Dezert z lotosových semínek a longanu (Chè hạt sen long nhãn)

Chè hạt sen long nhãn je jedním z typických vietnamských sladkých dezertů, které si spíše dáte jako streetfood než po hlavním jídle. Ve Vietnamu totiž místo moučníků preferujeme ovoce, ale pokud máme chuť na něco sladkého, dezerty jako tento – z lotosových semínek a longanu – jsou skvělou volbou.

Obsah stránky

    Tekutý dezert chè je slavný nejen v Huế, ale po celém Vietnamu. V historii ho pily jen královské rodiny, ale ingredience postupně pozbyly exotičnosti, a tak si lidé začali chè z lotosových semínek příležitostně užívat, například na vietnamský Dětský den (Trung Thu). V dnešní době je vše mnohem dostupnější, takže lidé pijí chè velice často hlavně během léta, kdy všude panuje hrozné horko. Nápoj skvěle chutná a kromě toho se vyznačuje i léčivými účinky.

    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Dezert z lotosových semínek a longanu (Chè hạt sen long nhãn)

    Doba vaření 1 hour 20 minut

    Ingredience

    Postupy

    • Jestli máte čerstvá lotosová semena, odstraňte z nich jádro, protože je hodně hořké. Pokud máte semena sušená, dejte je na 2 hodiny do vody.
    • Semena vložíme do hrnce s vodou a vaříme na menším ohni, dokud nezměknou.
    • Longany oloupeme a vypeckujeme.
    • Jakmile semena změknou, přidáme cukr a vaříme ještě cca 10 min, aby se cukr rozpustil.
    • Semena vyndáme a nacpeme je do longanů – tam kde byly předtím pecky.
    • Longany s lotosovými semeny dáme zpátky do vody, ve které jsme vařili semena.
    • Vodu přivedeme k varu.
    • Semena i longany na chvilku vyndáme, aby se zchladily. Voda mezitím také vychladne. Kdybyste je nechali v horké vodě moc dlouho, může chè nabrat kyselou chuť.
    • Po vychladnutí je do vody vrátíme a tekutinu s kousky ovoce rozlijeme do misek. Dáme do ledničky.
    Typ chodu: Něco sladkého
    Typ kuchyně: Vietnamská
    Štítky: chè, dezerty

    Související články

    Ingredience v mee goreng si každý může namíchat podle sebe – vždycky se skládá z...
    Phad Thai (nebo taky Pad Thai) patří mezi asijská jídla, která si lidé v Česku...
    Ve Vietnamu je občas uslyšíte i pod pojmem bánh rán lúc lắc, kde lúc lắc...
    Kdo byl ve Vietnamu, tak ji neodolal. Je silná, voní báječně, chutná božsky. Určitě překapávanou...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close