Sezamové koule (Bánh rán)

Ve Vietnamu je občas uslyšíte i pod pojmem bánh rán lúc lắc, kde lúc lắc [luk lak] zde znamená třást se. Kromě toho, že jsou skvělé sladké, tak s tím můžete lehce třást a ucítíte, jak se náplň uvnitř hýbe. Tímhle způsobem se pozná dobře udělaný bánh rán.

Obsah stránky

    Jednou je ochutnáte a už jste závislí – to je síla bánh rán, vietnamských sezamových koulí. Tento streetfood se prodává po celém Vietnamu. I když je bánh rán snadno dostupné na ulici, jednou za čas mě popadne obrovská chuť na větší množství, a tak si je připravím doma pro rodinu a přátele.

    Je to sice časově náročnější, ale odměnou jsou čerstvé, horké koule, které chutnají naprosto dokonale. Nic se nevyrovná momentu, kdy vyjdou z oleje, křupavé a voňavé, připravené k okamžitému ochutnání.

    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Sezamové koule (Bánh rán)

    Ve Vietnamu je občas uslyšíte i pod pojmem bánh rán lúc lắc, kde lúc lắc [luk lak] zde znamená třást se. Kromě toho, že jsou skvělé sladké, tak s tím můžete lehce třást a ucítíte, jak se náplň uvnitř hýbe. Tímhle způsobem se pozná dobře udělaný bánh rán.
    Množství 20 koulí
    Doba přípravy 1 hour
    Doba vaření 30 minut
    Doba kynutí 2 hours
    Celková doba 3 hours 30 minut

    Ingredience

    Postupy

    • Uvaříme brambory na měkko, poté je rozštoucháme.
    • Na přípravu obalu je potřeba horká voda (těch 90 ml). Do vody přidejme cukr a mícháme.
    • Až se vše rozpustí, doplníme obě rýžové mouky, trochu oleje a rozšťouchané brambory
    • Hotové těsto necháme 1–2 hodiny nakynout.
    • Mezitím připravíme náplně.
    • Jsou 2 varianty, jak uvařit mungo fazole:
      - Rýžovarem, kde postup je stejné jako u vaření rýží.
      - Dušením. Je tu větší jistota, že se z náplně nestane kaše a je tu libovolné množství vody.
    • Mungo fazole změknou, proto je teď vhodná chvíle to rozmixovat.
    • Fazole ještě orestujeme na pánvi s trochou olejem. Přidáme cukr a nastrouhané kokosy.
    • Restujeme, dokud nevznikne hladké těsto.
    • Z náplní uděláme několik menších koulí.
    • Těsto na obalení by měl být měkký, nelepivý a lehce nakynutý, nesmí být suchý.
    • Menší koule z náplní obalíme nakynutým těstíčkem. Dávejme pozor při obalování! Nesmí být mezi náplní a obalem mezera. Jinak koule praskne během smažení.
    • Hotové koule ještě obalíme sezamem tak, že je tam „nalepíme“.
    • Pánev/rendlík/fritéza by měl obsahovat hodně oleje, aby sezamové koule mohly lehce plavat. Až bude olej připraven na mírném ohni, postupně do něj vložíme sezamové koule.
    • POZOR! Neustále míchejte! Jestli budou delší dobu ve styku se vzduchem, je dost pravděpodobné, že začnou praskat a vy se můžete u toho zranit!
    • Jakmile začnou plavat na hladinu a mají zlatavou barvu, odkládáme sezamové koule na papírovou utěrku.
    • Sezamové koule lze podávat horké i studené.

    Naše doporučení

    Až bude olej horký, vypněte oheň a vložte do oleje ty sezamové kuličky. Až začnou plavat nahoru, zapněte znovu oheň, tentokrát při střední teplotě. Tímhle způsobem dáváme těstu prostor kynout.
    Typ kuchyně: Vietnamská
    Štítky: dezerty, snack

    Související články

    Ingredience v mee goreng si každý může namíchat podle sebe – vždycky se skládá z...
    Phad Thai (nebo taky Pad Thai) patří mezi asijská jídla, která si lidé v Česku...
    Chè hạt sen long nhãn je jedním z typických vietnamských sladkých dezertů, které si spíše...
    Kdo byl ve Vietnamu, tak ji neodolal. Je silná, voní báječně, chutná božsky. Určitě překapávanou...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close