Ještě žádné hodnocení
Recept: Korejské tteok-bokki alias spicy rice cakes
Tteok-bokki neboli spicy rice cakes. Oblíbený korejský street food pokrm, do kterého jsme se hodně zamilovali. Jelikož v Česku se těžce shání rice cake, tak jsme zkusili udělat domácí verzi. Nechali jsme to poté otestovat u naších kamarádů a výsledek byl naprosto překvapivý a jednoduchý!
Doba vaření 30 minut min
Ingredience
Na rýžové těsto
- 200 g rýžové mouky
- 100 g lepkavé rýžové mouky
- 5 panáků vroucí vody
- špetka soli
- 1 lžička sezamového oleje
Na tteokbokki
- 1 lžíce korejské chilli pasty Gochujang
- 1 lžička korejských chilli vloček gochugaru nebo drecného chili bez semínek
- 1-2 ks jarní cibulky
- 2 ks natvrdo uvařená vejce
- 1,5 lžíce rybí omáčky nebo tmavé sójové omáčky
- 1 lžíce cukru nebo medu
- 1 hrnek vody
Postupy
Postupy pro rýžové těsto
- Rýžovou mouku a lepkavou mouku smícháme vždy v poměru 2:1 a přidáme špetku soli
- Přidáme 5 panáků vroucí vody. Těsto by nemělo být příliš tekuté a lepivé.
- Těsto dáme do misky, zakryjeme fólií, ALE necháme ve folií tam menší mezeru, aby nevznikla pára.
- Dáme poté do mikrovlnné trouby na 2 minuty.
- Těsto poté pořádně zpracujeme se sezamovým olejem, aby byly hladké. A vytvarujeme je na krátké válce. Těsto by mělo být žvýkačkové a trochu lepí v puse.
- Rice cake lze servírovat hned.
Omáčka pro tteok-bokki
- Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme diagonálně.
- Do vroucí vody vložíme cukr, rybí omáčku nebo tmavou sójovou omáčku. Dokořeníme chilli pastou gochujang a chilli vločkami gochugaru.
- Posléze do vody vkládáme kousky rýžového těsta, poté natvrdo vařené a oloupané vejce. Na závěr přidáme i jarní cibulku.
- Pokrm je hotový, jakmile vývar zhoustne.
- Jídlo se podává samostatně jako streetfood, bez příloh.
Naše doporučení
Velice doporučujeme rýžové těstové válečky před vložením do vývaru lehce o smažit na pánvi, získají pak jemnou křupavost. Kromě rýžového těsta můžete do vývaru přidat i vepřové karbanátky.
Pálivost necháme čistě na vás, jedna lžíce chilli pasty je pro nás ideální.