Nesmažené závitky (Nem cuốn)

Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží. V teplých dnech je to ideální pokrm, který nezatěžuje organismus a je velice lehké a svěží. Náplň může tvořit praktický cokoli, co má člověk rád.

Obsah stránky

    Proč tak milujeme nem cuốn?

    Nem cuốn je skvělým příkladem dokonale vyvážené kombinace čerstvosti, slanosti a jemné sladkokyselé chuti, která je navíc podtržená svěží zálivkou. Jejich barevnost a rozmanitost chutí dokonale odráží filozofii pěti barev, známou jako wu xin – což představuje harmonii nejen v barvách, ale i v chutích každého pokrmu.

    Doma si nem cuốn často připravujeme, hlavně když máme návštěvu. Hosté si pak mohou balit vlastní rolky podle svých chutí a představ. Celý proces je velmi jednoduchý, ale přitom zábavný, což z něj dělá ideální aktivitu pro společné stolování.

    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Nesmažené závitky (Nem cuốn)

    Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží. V teplých dnech je to ideální pokrm, který nezatěžuje organismus a je velice lehké a svěží. Náplň může tvořit praktický cokoli, co má člověk rád. Přidáme tam perilu, klasnatku a koriandr, a všechno se to namotá do rolky. Může se tam dát grilovanou rybu, hovězí maso, až po prasečí ouška, které je ve Vietnamu velmi oblíbené. Podává se pak se zálivkou nebo s arašídovou omáčkou.
    Množství 20 závitků
    Doba přípravy 1 hour 15 minut

    Ingredience

    Postupy

    • Napřed si uvaříme nudle bún. Po uvaření necháme odkapat a odstát. V průběhu, kdy se nám odkapávají nudle si připravíme zbylé ingredience.
    • Nalijeme vodu do hrnce, osolíme a necháme vařit vepřové maso cca 30 min. Po uvaření necháme maso zchladnout.
    • Krevety očistíme a osolíme a vaříme v hrnci dokud nebudou růžové. Do hrnce se nemusí přidávat žádná voda ani olej.
    • Rozklepeme si do misky vejce, přidáme sůl a pepř, kápneme na pánev trochu oleje a smažíme z obou stran po tenkých vrstvách. Usmažené plátky vejcí smotáme jako palačinku a nakrájíme na tenké vlásečky.
    • Okurky, papriku a uvařené vepřové maso můžeme nakrájet na stejně velké plátky. Zeleninu a bylinky umyjeme a nakrájíme na malé kousky.
    • Rýžový papír namáčíme po jednom do vody a následně rozprostřeme na tácek, na kterém budeme zabalovat rolky. Směs se může dávat v různém pořadí, ale většinou se jako dává první rýžové nudle a zelenina. Je potřeba, aby se pevně namotala rolka. Pak směs nebude padat při konzumaci. Pro inspiraci, jak rolku namotat se můžete kouknout na video.
    • Sladkokyselá zálivka (recept zde):
      Když chcete silnou zálivku: Dejte poměr 4 : 1 : 1,5 : 0,5
      My děláme v poměru: 9 : 1,5 : 1 : 0,5
      Kde je poměr: voda : cukr : rybí omáčka : ocet
    • Do zálivky přidáme česnek, čili a nakládaná zelenina dưa góp

    Video návod

    Typ kuchyně: Vietnamská
    Štítky: fresh rolls, rolky

    Související články

    Ingredience v mee goreng si každý může namíchat podle sebe – vždycky se skládá z...
    Phad Thai (nebo taky Pad Thai) patří mezi asijská jídla, která si lidé v Česku...
    V mnoha vietnamských restauracích můžete zahlédnout název „phở bò/phở gà“, ale co vlastně tento název...
    Jídlo má původ z Hanoje a proč má přívlastek "thang", když nudle bún jsou v...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close