Nakládaná zelenina po vietnamsku (Dưa Góp)

Dưa góp neboli nakládaná zelenina je doplněk do vietnamské zálivky. Přidáváme ji k bún chả, bún bò bam bộ, do zálivky k rolkám a jiné. Dá se kombinovat i s grilovanými pokrmy :)

Obsah stránky

    Všichni milujeme chutě nakládané zeleniny, že jo? Nakládání potravin je stará technika, kterou lidé používali po celá staletí, aby uchovali čerstvost jídla. A každá kultura na to měla svůj způsob. Když se nad tím zamyslíte, i naši předkové si takhle poradili v dávné historii. Díky tomu si můžeme i dnes užívat lahodné chutě nakládané zeleniny, která nejen dlouho vydrží, ale taky skvěle obohatí každé jídlo.

    Recept: Smažené závitky (Nem rán)

    Zde je recept na slavné smažené rolky - nem rán!! Tohle jídlo nikdy nesmí chybět při svátcích ve Vietnamu. Postup je velice jednoduchý, ale příprava je, jako vždy ve vietnamské gastronomii, velice zdlouhavá.
    Přečíst si recept

    Recept: Nesmažené závitky (Nem cuốn)

    Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží. V teplých dnech je to ideální pokrm, který nezatěžuje organismus a je velice lehké a svěží. Náplň může tvořit praktický cokoli, co má člověk rád. Přidáme tam perilu, klasnatku a koriandr, a všechno se to namotá do rolky. Může se tam dát grilovanou rybu, hovězí maso, až po prasečí ouška, které je ve Vietnamu velmi oblíbené. Podává se pak se zálivkou nebo s arašídovou omáčkou.
    Přečíst si recept

    Recept: Bún bò nam bộ

    Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy. Jídlo je velice lehké na strávení. Ingredience tohoto jídla mohou zůstat stejná, jako je hovězí maso, perilu, klasnatku a koriandr, arašídy, restovaná cibulka. Ale v každé provincii vám mohou naservírovat jinačí zálivku. Sladší, slanější, pálivější ... tohle vše záleží na šéfkuchaři.
    Přečíst si recept
    zaseryze_bunbonambo

    Možná už jste si někdy všimli, že ve sladkokyselé zálivce něco “plave” – nějaká ta křupavá zelenina. Tak přesně to je dưa góp [: zua gop :], vietnamská verze nakládané zeleniny, která skvěle doplní různé pokrmy. Stačí jeden kousek a máte před sebou chuťový zážitek, který vás přenese přímo do Vietnamu.

    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Nakládaná zelenina po vietnamsku (Dưa Góp)

    Dưa góp neboli nakládaná zelenina je doplněk do vietnamské zálivky. Přidáváme ji k bún chả, bún bò bam bộ, do zálivky k rolkám a jiné. Dá se kombinovat i s grilovanými pokrmy 🙂
    Množství 1 malá zavařovačka
    Doba přípravy 35 minut
    Doba odležení 3 hours
    Celková doba 3 hours 35 minut

    Ingredience

    Postupy

    • Kedlubnu oloupeme, mrkev očistíme a následně obě zeleniny omyjeme.
    • Kedlubnu nakrájíme na hranoly a z nich tenké čtvercové plátečky.
    • Vyřežeme po obvodu mrkve takové trojúhelníky a poté kolmo na mrkev nakrájíme tenké plátečky (kytičky)
    • Plátky kedlubny a mrkve smícháme dohromady a posypeme solí. Zeleninu pomačkáme, tak se zbavíme pachutě z kedlubny. Následně se zbavíme soli opláchnutí vodou.
    • Do zeleniny přidáme cukr, ocet, česnek a nakrájené chili. Směs pořádně zamícháme a dáme do lednice odležet.
    • Po 2 hodinách zeleninu vytáhneme z lednice a ochutnáme. Podle potřeby přidáme cukr nebo ocet. Dưa góp pak chutná nejlíp, když ji necháte v lednici přes noc 🙂

    Video návod

    Související články

    Shui Jiao knedlíčky jsou naše oblíbená tchajwanská specialita – jednoduché na přípravu, plné chutí a...
    Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží....
    Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy....
    Zde je recept na slavné smažené rolky - nem rán! Tohle jídlo nikdy nesmí chybět...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close