Tekutý dezert chè je slavný nejen v Huế, ale po celém Vietnamu. V historii ho pily jen královské rodiny, ale ingredience postupně pozbyly exotičnosti, a tak si lidé začali chè z lotosových semínek příležitostně užívat, například na vietnamský Dětský den (Trung Thu). V dnešní době je vše mnohem dostupnější, takže lidé pijí chè velice často hlavně během léta, kdy všude panuje hrozné horko. Nápoj skvěle chutná a kromě toho se vyznačuje i léčivými účinky.
Ještě žádné hodnocení
Recept: Dezert z lotosových semínek a longanu (Chè hạt sen long nhãn)
Doba vaření 1 hour hod 20 minut min
Ingredience
- 200 g lotosové semínky
- 100 g longanů nebo ličí
- 200 g cukru
- voda dle libost
Postupy
- Jestli máte čerstvá lotosová semena, odstraňte z nich jádro, protože je hodně hořké. Pokud máte semena sušená, dejte je na 2 hodiny do vody.
- Semena vložíme do hrnce s vodou a vaříme na menším ohni, dokud nezměknou.
- Longany oloupeme a vypeckujeme.
- Jakmile semena změknou, přidáme cukr a vaříme ještě cca 10 min, aby se cukr rozpustil.
- Semena vyndáme a nacpeme je do longanů – tam kde byly předtím pecky.
- Longany s lotosovými semeny dáme zpátky do vody, ve které jsme vařili semena.
- Vodu přivedeme k varu.
- Semena i longany na chvilku vyndáme, aby se zchladily. Voda mezitím také vychladne. Kdybyste je nechali v horké vodě moc dlouho, může chè nabrat kyselou chuť.
- Po vychladnutí je do vody vrátíme a tekutinu s kousky ovoce rozlijeme do misek. Dáme do ledničky.