Mizuna – Japonská zelenina plná svěžesti a vitality

Mizuna je zelenina s jemnými, zubatými listy, která pochází z Japonska. Její svěží, lehce hořká chuť připomíná rukolu, ale s jemnějšími tóny. V japonské kuchyni je mizuna oblíbená díky své všestrannosti – hodí se do salátů, polévek i restovaných jídel. Tato zelenina se stává stále populárnější i mimo Asii díky své lahodné chuti a zdraví prospěšným vlastnostem.

Obsah stránky

    Mizuna v asijské kuchyni

    V japonské kuchyni se mizuna tradičně používá v čerstvých salátech, kde její jemně štiplavá chuť vynikne nejlépe. Můžete ji najít také v pokrmech nabemono (japonské horké hrnce) nebo jako přílohu k sushi. Díky své svěží chuti je skvělá v kombinaci s citrusovým dresinkem nebo lehkou sójovou omáčkou.

    Kromě salátů se mizuna používá i v polévkách, kde její listy dodávají jemnou hořkost. Je ideální do miso polévky nebo jako součást stir-fry pokrmů. V Koreji ji také najdete v pikantních pokrmech, kde skvěle doplňuje kořeněné chutě.

    Tip: Mizuna je skvělá jako součást salátu, ale zkuste ji i lehce orestovat s česnekem a sójovou omáčkou – její chuť se krásně zvýrazní a pokrm bude stále lehký a svěží.

    Léčivé účinky mizuny

    Mizuna není jen chutná, ale také výjimečně zdravá. Obsahuje vysoké množství vitamínů a antioxidantů. Zde jsou tři hlavní zdravotní benefity:

    1. Bohatá na vitamíny – Mizuna je plná vitamínu C, K a A, které podporují imunitu, zdraví kostí a pokožky.
    2. Podpora trávení – Díky vysokému obsahu vlákniny je mizuna skvělá pro trávení a pomáhá udržovat zdravý trávicí trakt.
    3. Detoxikační účinky – Mizuna podporuje detoxikaci organismu a pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek.

    Jak mizunu skladovat?

    Mizuna je poměrně jemná, takže je nejlepší ji konzumovat co nejdříve po zakoupení. Skladujte ji v lednici, zabalenou do papírového ubrousku, aby zůstala čerstvá. Při správném skladování vydrží až 4-5 dní. Pokud chcete prodloužit její životnost, můžete ji lehce spařit a zamrazit.

    Tip: Pokud máte možnost pěstovat bylinky nebo zeleninu doma, mizuna je skvělou volbou. Daří se jí i v květináči na balkóně a roste velmi rychle – můžete ji sklízet postupně a mít čerstvé listy stále po ruce.

    Související články

    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Citronová tráva (Sả) je základní ingrediencí v thajské a vietnamské kuchyni, známá svou svěží, citrusovou...
    Řeřicha vodní (Watercress), známá svou lehce pikantní a svěží chutí, je oblíbenou bylinkou v mnoha...
    Pandanové listy (Pandanus amaryllifolius), známé také jako „vanilka Asie“, jsou nepostradatelnou součástí kuchyně v Thajsku,...
    Close
    Close