Jednou je ochutnáte a už jste závislí – to je síla bánh rán, vietnamských sezamových koulí. Tento streetfood se prodává po celém Vietnamu. I když je bánh rán snadno dostupné na ulici, jednou za čas mě popadne obrovská chuť na větší množství, a tak si je připravím doma pro rodinu a přátele.
Je to sice časově náročnější, ale odměnou jsou čerstvé, horké koule, které chutnají naprosto dokonale. Nic se nevyrovná momentu, kdy vyjdou z oleje, křupavé a voňavé, připravené k okamžitému ochutnání.
Ještě žádné hodnocení
Recept: Sezamové koule (Bánh rán)
Ve Vietnamu je občas uslyšíte i pod pojmem bánh rán lúc lắc, kde lúc lắc [luk lak] zde znamená třást se. Kromě toho, že jsou skvělé sladké, tak s tím můžete lehce třást a ucítíte, jak se náplň uvnitř hýbe. Tímhle způsobem se pozná dobře udělaný bánh rán.
Množství 20 koulí
Doba přípravy 1 hour hod
Doba vaření 30 minut min
Doba kynutí 2 hours hod
Celková doba 3 hours hod 30 minut min
Ingredience
- 130 g lepkavé rýžové mouky
- 50 g rýžové mouky
- 6 lžic cukru do těsta
- 30-35 g brambory nebo batátu
- 90 ml vroucí vody
- 1 lžička oleje
- 150 g mungo fazole loupané
- 75 g nastrouhaných kokosů
- 8 lžic cukru pro mungo kličky
- seznam
- voda
Postupy
- Uvaříme brambory na měkko, poté je rozštoucháme.
- Na přípravu obalu je potřeba horká voda (těch 90 ml). Do vody přidejme cukr a mícháme.
- Až se vše rozpustí, doplníme obě rýžové mouky, trochu oleje a rozšťouchané brambory
- Hotové těsto necháme 1–2 hodiny nakynout.
- Mezitím připravíme náplně.
- Jsou 2 varianty, jak uvařit mungo fazole:- Rýžovarem, kde postup je stejné jako u vaření rýží.- Dušením. Je tu větší jistota, že se z náplně nestane kaše a je tu libovolné množství vody.
- Mungo fazole změknou, proto je teď vhodná chvíle to rozmixovat.
- Fazole ještě orestujeme na pánvi s trochou olejem. Přidáme cukr a nastrouhané kokosy.
- Restujeme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Z náplní uděláme několik menších koulí.
- Těsto na obalení by měl být měkký, nelepivý a lehce nakynutý, nesmí být suchý.
- Menší koule z náplní obalíme nakynutým těstíčkem. Dávejme pozor při obalování! Nesmí být mezi náplní a obalem mezera. Jinak koule praskne během smažení.
- Hotové koule ještě obalíme sezamem tak, že je tam „nalepíme“.
- Pánev/rendlík/fritéza by měl obsahovat hodně oleje, aby sezamové koule mohly lehce plavat. Až bude olej připraven na mírném ohni, postupně do něj vložíme sezamové koule.
- POZOR! Neustále míchejte! Jestli budou delší dobu ve styku se vzduchem, je dost pravděpodobné, že začnou praskat a vy se můžete u toho zranit!
- Jakmile začnou plavat na hladinu a mají zlatavou barvu, odkládáme sezamové koule na papírovou utěrku.
- Sezamové koule lze podávat horké i studené.
Naše doporučení
Až bude olej horký, vypněte oheň a vložte do oleje ty sezamové kuličky. Až začnou plavat nahoru, zapněte znovu oheň, tentokrát při střední teplotě. Tímhle způsobem dáváme těstu prostor kynout.