Nudle bún – Vietnamské jemné rýžové nudle plné svěžesti

Nudle bún jsou tenké, kulaté rýžové nudle, které jsou základem mnoha tradičních vietnamských pokrmů. Tyto nudle mají jemnou chuť a lehkou, pružnou texturu, která skvěle doplňuje svěží vietnamské ingredience, jako jsou bylinky, maso a zelenina. V České republice se sušené nudle bún dají snadno sehnat a jejich příprava je velmi jednoduchá, což z nich činí ideální přísadu pro lehká jídla a saláty.

Obsah stránky

    K čemu se nudle bún hodí?

    Nudle bún jsou velmi univerzální a používají se hlavně ve vietnamské kuchyni pro studené saláty, polévky a různé variace s grilovaným masem. Díky své jemné chuti a lehké textuře se snadno kombinují s omáčkami, bylinkami a grilovanými pokrmy.

    • Bún chả – Grilované vepřové maso podávané s rýžovými nudlemi, čerstvými bylinkami a pikantní omáčkou.
    • Bún bò Huế – Pikantní vietnamská polévka s hovězím masem, která kombinuje silný vývar a jemné nudle Bún.
    • Bún bò nam bộ – Studený salát s grilovaným vepřovým masem, nudlemi, bylinkami a sladkokyselou zálivkou.

    Recept: Bún bò nam bộ

    Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy. Jídlo je velice lehké na strávení. Ingredience tohoto jídla mohou zůstat stejná, jako je hovězí maso, perilu, klasnatku a koriandr, arašídy, restovaná cibulka. Ale v každé provincii vám mohou naservírovat jinačí zálivku. Sladší, slanější, pálivější ... tohle vše záleží na šéfkuchaři.
    Přečíst si recept
    zaseryze_bunbonambo

    Rozdíl mezi nudlemi bún a ostatními druhy nudlí

    Nudle bún se liší hlavně svým tenkým, kulatým tvarem a lehkou texturou. Oproti jiným rýžovým nudlím mají menší průměr a pružnější strukturu, což je činí ideálními pro studené saláty nebo jako příloha k grilovaným pokrmům.

    • Nudle phở: Na rozdíl od plochých a širších nudlí phở jsou nudle bún tenčí a kulaté, ideální pro saláty a lehčí jídla.
    • Nudle pro pad thai: Tyto nudle jsou širší a pevnější, což je činí vhodnými pro smažení, zatímco nudle bún jsou lehčí a častěji se podávají studené nebo v polévkách.
    • Skleněné nudle: Na rozdíl od průhledných skleněných nudlí z mungo škrobu mají nudle bún bílou barvu a po uvaření si zachovávají neprůhlednost.

    Složení nudlí bún

    Nudle bún mají velmi jednoduché složení, což z nich dělá přirozeně bezlepkovou a zdravou volbu:

    • Rýžová mouka – Základní surovina, která dodává nudlím jejich strukturu a jemnou chuť.
    • Voda – Slouží k vytvoření těsta.
    • Tapiokový škrob (někdy) – Přidává pružnost a jemnější texturu, zejména u tenčích druhů nudlí.
    Ještě žádné hodnocení

    Reept: Jak uvařit rýžové nudle bún

    Kulaté a neprůhledné rýžové nudle. Slovo bún označuje nejen samotné nudle, ale i polévku, jejíž součástí jsou nudle bún. Ve Vietnamu patří k jedněm z nejoblíbenějších nudlí, z toho je vidět, že hodně vietnamských jídel obsahuje slovo bún. V ČR nejčastěji zakoupíte sušené bún, někdy se ale dají sehnat i čerstvé.
    Množství 4 porce
    Doba vaření 7 minut
    Doba odležení (minimálně) 30 minut
    Celková doba 37 minut

    Ingredience

    Postupy

    • Do velké hrnce nalijeme 2,5 l vody, přidáme špetku soli, kápneme trochu 1 lžička oleje a přivedeme k varu.
    • Následně vložíme do vařící vody 300 g nudlí bún a vaříme na velkém ohni. Nudle za čas promícháme, aby se zdola nespálily.
    • Vaříme takhle cca 8 minut. Nudle by měly být měkké a bílé.
    • Přesadíme a zalijeme studenou vodou. Necháme nudle okapat a po 10 minutách nudle v cedníku pootočíme. Po dalších 20 minutách nudle opět pootočíme. V téhle chvíli by měly být nadýchané a suché.

    Video návod

    Naše doporučení

    Občas tyhle nudle můžete lehce "ovzdušit" odlepením nudlí od sebe.
    Typ chodu: Nudle, Přílohy
    Typ kuchyně: Vietnamská

    Související články

    Ingredience v mee goreng si každý může namíchat podle sebe – vždycky se skládá z...
    Phad Thai (nebo taky Pad Thai) patří mezi asijská jídla, která si lidé v Česku...
    V mnoha vietnamských restauracích můžete zahlédnout název „phở bò/phở gà“, ale co vlastně tento název...
    Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží....
    Close
    Close