniny, což podporuje zdraví trávicího traktu a pomáhá při detoxikaci těla.
    2. Podpora zdraví srdce – Díky obsahu draslíku a nízkému obsahu tuku jsou stonky dýně skvělou volbou pro udržení zdraví srdce a krevního tlaku.
    3. Vysoký obsah vitamínu A – Stejně jako dýňová dužina, i stonky obsahují vitamín A, který je důležitý pro zdraví očí a pokožky.

    Jak stonky dýně skladovat?

    Stonky dýně jsou nejlepší konzumovat co nejdříve po sklizni, protože rychle ztrácejí svou čerstvost. Můžete je skladovat v lednici zabalené do vlhkého papírového ubrousku, aby si udržely svou svěžest po dobu 2–3 dnů. Před použitím doporučujeme stonky dobře očistit a odstranit vnější vlákna.

    Tip: Při přípravě stonků dýně zkuste přidat trochu sezamového oleje a česneku při restování, abyste zvýraznili jejich jemnou, sladkou chuť.

    Související články

    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Citronová tráva (Sả) je základní ingrediencí v thajské a vietnamské kuchyni, známá svou svěží, citrusovou...
    Řeřicha vodní (Watercress), známá svou lehce pikantní a svěží chutí, je oblíbenou bylinkou v mnoha...
    Pandanové listy (Pandanus amaryllifolius), známé také jako „vanilka Asie“, jsou nepostradatelnou součástí kuchyně v Thajsku,...
    Close
    Close