Všichni milujeme chutě nakládané zeleniny, že jo? Nakládání potravin je stará technika, kterou lidé používali po celá staletí, aby uchovali čerstvost jídla. A každá kultura na to měla svůj způsob. Když se nad tím zamyslíte, i naši předkové si takhle poradili v dávné historii. Díky tomu si můžeme i dnes užívat lahodné chutě nakládané zeleniny, která nejen dlouho vydrží, ale taky skvěle obohatí každé jídlo.
Recept: Smažené závitky (Nem rán)
Zde je recept na slavné smažené rolky - nem rán!! Tohle jídlo nikdy nesmí chybět při svátcích ve Vietnamu. Postup je velice jednoduchý, ale příprava je, jako vždy ve vietnamské gastronomii, velice zdlouhavá.
Přečíst si recept
Recept: Nesmažené závitky (Nem cuốn)
Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží. V teplých dnech je to ideální pokrm, který nezatěžuje organismus a je velice lehké a svěží. Náplň může tvořit praktický cokoli, co má člověk rád. Přidáme tam perilu, klasnatku a koriandr, a všechno se to namotá do rolky. Může se tam dát grilovanou rybu, hovězí maso, až po prasečí ouška, které je ve Vietnamu velmi oblíbené. Podává se pak se zálivkou nebo s arašídovou omáčkou.
Přečíst si recept
Recept: Bún bò nam bộ
Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy. Jídlo je velice lehké na strávení. Ingredience tohoto jídla mohou zůstat stejná, jako je hovězí maso, perilu, klasnatku a koriandr, arašídy, restovaná cibulka. Ale v každé provincii vám mohou naservírovat jinačí zálivku. Sladší, slanější, pálivější ... tohle vše záleží na šéfkuchaři.
Přečíst si recept
Možná už jste si někdy všimli, že ve sladkokyselé zálivce něco “plave” – nějaká ta křupavá zelenina. Tak přesně to je dưa góp [: zua gop :], vietnamská verze nakládané zeleniny, která skvěle doplní různé pokrmy. Stačí jeden kousek a máte před sebou chuťový zážitek, který vás přenese přímo do Vietnamu.
Ještě žádné hodnocení
Recept: Nakládaná zelenina po vietnamsku (Dưa Góp)
Dưa góp neboli nakládaná zelenina je doplněk do vietnamské zálivky. Přidáváme ji k bún chả, bún bò bam bộ, do zálivky k rolkám a jiné. Dá se kombinovat i s grilovanými pokrmy 🙂
Množství 1 malá zavařovačka
Doba přípravy 35 minut min
Doba odležení 3 hours hod
Celková doba 3 hours hod 35 minut min
Ingredience
- 1 ks kedlubny
- 2 ks mrkve
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce cukru
- 5 lžic jablečného octa
- chilli paprička
- sůl
Postupy
- Kedlubnu oloupeme, mrkev očistíme a následně obě zeleniny omyjeme.
- Kedlubnu nakrájíme na hranoly a z nich tenké čtvercové plátečky.
- Vyřežeme po obvodu mrkve takové trojúhelníky a poté kolmo na mrkev nakrájíme tenké plátečky (kytičky)
- Plátky kedlubny a mrkve smícháme dohromady a posypeme solí. Zeleninu pomačkáme, tak se zbavíme pachutě z kedlubny. Následně se zbavíme soli opláchnutí vodou.
- Do zeleniny přidáme cukr, ocet, česnek a nakrájené chili. Směs pořádně zamícháme a dáme do lednice odležet.
- Po 2 hodinách zeleninu vytáhneme z lednice a ochutnáme. Podle potřeby přidáme cukr nebo ocet. Dưa góp pak chutná nejlíp, když ji necháte v lednici přes noc 🙂
Video návod
Typ kuchyně: Vietnamská
Štítky: nakládaná zelenina, sladkokyselá chuť