Bún bò nam bộ – Oblíbený vietnamský pokrm nové generace

Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy. Jídlo je velice lehké na strávení. V každé provincii vám mohou naservírovat jinačí zálivku. Sladší, slanější, pálivější ... tohle vše záleží na šéfkuchaři.

Obsah stránky

    Náš vztah k bunbíčku

    Bún bò nam bộ jsme sami objevili až nedávno. Není to jídlo, které bychom doma odjakživa připravovali, a když se zeptáte našich rodičů, pravděpodobně by reagovali podobně. Dnes je však tento pokrm v Česku tak oblíbený, že i naše rodina ho musela vyzkoušet! 😄 Jedná se spíše o pokrm mladší generace, než o tradiční recepty našich rodičů.

    Jedním z důvodů, proč je bún bò nam bộ tak populární, je jeho jednoduchá příprava a vyvážené složení – všechny důležité výživové hodnoty najdete v jedné misce.

    Náš TIP!

    Pokud chcete svou přípravu bún bò nam bộ posunout na vyšší úroveň, doporučujeme maso nakrájet na velmi tenké plátky. A vůbec nevadí, když se některé kousky masa začnou “drolit” – právě takto tenké plátky ještě více zvýrazní chutě celého pokrmu.

    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Bún bò nam bộ

    Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy. Jídlo je velice lehké na strávení. Ingredience tohoto jídla mohou zůstat stejná, jako je hovězí maso, perilu, klasnatku a koriandr, arašídy, restovaná cibulka. Ale v každé provincii vám mohou naservírovat jinačí zálivku. Sladší, slanější, pálivější … tohle vše záleží na šéfkuchaři.
    Množství 4 porce
    Doba přípravy 45 minut

    Postupy

    • Maso z hovězí kýty doporučuji k tomuto pokrmu nejvíce. Maso nakrájíme na tenké plátky a ochutíme solí, rybí omáčkou, zázvorem. Kdo chce, může tam přidat i paličku citronové trávy nasekané nadrobno. Promícháme a necháme v chladu odpočinout minimálně hodinu.
    • Uvaříme si nudle Bún a necháme odkapat vody.
    • Umyjeme zeleninu a bylinky, jestli máte doma mungo klíčky tak jedině dobře, rozdrtíme arašídy, z ledničky vytáhneme nakládanou zeleninu dưa góp.
    • Na rozpáleném ohni kápneme trocha oleje, přidáme česnek a zprudka orestujeme maso.
    • Sladkokyselá zálivka (recept zde):
      Když chcete silnou zálivku: Dejte poměr 4 : 1 : 1,5 : 0,5
      My děláme v poměru: 9 : 1,5 : 1 : 0,5
      Kde je poměr: voda : cukr : rybí omáčka : ocet
      Do zálivky přidáme česnek, čili
    • Servírování: Do misky vložíme zeleninu a bylinky, nudle, hovězí maso, arašídy, restovaná cibulka a nakládaná zelenina dưa góp. Zalijeme zálivkou, pořádně ze spodu promícháme a dobrou chuť.

    Video návod

    Související články

    Ingredience v mee goreng si každý může namíchat podle sebe – vždycky se skládá z...
    Phad Thai (nebo taky Pad Thai) patří mezi asijská jídla, která si lidé v Česku...
    V mnoha vietnamských restauracích můžete zahlédnout název „phở bò/phở gà“, ale co vlastně tento název...
    Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží....

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close