Na první dojem nezáleží
Když k nám lidé přijdou na kurz vaření, samotné slovo salát je většinou moc nenadchne. Zní to až příliš zdravě a nudně. Chápeme, že to není ten nejlepší marketingový překlad, ale výrazy překvapených lidí nás baví nejvíc. Každý účastník odchází z kurzu, a místo toho, aby byli nadšení z bún bò nam bộ, phở bò nebo smažených rolek, si tento salát najde místo v jejich srdci. Protože je jednoduše skvělý.
Tento “salát” vás nadchne a je přitom jednoduchý na přípravu.
U nás ho nejčastěji uvidíte na svatbách a velkých rodinných událostech, kde se podává jako předkrm před velkou hostinou. Princip této zálivky můžete použít i na klasické saláty, které rádi připravujete doma.
Ještě žádné hodnocení
Recept: Vietnamský kedlubnový salát (Nộm su hào)
Nộm je společný název pro zeleninový salát se sladko kyselou příchutí. Za ním následuje přívlastek, z jaké suroviny je vytvořený. Tady je přívlastek su hào, což je v češtině kedlubna. V tradičním vietnamské kuchyni se nộm připravuje z kedlubny, papaje, mrkve. V dobré vietnamské restauraci můžete narazit na nộm rau muống (latinský název pro tuto zeleninu je Ipomoea aquatica) nebo nộm hoa chuối (květ banánovníku) nebo nộm ngó sen (lotusové výhonky).
Množství 4 porce
Doba přípravy 35 minut min
Doba nakládání 1 hour hod
Ingredience
- 1 ks kedlubny
- 1 ks mrkve
- ⅓ ks okurky
- 2 stroužky česneku
- koriandr dle libosti
- perila křovitá dle libosti
- arašídy
- jablečný ocet
- cukr
Postupy
- Oloupeme česnek a rozmačkáme do malé misky, kam pak nalijeme ocet a necháme odležet.
- Kedlubny a mrkve oloupeme a pak nastrouháme. Následně osolíme a pořádně promačkáme. Zbavíme se tak pachutě z kedlubny.
- Promačkanou zeleninu pak umyjeme vodou a tím se zbavíme soli. Znova promačkáme a zbavíme se přebytečné vody.
- Následně přidáme cukr, směs česneku a octu. Neustále ochutnáváme a hlídáme si sladkost a kyselost. Pak vše promícháme a necháme odležet v lednici na cca hodinu (čím déle, tím lépe).
- Mezitím opražíme arašídy a ty pak následně rozdrtíme.
- Umyjeme, nakrájíme bylinky a okurku. V této fázi, máme vše připravené.
- Servírování:Namixujeme všechny ingredience dohromady a navrch ozdobíme koriandrem. Pro lepší chuť, lze do nộm xu hào přidat sušené hovězí maso (ve vietnamštině – thịt bò khô).
Typ kuchyně: Vietnamská
Štítky: sladkokyselá chuť, snack k pivu