K čemu se nudle bún hodí?
Nudle bún jsou velmi univerzální a používají se hlavně ve vietnamské kuchyni pro studené saláty, polévky a různé variace s grilovaným masem. Díky své jemné chuti a lehké textuře se snadno kombinují s omáčkami, bylinkami a grilovanými pokrmy.
- Bún chả – Grilované vepřové maso podávané s rýžovými nudlemi, čerstvými bylinkami a pikantní omáčkou.
- Bún bò Huế – Pikantní vietnamská polévka s hovězím masem, která kombinuje silný vývar a jemné nudle Bún.
- Bún bò nam bộ – Studený salát s grilovaným vepřovým masem, nudlemi, bylinkami a sladkokyselou zálivkou.
Recept: Bún bò nam bộ
Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy. Jídlo je velice lehké na strávení. Ingredience tohoto jídla mohou zůstat stejná, jako je hovězí maso, perilu, klasnatku a koriandr, arašídy, restovaná cibulka. Ale v každé provincii vám mohou naservírovat jinačí zálivku. Sladší, slanější, pálivější ... tohle vše záleží na šéfkuchaři.
Přečíst si recept
Rozdíl mezi nudlemi bún a ostatními druhy nudlí
Nudle bún se liší hlavně svým tenkým, kulatým tvarem a lehkou texturou. Oproti jiným rýžovým nudlím mají menší průměr a pružnější strukturu, což je činí ideálními pro studené saláty nebo jako příloha k grilovaným pokrmům.
- Nudle phở: Na rozdíl od plochých a širších nudlí phở jsou nudle bún tenčí a kulaté, ideální pro saláty a lehčí jídla.
- Nudle pro pad thai: Tyto nudle jsou širší a pevnější, což je činí vhodnými pro smažení, zatímco nudle bún jsou lehčí a častěji se podávají studené nebo v polévkách.
- Skleněné nudle: Na rozdíl od průhledných skleněných nudlí z mungo škrobu mají nudle bún bílou barvu a po uvaření si zachovávají neprůhlednost.
Složení nudlí bún
Nudle bún mají velmi jednoduché složení, což z nich dělá přirozeně bezlepkovou a zdravou volbu:
- Rýžová mouka – Základní surovina, která dodává nudlím jejich strukturu a jemnou chuť.
- Voda – Slouží k vytvoření těsta.
- Tapiokový škrob (někdy) – Přidává pružnost a jemnější texturu, zejména u tenčích druhů nudlí.
Ještě žádné hodnocení
Reept: Jak uvařit rýžové nudle bún
Kulaté a neprůhledné rýžové nudle. Slovo bún označuje nejen samotné nudle, ale i polévku, jejíž součástí jsou nudle bún. Ve Vietnamu patří k jedněm z nejoblíbenějších nudlí, z toho je vidět, že hodně vietnamských jídel obsahuje slovo bún. V ČR nejčastěji zakoupíte sušené bún, někdy se ale dají sehnat i čerstvé.
Množství 4 porce
Doba vaření 7 minut min
Doba odležení (minimálně) 30 minut min
Celková doba 37 minut min
Postupy
- Do velké hrnce nalijeme 2,5 l vody, přidáme špetku soli, kápneme trochu 1 lžička oleje a přivedeme k varu.
- Následně vložíme do vařící vody 300 g nudlí bún a vaříme na velkém ohni. Nudle za čas promícháme, aby se zdola nespálily.
- Vaříme takhle cca 8 minut. Nudle by měly být měkké a bílé.
- Přesadíme a zalijeme studenou vodou. Necháme nudle okapat a po 10 minutách nudle v cedníku pootočíme. Po dalších 20 minutách nudle opět pootočíme. V téhle chvíli by měly být nadýchané a suché.
Video návod
Naše doporučení
Občas tyhle nudle můžete lehce "ovzdušit" odlepením nudlí od sebe.