Jak sekáme žebírka na kratší kousky?
Jídlo mé dětství a dodnes ten pokrm miluji. Když si žebírka osmažím a zůstane po nich sladkokyselá omáčka, poliju jí rýži a jsem v nebi.
Naši rodiče si vždycky koupili v obchodě klasická dlouhá žebra, a doma je pak s nožem o velikosti mačety rozsekali na krátké kousky.
Dnes, v dospělosti, jsem dospěla k poznání, že to sekání s mačetou máme snad v krvi. Často si říkám, že bych se měla konečně odhodlat a koupit si vlastní žebírka, rozsekat je sama. K tomu je potřeba ten velký nůž, pevné dřevěné prkénko položené na velkém množství novin. Jak to teď píšu, trochu mi to připomíná scénu ze seriálu Dexter 😄
Nakonec jsem se ale nikdy neodhodlala a tuhle činnost nechávám na Longiho. Má přece jen pevnější ruku a rozhodnější švih.
Vy ale naštěstí žádnou mačetu nepotřebujete! Žebra můžete připravit v plné délce, tak jak to učíme i na našich kurzech vaření. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, věřte mi, že si tento pokrm dokonale užijete.
Recept: Žebírka na sladkokyselo (Sườn xào chua ngọt)
Ingredience
- 500 g vepřových žebírek
- 4 lžíce vlažné vody
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce jablečného octu
- 4 stroužky česneku
- 1 ks jarní cibulky
- špetka pepře
- olej na smažení
- chilli paprička dle libosti
Postupy
- Mícháme ocet, cukr, rybí omáčku, vlažnou vodu, nakrájený česnek, chili papričku a pepř dohromady. Tak nám vznikne směs podobná sladkokyslé zálivce.
- Žebírka můžeme získat z vepřového boku nebo si to můžeme koupit zvlášť v řeznictví.
- Dlouhá žebra nasekáme na kostky žeber (cca 5 cm).
- Dáme (vhodné množství) oleje na pánvi a smažíme žebírka dozlatova.
- Poté pomaloučku nalijeme zálivku do pánve.
- Občas obracíme žebra, aby sladkokyselá chuť byla všude a necháme tak na ohni, dokud se ze zálivky nestane lepící lesklá směs. Na talíř přidáme ještě nasekanou jarní cibulku.