Vietnamský kedlubnový salát (Nộm su hào)

Nộm je společný název pro zeleninový salát se sladko kyselou příchutí. Za ním následuje přívlastek, z jaké suroviny je vytvořený. Tady je přívlastek su hào, což je v češtině kedlubna. V tradičním vietnamské kuchyni se nộm připravuje z kedlubny, papaje, mrkve.

Obsah stránky

    Na první dojem nezáleží

    Když k nám lidé přijdou na kurz vaření, samotné slovo salát je většinou moc nenadchne. Zní to až příliš zdravě a nudně. Chápeme, že to není ten nejlepší marketingový překlad, ale výrazy překvapených lidí nás baví nejvíc. Každý účastník odchází z kurzu, a místo toho, aby byli nadšení z bún bò nam bộ, phở bò nebo smažených rolek, si tento salát najde místo v jejich srdci. Protože je jednoduše skvělý.

    Tento “salát” vás nadchne a je přitom jednoduchý na přípravu.

    U nás ho nejčastěji uvidíte na svatbách a velkých rodinných událostech, kde se podává jako předkrm před velkou hostinou. Princip této zálivky můžete použít i na klasické saláty, které rádi připravujete doma.

    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Vietnamský kedlubnový salát (Nộm su hào)

    Nộm je společný název pro zeleninový salát se sladko kyselou příchutí. Za ním následuje přívlastek, z jaké suroviny je vytvořený. Tady je přívlastek su hào, což je v češtině kedlubna. V tradičním vietnamské kuchyni se nộm připravuje z kedlubny, papaje, mrkve. V dobré vietnamské restauraci můžete narazit na nộm rau muống (latinský název pro tuto zeleninu je Ipomoea aquatica) nebo nộm hoa chuối (květ banánovníku) nebo nộm ngó sen (lotusové výhonky).
    Množství 4 porce
    Doba přípravy 35 minut
    Doba nakládání 1 hour

    Ingredience

    Postupy

    • Oloupeme česnek a rozmačkáme do malé misky, kam pak nalijeme ocet a necháme odležet.
    • Kedlubny a mrkve oloupeme a pak nastrouháme. Následně osolíme a pořádně promačkáme. Zbavíme se tak pachutě z kedlubny.
    • Promačkanou zeleninu pak umyjeme vodou a tím se zbavíme soli. Znova promačkáme a zbavíme se přebytečné vody.
    • Následně přidáme cukr, směs česneku a octu. Neustále ochutnáváme a hlídáme si sladkost a kyselost. Pak vše promícháme a necháme odležet v lednici na cca hodinu (čím déle, tím lépe).
    • Mezitím opražíme arašídy a ty pak následně rozdrtíme.
    • Umyjeme, nakrájíme bylinky a okurku. V této fázi, máme vše připravené.
    • Servírování:
      Namixujeme všechny ingredience dohromady a navrch ozdobíme koriandrem. Pro lepší chuť, lze do nộm xu hào přidat sušené hovězí maso (ve vietnamštině – thịt bò khô).

    Související články

    Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží....
    Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy....
    Dưa góp neboli nakládaná zelenina je doplněk do vietnamské zálivky. Přidáváme ji k bún chả,...
    V překladu jde o kozí maso na medium-done s limetkou. Maso se dusí v hrnci...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close