Karbanátky v listu pepřovníku lolot (Chả lá lốt)

Jedná se o "karbanátky" nejčastěji z vepřového masa, které jsou zabaleny do listu pepřovníku lolot (lá lốt) a následně dozlatova osmaženy. Vyniká svou typickou vůní a je to báječné jídlo k nudlím bún nebo s rýží.

Obsah stránky

    Výborné a zdravé – to je správná kombinace pro nás i naše tělo

    Asijská gastronomická filozofie je založená na využívání darů přírody – co je jedlé a přírodní, to je určeno pro naše dobro. Do této kategorie patří i listy pepřovníku lolot, někdy špatně intepretované jako listy divokého betele. O jejich léčivých účincích jsme se již zmínili v jednom z našich článků zde.

    Tyto karbanátky nejsou jen chutné, ale také příjemně voní i po smažení, což je jedna z jejich velkých předností.

    Listy lolotu můžete sehnat v asijských potravinách, případně zkuste oslovit svého vietnamského souseda z večerky – možná vám rád pomůže obstarat balení. 😉

    Pepřovník lolot (lá lốt) je aromatická bylinka, která se v jihovýchodní Asii, zejména ve Vietnamu, používá k dochucování masových směsí a závitků. Její tmavě zelené listy mají výraznou zemitou, lehce pepřovou chuť, která dodává pokrmům jedinečnou hloubku. Ačkoli není tolik známá mimo Asii, v místní kuchyni má své nezastupitelné místo.
    Listy pepřovníku Lolot nejsou jen aromatickou přísadou do pokrmů, ale také mají významné léčivé účinky, které se v asijské medicíně využívají již po staletí. Mnoho z těchto léčivých použití jsou tradiční rady babiček, které se předávají z generace na generaci. Zde je několik příkladů, jak můžete listy pepřovníku Lolot použít pro své zdraví:
    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Karbanátky v listu pepřovníku lolot (Chả lá lốt)

    Jedná se o "karbanátky" nejčastěji z vepřového masa, které jsou zabaleny do listu pepřovníku lolot (lá lốt) a následně dozlatova osmaženy. Vyniká svou typickou vůní a je to báječné jídlo k nudlím bún nebo s rýží.
    Množství 20 karbanátek
    Doba přípravy 30 minut
    Doba vaření 15 minut
    Celková doba 45 minut

    Ingredience

    Postupy

    • Vepřové maso osolíme, opepříme, přidáme rybí omáčku, na kostičky nakrájenou cibuli a nakrájený česnek.
    • „Ošklivé“ listy pepřovníku lolot umyjeme, nakrájíme na drobno a přidáme ke směsi masa, které následně promícháme.
    • Vymodelujeme si karbanátek, který zabalíme do listu lá lốt.
    • Karbanátek smažíme mírném ohni dokud se listy nesmrsknou a neobalí maso.
    • Pokrm se dá jíst samostatně nebo s nudlemi bún anebo jako příloha k rýži.

    Video návod

    Typ chodu: K rýži, Maso
    Typ kuchyně: Vietnamská

    Související články

    Kimchi jjigae je jedním z nejtradičnějších pokrmů Jižní Koreje. Jednoduchý, hřejivý a plný výrazných chutí,...
    Shui Jiao knedlíčky jsou naše oblíbená tchajwanská specialita – jednoduché na přípravu, plné chutí a...
    Miso je fermentovaný sójový produkt a existuje mnoho druhů miso pasty, které se liší nejen...
    Ve Vietnamu se původně dělalo tofu především pro buddhistické mnichy. Protože jsou tito lidé vegeteriáni,...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close