Náš vztah k bunbíčku
Bún bò nam bộ jsme sami objevili až nedávno. Není to jídlo, které bychom doma odjakživa připravovali, a když se zeptáte našich rodičů, pravděpodobně by reagovali podobně. Dnes je však tento pokrm v Česku tak oblíbený, že i naše rodina ho musela vyzkoušet! 😄 Jedná se spíše o pokrm mladší generace, než o tradiční recepty našich rodičů.
Jedním z důvodů, proč je bún bò nam bộ tak populární, je jeho jednoduchá příprava a vyvážené složení – všechny důležité výživové hodnoty najdete v jedné misce.
Náš TIP!
Pokud chcete svou přípravu bún bò nam bộ posunout na vyšší úroveň, doporučujeme maso nakrájet na velmi tenké plátky. A vůbec nevadí, když se některé kousky masa začnou “drolit” – právě takto tenké plátky ještě více zvýrazní chutě celého pokrmu.
Ještě žádné hodnocení
Recept: Bún bò nam bộ
Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy. Jídlo je velice lehké na strávení. Ingredience tohoto jídla mohou zůstat stejná, jako je hovězí maso, perilu, klasnatku a koriandr, arašídy, restovaná cibulka. Ale v každé provincii vám mohou naservírovat jinačí zálivku. Sladší, slanější, pálivější … tohle vše záleží na šéfkuchaři.
Množství 4 porce
Doba přípravy 45 minut min
Ingredience
- 150 g hovězí zadní
- 1 balení nudlí bún
- ¼ ks ledového salátu
- koriandr
- klasnatka brvitá
- perila křovitá
- 2 lžičky zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 palička citrónové trávy nepovinné
- 50 g arašídů
- 40 g karamelizované cibulky
- rybí omáčka
- jablečný ocet
- třtinový cukr
- špetka soli
- olej
- chilli paprička nepovinné
Postupy
- Maso z hovězí kýty doporučuji k tomuto pokrmu nejvíce. Maso nakrájíme na tenké plátky a ochutíme solí, rybí omáčkou, zázvorem. Kdo chce, může tam přidat i paličku citronové trávy nasekané nadrobno. Promícháme a necháme v chladu odpočinout minimálně hodinu.
- Uvaříme si nudle Bún a necháme odkapat vody.
- Umyjeme zeleninu a bylinky, jestli máte doma mungo klíčky tak jedině dobře, rozdrtíme arašídy, z ledničky vytáhneme nakládanou zeleninu dưa góp.
- Na rozpáleném ohni kápneme trocha oleje, přidáme česnek a zprudka orestujeme maso.
- Sladkokyselá zálivka (recept zde):Když chcete silnou zálivku: Dejte poměr 4 : 1 : 1,5 : 0,5My děláme v poměru: 9 : 1,5 : 1 : 0,5Kde je poměr: voda : cukr : rybí omáčka : ocetDo zálivky přidáme česnek, čili
- Servírování: Do misky vložíme zeleninu a bylinky, nudle, hovězí maso, arašídy, restovaná cibulka a nakládaná zelenina dưa góp. Zalijeme zálivkou, pořádně ze spodu promícháme a dobrou chuť.
Video návod
Typ chodu: Hlavní chod, Maso, Nudle
Typ kuchyně: Vietnamská
Štítky: bún, nudle, rýžové nudle, sladkokyselá chuť