Výborné a zdravé – to je správná kombinace pro nás i naše tělo
Asijská gastronomická filozofie je založená na využívání darů přírody – co je jedlé a přírodní, to je určeno pro naše dobro. Do této kategorie patří i listy pepřovníku lolot, někdy špatně intepretované jako listy divokého betele. O jejich léčivých účincích jsme se již zmínili v jednom z našich článků zde.
Tyto karbanátky nejsou jen chutné, ale také příjemně voní i po smažení, což je jedna z jejich velkých předností.
Listy lolotu můžete sehnat v asijských potravinách, případně zkuste oslovit svého vietnamského souseda z večerky – možná vám rád pomůže obstarat balení. 😉
Pepřovník lolot (lá lốt) je aromatická bylinka, která se v jihovýchodní Asii, zejména ve Vietnamu, používá k dochucování masových směsí a závitků. Její tmavě zelené listy mají výraznou zemitou, lehce pepřovou chuť, která dodává pokrmům jedinečnou hloubku. Ačkoli není tolik známá mimo Asii, v místní kuchyni má své nezastupitelné místo.
Listy pepřovníku Lolot nejsou jen aromatickou přísadou do pokrmů, ale také mají významné léčivé účinky, které se v asijské medicíně využívají již po staletí. Mnoho z těchto léčivých použití jsou tradiční rady babiček, které se předávají z generace na generaci. Zde je několik příkladů, jak můžete listy pepřovníku Lolot použít pro své zdraví:
Ještě žádné hodnocení
Recept: Karbanátky v listu pepřovníku lolot (Chả lá lốt)
Jedná se o "karbanátky" nejčastěji z vepřového masa, které jsou zabaleny do listu pepřovníku lolot (lá lốt) a následně dozlatova osmaženy. Vyniká svou typickou vůní a je to báječné jídlo k nudlím bún nebo s rýží.
Množství 20 karbanátek
Doba přípravy 30 minut min
Doba vaření 15 minut min
Celková doba 45 minut min
Ingredience
- 250 g vepřového masa mleté
- 25 listů pepřovníku lolot
- 1 ks cibule
- 1 stroužek česneku
- ½ lžíce rybí omáčky
- špetka pepře
- špetka soli
- olej na smažení
Postupy
- Vepřové maso osolíme, opepříme, přidáme rybí omáčku, na kostičky nakrájenou cibuli a nakrájený česnek.
- „Ošklivé“ listy pepřovníku lolot umyjeme, nakrájíme na drobno a přidáme ke směsi masa, které následně promícháme.
- Vymodelujeme si karbanátek, který zabalíme do listu lá lốt.
- Karbanátek smažíme mírném ohni dokud se listy nesmrsknou a neobalí maso.
- Pokrm se dá jíst samostatně nebo s nudlemi bún anebo jako příloha k rýži.