Tofu v rajčatové omáčce (Đậu phụ sốt cà chua)

Ve Vietnamu se původně dělalo tofu především pro buddhistické mnichy. Protože jsou tito lidé vegeteriáni, tak našli způsob, jak uvařit tofu zajímavějším způsobem. Mají mnoho zajímavých receptů a jedním z nich se stal oblíbeným pokrmem i pro nevegeteriány- tofu v rajčatové omáčce. Rychlá a jednoduchá příprava. Každý to zvládne na jedničku, doslova.

Obsah stránky

    Jednou jsme pro klienta NACOFA připravovali tofu v různých variantách na focení. Naštěstí pro našeho kameramana, který je vegetarián, to bylo naprosto skvělé focení – tofu na všechny způsoby. Uvařila jsem plný rendlík tofu v rajčatové omáčce, díky kterému teď vidíte fotky tohoto receptu. Červeno-žluté a zelené barvy vynikly na každém záběru, ale ještě lepší bylo to, jak chutnal.

    Celý štáb měl možnost pokrm ochutnat, ale náš kameraman si nakonec odnesl celý rendlík a snědl ho sám! 😄

    Tento recept je příkladem toho, jak nás někdy překvapí jídla, která jsme předtím neznali. Možná zpočátku nejste nadšení z pokrmu, který neznáte, nebo se vám jeho vzhled zdá obyčejný. Ale právě tofu v rajčatové omáčce je vždy to jídlo, které překvapí každého, kdo ho ochutná.

    Slyšeli jsme často, že někomu nechutná tofu, my se jen na ně vyděšeně díváme a ptáme se neustále "Proooč? Vždyť tofu je tak jemné a skoro bez chuti!" No a zjistili jsme pár věcí, o které bychom rádi zmínili v tomto článku.
    Tofu je tradiční surovina, která hraje významnou roli jak v asijské, tak v evropské kuchyni. Ačkoli je tofu původem z Asie, jeho popularita v Evropě rychle roste, zejména v souvislosti s rostoucím zájmem o veganské a vegetariánské stravování. Ale co se skrývá za rozdíly mezi asijským a evropským tofu? Pojďme se na to podívat blíže.
    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Tofu v rajčatové omáčce (Đậu phụ sốt cà chua)

    Ve Vietnamu se původně dělalo tofu především pro buddhistické mnichy. Protože jsou tito lidé vegeteriáni, tak našli způsob, jak uvařit tofu zajímavějším způsobem. Mají mnoho zajímavých receptů a jedním z nich se stal oblíbeným pokrmem i pro nevegeteriány- tofu v rajčatové omáčce. Rychlá a jednoduchá příprava. Každý to zvládne na jedničku, doslova.
    Množství 4 porce
    Doba vaření 30 minut

    Ingredience

    Postupy

    • Tofu rozdělíme na 4 rovnoměrné kousky a necháme 20 minut okapat v cedníku.
    • Následně osmažíme na velkém ohni do zlatova. Jestli budeme smažit rovnou po nakrájení, bude olej strašně prskat, protože v tofu je voda.
    • Po usmažení necháme tofu vychladnout.
    • Na kousíčky se nakrájí cibule, rajčata na osminy.
    • Cibule, rajčata a tofu vyskládáme do hrnce. Zkusme vložit tofu mezi rajčaty.
    • Přidáme špetku soli a pepře.
    • Nalijeme vodu až do poloviny rajčat.
    • Zapneme oheň na středně-vysokou a necháme vařit na cca 20 minut. Občas mícháme, aby tofu bylo rovnoměrně vynaložené v rajčatové omáčce.
    • Mezitím očistíme a rozsekáme koriandr a jarní cibulky.
    • Před podáním dáme lžíci rybí omáčky (v případě, že jste vegani, tak tenhle postup klidně vynechte). Ochutnáme rajčatovou omáčku a dle libosti dosolíme.
    • Na závěr posypeme nasekané jarní cibulky a koriandr a může se jíst!

    Naše doporučení

    Tofu v rajčatové omáčce můžeme podat s rýží nebo s nudlemi bún (u nudlí doporučujeme víc omáčky, stačí připravit víc rajčat).
    Jinak k tofu můžete přidat i hrášky, brokolice nebo jiné zeleniny – chutná to fakt dobře!
    Typ chodu: K rýži, Tofu
    Typ kuchyně: Vietnamská

    Související články

    Kimchi jjigae je jedním z nejtradičnějších pokrmů Jižní Koreje. Jednoduchý, hřejivý a plný výrazných chutí,...
    Miso je fermentovaný sójový produkt a existuje mnoho druhů miso pasty, které se liší nejen...
    Tôm rang, neboli orestované krevety, jsou jedním z těch pokrmů, které mají ve Vietnamu pevné...
    Už vám nic nenapadá, co byste tak mohli uvařit s rýží? Tak zde je recept...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close