Nudle bún – Vietnamské jemné rýžové nudle plné svěžesti

Nudle bún jsou tenké, kulaté rýžové nudle, které jsou základem mnoha tradičních vietnamských pokrmů. Tyto nudle mají jemnou chuť a lehkou, pružnou texturu, která skvěle doplňuje svěží vietnamské ingredience, jako jsou bylinky, maso a zelenina. V České republice se sušené nudle bún dají snadno sehnat a jejich příprava je velmi jednoduchá, což z nich činí ideální přísadu pro lehká jídla a saláty.

K čemu se nudle bún hodí?

Nudle bún jsou velmi univerzální a používají se hlavně ve vietnamské kuchyni pro studené saláty, polévky a různé variace s grilovaným masem. Díky své jemné chuti a lehké textuře se snadno kombinují s omáčkami, bylinkami a grilovanými pokrmy.

  • Bún chả – Grilované vepřové maso podávané s rýžovými nudlemi, čerstvými bylinkami a pikantní omáčkou.
  • Bún bò Huế – Pikantní vietnamská polévka s hovězím masem, která kombinuje silný vývar a jemné nudle Bún.
  • Bún bò nam bộ – Studený salát s grilovaným vepřovým masem, nudlemi, bylinkami a sladkokyselou zálivkou.

Recept: Bún bò nam bộ

Tento chutný pokrm má původ ze severního Vietnamu a stal se oblíbeným díky způsobu přípravy. Jídlo je velice lehké na strávení. Ingredience tohoto jídla mohou zůstat stejná, jako je hovězí maso, perilu, klasnatku a koriandr, arašídy, restovaná cibulka. Ale v každé provincii vám mohou naservírovat jinačí zálivku. Sladší, slanější, pálivější ... tohle vše záleží na šéfkuchaři.
Přečíst si recept
zaseryze_bunbonambo

Rozdíl mezi nudlemi bún a ostatními druhy nudlí

Nudle bún se liší hlavně svým tenkým, kulatým tvarem a lehkou texturou. Oproti jiným rýžovým nudlím mají menší průměr a pružnější strukturu, což je činí ideálními pro studené saláty nebo jako příloha k grilovaným pokrmům.

  • Nudle phở: Na rozdíl od plochých a širších nudlí phở jsou nudle bún tenčí a kulaté, ideální pro saláty a lehčí jídla.
  • Nudle pro pad thai: Tyto nudle jsou širší a pevnější, což je činí vhodnými pro smažení, zatímco nudle bún jsou lehčí a častěji se podávají studené nebo v polévkách.
  • Skleněné nudle: Na rozdíl od průhledných skleněných nudlí z mungo škrobu mají nudle bún bílou barvu a po uvaření si zachovávají neprůhlednost.

Složení nudlí bún

Nudle bún mají velmi jednoduché složení, což z nich dělá přirozeně bezlepkovou a zdravou volbu:

  • Rýžová mouka – Základní surovina, která dodává nudlím jejich strukturu a jemnou chuť.
  • Voda – Slouží k vytvoření těsta.
  • Tapiokový škrob (někdy) – Přidává pružnost a jemnější texturu, zejména u tenčích druhů nudlí.
Ještě žádné hodnocení

Reept: Jak uvařit rýžové nudle bún

Kulaté a neprůhledné rýžové nudle. Slovo bún označuje nejen samotné nudle, ale i polévku, jejíž součástí jsou nudle bún. Ve Vietnamu patří k jedněm z nejoblíbenějších nudlí, z toho je vidět, že hodně vietnamských jídel obsahuje slovo bún. V ČR nejčastěji zakoupíte sušené bún, někdy se ale dají sehnat i čerstvé.
Množství porce
Doba vaření 7 minut
Doba odležení (minimálně) 30 minut
Celková doba 37 minut

Ingredience

Postupy

  • Do velké hrnce nalijeme 2,5 l vody, přidáme špetku soli, kápneme trochu 1 lžička oleje a přivedeme k varu.
  • Následně vložíme do vařící vody 300 g nudlí bún a vaříme na velkém ohni. Nudle za čas promícháme, aby se zdola nespálily.
  • Vaříme takhle cca 8 minut. Nudle by měly být měkké a bílé.
  • Přesadíme a zalijeme studenou vodou. Necháme nudle okapat a po 10 minutách nudle v cedníku pootočíme. Po dalších 20 minutách nudle opět pootočíme. V téhle chvíli by měly být nadýchané a suché.

Video návod

Naše doporučení

Občas tyhle nudle můžete lehce "ovzdušit" odlepením nudlí od sebe.
Typ chodu: Nudle, Přílohy
Typ kuchyně: Vietnamská

Související články

Ingredience v mee goreng si každý může namíchat podle sebe – vždycky se skládá z...
Phad Thai (nebo taky Pad Thai) patří mezi asijská jídla, která si lidé v Česku...
V mnoha vietnamských restauracích můžete zahlédnout název „phở bò/phở gà“, ale co vlastně tento název...
Velice oblíbené jídlo ve Vietnamu, a na rozdíl od svého bratra nem rán, se nesmaží....
Close
Close