Kaffirové listy – Základní citrusová esence thajské kuchyně

Kaffirové listy (Lá chanh) pocházejí ze stromu kaffirové limetky a jsou nepostradatelnou složkou thajské kuchyně. Tyto tmavě zelené, kožovité listy dodávají pokrmům výraznou citrusovou vůni a chuť, díky čemuž jsou nezbytné v mnoha tradičních receptech, jako je Tom Yum nebo thajské kari. Listy lá chanh nejsou jen o citrusové chuti – přinášejí do pokrmů komplexní svěžest a hloubku, kterou jen těžko nahradíte.

Obsah stránky

    Kaffirové listy v asijské kuchyni

    Kaffirové listy se používají především v thajské a kambodžské kuchyni, kde jsou základem pro polévky, omáčky a curry. Jsou obzvláště důležité v pokrmech, jako je Tom Yum nebo Thajské zelené kari, kde jejich citrusová chuť vyvažuje kořenitost a pikantnost ostatních ingrediencí.

    Listy jsou většinou používány celé nebo jemně nasekané. Díky své tuhé struktuře se z pokrmů často vyjímají po vaření, podobně jako bobkový list. Kromě polévek jsou také používány v marinádách a do omáček k rybám nebo mořským plodům. Často se kombinují s citronovou trávou a chilli pro dosažení autentické thajské chuti.

    Tip: Pro maximální uvolnění vůně a chuti je před přidáním do jídla lehce rozmačkejte nebo natrhejte listy na menší kousky.

    Léčivé účinky kaffirových listů

    Kromě své kulinářské hodnoty mají kaffirové listy i řadu zdravotních přínosů. Zde jsou tři hlavní:

    1. Podpora trávení – Listy pomáhají stimulovat trávení a zklidňují žaludeční potíže, jako je nadýmání.
    2. Antimikrobiální účinky – Esenciální oleje obsažené v kaffirových listech mají antibakteriální a antimykotické vlastnosti, což může pomoci v boji proti infekcím.
    3. Zklidnění a relaxace – Vůně kaffirových listů má uklidňující účinky na nervový systém a může pomoci při snižování stresu a úzkosti.

    Jak kaffirové listy skladovat?

    Čerstvé kaffirové listy lze skladovat v lednici zabalené do papírového ubrousku nebo v uzavřeném plastovém sáčku. Při správném skladování vydrží až dva týdny. Pro delší uchování je můžete také zmrazit, aniž by ztratily svou chuť. Sušení se u kaffirových listů nedoporučuje, protože tím přijdou o svou svěží citrusovou chuť.

    Tip: Pokud máte rádi thajskou kuchyni, můžete si kaffirové listy zamrazit do menších porcí, které budete postupně používat. Stačí zmrazit celý sáček listů a po částech odebírat podle potřeby.

    Související články

    Bahnatka vonná (lat. Limnophila aromatica, vietnamsky Ngò om) je možná méně známá bylinka, ale v...
    Citronová tráva (Sả) je základní ingrediencí v thajské a vietnamské kuchyni, známá svou svěží, citrusovou...
    Řeřicha vodní (Watercress), známá svou lehce pikantní a svěží chutí, je oblíbenou bylinkou v mnoha...
    Pandanové listy (Pandanus amaryllifolius), známé také jako „vanilka Asie“, jsou nepostradatelnou součástí kuchyně v Thajsku,...
    Close
    Close