Smažené závitky (Nem rán)

Zde je recept na slavné smažené rolky - nem rán! Tohle jídlo nikdy nesmí chybět při svátcích ve Vietnamu. Postup je velice jednoduchý.

Obsah stránky

    Když se řekne vietnamská kuchyně, většině lidí se hned vybaví smažené rolky neboli nem rán.

    Když chceme naše české přátele seznámit s vietnamskou kuchyní, nem rán je vždy sázka na jistotu. Závitky si zamilují dospělí, děti i starší lidé, bez ohledu na to, odkud pocházejí. Je to univerzální pokrm, který překonává kulturní rozdíly.

    Díky těmto jednoduchým závitkům postupně mizí předsudky o Vietnamcích i vietnamské kuchyni.

    Je fascinující, jak nás jídlo dokáže spojovat.

    Ještě žádné hodnocení

    Recept: Smažené závitky (Nem rán)

    Zde je recept na slavné smažené rolky - nem rán!! Tohle jídlo nikdy nesmí chybět při svátcích ve Vietnamu. Postup je velice jednoduchý, ale příprava je, jako vždy ve vietnamské gastronomii, velice zdlouhavá.
    Množství 28 závitků
    Doba přípravy 30 minut
    Doba vaření 30 minut
    Celková doba 1 hour

    Ingredience

    Postupy

    • Necháme houby shitake, jidášovo ucho a fazolové nudle ve vlažné vodě cca 20 min.
    • Mezitím nakrájíme mrkev na nudličky a cibule na kostičky.
    • Až jsou ingredience ve vodě měkké, tak nakrájíme houby a nudle ustřihneme na kratší nudličky.
    • Vše smícháme s masem (včetně vejce) a osolíme, opepříme a dochucujeme rybí omáčkou.
    • Teď připravíme vlažnou vodu, rýžový papír a talíř, na kterém budete rolovat.
    • Směs bereme po 1,5 lžíce.
    • Namočíme rýžový papír, stačí pár sekund. Nenechte to tam moc dlouho, protože papír pak hodně změkne a nedá se s tím pak pracovat. Jestli se vám protrhl papír při rolování, nepanikařte a dejte tam další vrstvu papíru.
    • Dáme směs víc k sobě a rolujeme. Zastavíme se u půlky papíru, oba konce dáme k sobě, aby vnitřní směs nespadl při smažení a dorolujeme. (viz. video)
    • Jakmile je vše hotové, můžeme to začít smažit! (Doporučujeme dát rolky do oleje až bude olej trochu horký).
    • Sladkokyselá zálivka (recept zde):
      Když chcete silnou zálivku: Dejte poměr 4 : 1 : 1,5 : 0,5
      My děláme v poměru: 9 : 1,5 : 1 : 0,5
      Kde je poměr: voda : cukr : rybí omáčka : ocet
    • Rolky podáváme s nudlí, sladkokyselou zálivkou a popřípadě i se zeleninou. Dobrou chuť vám přejeme!

    Video návod

    Naše doporučení

    PS: Pro milovníky piv doporučujeme namáčet rýžový papír do piva – dodá to více zlatou barvu.
    Typ kuchyně: Vietnamská
    Štítky: rolky, snack, snack k pivu

    Související články

    Miso je fermentovaný sójový produkt a existuje mnoho druhů miso pasty, které se liší nejen...
    Ve Vietnamu se původně dělalo tofu především pro buddhistické mnichy. Protože jsou tito lidé vegeteriáni,...
    Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží....
    Jídlo má původ z Hanoje a proč má přívlastek "thang", když nudle bún jsou v...

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kolik hvězdiček byste dali tomuto receptu?




    Close
    Close