Ryba se všemi chutěmi
Ryby obecně nevoní příliš lákavě, zvlášť když je vaříte do vývaru. Silná rybina může “provonět” celou místnost, což není vždy příjemné. Ale v Asii, zejména v přímořských státech, si s tím umí dobře poradit. Tajemství spočívá v použití velkého množství bylinek, zeleniny a trochy slano-kyselé chuti, která rybí pokrm osvěží. A bonus? Do těla dostanete i pořádnou dávku omega-3 a dalších důležitých živin.
Jak v asijské domácnosti připravujeme rybí vývar?
Naše maminky mají při přípravě rybího vývaru osvědčený postup. Ryby vaří ve dvou fázích vody: první vroucí voda slouží k očištění od nečistot a ta se vylije. Druhá várka je už ta “pravá” na vaření vývaru. Tento postup jim dává větší jistotu, že nedojde k trávicím potížím.
Osobně doma připravujeme rybu podle toho, kde jsme ji koupili. Na základě naší důvěry v hygienu daného obchodu se rozhodneme, jestli použijeme metodu dvou fází nebo jestli můžeme rovnou začít s vývarem.
Slovo vývar v asijštině
A když mluvíme o vývarech, je třeba zmínit, že v Asii se vývar často vaří jen z jedné ingredience. Takže když jde o kapří vývar, děláme ho jen z kapří hlavy (bez kořenové zeleniny). Další ingredience a dochucení přidáváme zhruba půl hodiny před podáváním, aby se chuť krásně propojila.
Recept: Vietnamská kapří polévka (Bún cá)
Ingredience
- 1 kapří hlava
- 600 g kapřích plátků
- 1 balení nudlí bún
- 2 ks rajčat
- 3 ks garcinie kambodžská vietnamsky "tái chua"
- ½ svazku haluchy jávské vietnamsky "rau cần"
- ⅓ ks ananasu nepovinné
- 1 malý svazek koprů
- 1 ks jarní cibulky
- kurkuma mletá
- trochu ledového salátu
- koriandr dle libosti
- perila křovitá
- klasnatka brvitá
- na posyp karamelizované cibulky
- rybí omáčky
- špetka soli
Postupy
- Napřed si připravíme rybí vývar z hlavy ryby. Nechte na mírném ohni vařit klidně 2-3 hodiny. Poté přecedíme a máme základ rybího vývaru.
- Kapří maso nakrájíte na 5 mm tenké plátky, které pak osolíte a přidáte trošku mleté kurkumy. (Maso pak po smažení získá báječnou chuť a zlatavou barvu).
- Nakrájené kapří maso naskládáme těsně vedle sebe na pánev a smažíme na mírném ohni z obou stran dozlatova. Maso se po usmažení spojí a vznikne plato rybího masa.
- Rajce nakrájíme na osminy, ananas zase na trojúhelníky. Jarní cibulku a kopr nakrájíme na drobno. Rau cần (Halucha jávská) nakrájíme na 4-5 cm dlouhé kousky.
- Do kastrolu přidáme olej a orestujeme půlku hromádky nakrájené jarní cibulky. Následně přidáme rajče, za stálého míchání dolijeme rybí vývar.
- Do základu přidáme kousky ananasu, pár kousnu sušené garcinie kambodžská. Když neseženete garcinie, lze ji lehce nahradit tamarindem. Tyhle ingredience dodává vývaru vietnamskou kyselou chuť jídla. Následně osolíme a přidáme rybí omáčku. Vývar necháme probublávat zhruba 10 minut.
- 2 minuty před koncem přidejte do vývaru haluchu jávskou. Až vypnete sporák, haluchu vytáhněte z vývaru.
- Servírování: Do misky dáme do spodu rýžové nudle Bún. Navrch přidáme plátky rybího masa, pak haluchy, směr jarní cibulky smíchané s koprem a restovanou cibulku. Misku zalijeme rybím vývarem a podáváme s miskou salátu s asijskými bylinkami.