Proč tak milujeme nem cuốn?
Nem cuốn je skvělým příkladem dokonale vyvážené kombinace čerstvosti, slanosti a jemné sladkokyselé chuti, která je navíc podtržená svěží zálivkou. Jejich barevnost a rozmanitost chutí dokonale odráží filozofii pěti barev, známou jako wu xin – což představuje harmonii nejen v barvách, ale i v chutích každého pokrmu.
Doma si nem cuốn často připravujeme, hlavně když máme návštěvu. Hosté si pak mohou balit vlastní rolky podle svých chutí a představ. Celý proces je velmi jednoduchý, ale přitom zábavný, což z něj dělá ideální aktivitu pro společné stolování.
Ještě žádné hodnocení
Recept: Nesmažené závitky (Nem cuốn)
Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží. V teplých dnech je to ideální pokrm, který nezatěžuje organismus a je velice lehké a svěží. Náplň může tvořit praktický cokoli, co má člověk rád. Přidáme tam perilu, klasnatku a koriandr, a všechno se to namotá do rolky. Může se tam dát grilovanou rybu, hovězí maso, až po prasečí ouška, které je ve Vietnamu velmi oblíbené. Podává se pak se zálivkou nebo s arašídovou omáčkou.
Množství 20 závitků
Doba přípravy 1 hour hod 15 minut min
Ingredience
- 1 balení rýžových papírů pro nesmažené rolky
- 100 g vepřové krkovice
- 2 ks vejce
- 1 ks papriky červené
- 100 g nudlí bún
- 100 g krevet střední velikosti
- ½ ks okurky
- 4 hrstky ledových salátů dle libosti
- koriandr dle libosti
- perila křovitá
- klasnatka brvitá
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
- špetka pepře
- olej
- voda
Postupy
- Napřed si uvaříme nudle bún. Po uvaření necháme odkapat a odstát. V průběhu, kdy se nám odkapávají nudle si připravíme zbylé ingredience.
- Nalijeme vodu do hrnce, osolíme a necháme vařit vepřové maso cca 30 min. Po uvaření necháme maso zchladnout.
- Krevety očistíme a osolíme a vaříme v hrnci dokud nebudou růžové. Do hrnce se nemusí přidávat žádná voda ani olej.
- Rozklepeme si do misky vejce, přidáme sůl a pepř, kápneme na pánev trochu oleje a smažíme z obou stran po tenkých vrstvách. Usmažené plátky vejcí smotáme jako palačinku a nakrájíme na tenké vlásečky.
- Okurky, papriku a uvařené vepřové maso můžeme nakrájet na stejně velké plátky. Zeleninu a bylinky umyjeme a nakrájíme na malé kousky.
- Rýžový papír namáčíme po jednom do vody a následně rozprostřeme na tácek, na kterém budeme zabalovat rolky. Směs se může dávat v různém pořadí, ale většinou se jako dává první rýžové nudle a zelenina. Je potřeba, aby se pevně namotala rolka. Pak směs nebude padat při konzumaci. Pro inspiraci, jak rolku namotat se můžete kouknout na video.
- Sladkokyselá zálivka (recept zde):Když chcete silnou zálivku: Dejte poměr 4 : 1 : 1,5 : 0,5My děláme v poměru: 9 : 1,5 : 1 : 0,5Kde je poměr: voda : cukr : rybí omáčka : ocet
- Do zálivky přidáme česnek, čili a nakládaná zelenina dưa góp