Jednou jsme pro klienta NACOFA připravovali tofu v různých variantách na focení. Naštěstí pro našeho kameramana, který je vegetarián, to bylo naprosto skvělé focení – tofu na všechny způsoby. Uvařila jsem plný rendlík tofu v rajčatové omáčce, díky kterému teď vidíte fotky tohoto receptu. Červeno-žluté a zelené barvy vynikly na každém záběru, ale ještě lepší bylo to, jak chutnal.
Celý štáb měl možnost pokrm ochutnat, ale náš kameraman si nakonec odnesl celý rendlík a snědl ho sám! 😄
Tento recept je příkladem toho, jak nás někdy překvapí jídla, která jsme předtím neznali. Možná zpočátku nejste nadšení z pokrmu, který neznáte, nebo se vám jeho vzhled zdá obyčejný. Ale právě tofu v rajčatové omáčce je vždy to jídlo, které překvapí každého, kdo ho ochutná.
Recept: Tofu v rajčatové omáčce (Đậu phụ sốt cà chua)
Ingredience
- 2 ks tofu
- 3 ks rajčat
- 1 ks cibule
- 1 ks jarní cibulky
- 1 lžíce rybí omáčky
- koriandr
- špetka pepře
- špetka soli
- voda
- olej
Postupy
- Tofu rozdělíme na 4 rovnoměrné kousky a necháme 20 minut okapat v cedníku.
- Následně osmažíme na velkém ohni do zlatova. Jestli budeme smažit rovnou po nakrájení, bude olej strašně prskat, protože v tofu je voda.
- Po usmažení necháme tofu vychladnout.
- Na kousíčky se nakrájí cibule, rajčata na osminy.
- Cibule, rajčata a tofu vyskládáme do hrnce. Zkusme vložit tofu mezi rajčaty.
- Přidáme špetku soli a pepře.
- Nalijeme vodu až do poloviny rajčat.
- Zapneme oheň na středně-vysokou a necháme vařit na cca 20 minut. Občas mícháme, aby tofu bylo rovnoměrně vynaložené v rajčatové omáčce.
- Mezitím očistíme a rozsekáme koriandr a jarní cibulky.
- Před podáním dáme lžíci rybí omáčky (v případě, že jste vegani, tak tenhle postup klidně vynechte). Ochutnáme rajčatovou omáčku a dle libosti dosolíme.
- Na závěr posypeme nasekané jarní cibulky a koriandr a může se jíst!