Ještě žádné hodnocení
Recept: Smažené taštičky plněné masem (Bánh gối)
Hanojská pochoutka člověku velice připomíná tvar polštáře, a tak mu dali jméno bánh gối (polštářový závin). Obal je z těsta, a aby byl finální produkt křupaný a nafouknutý, je velice důležitý správný poměr surovin a způsob zpracování. Obal má kulatý tvar a doprostřed se přidá náplň z masa s houbami, obal se přeloží na půl a okraje se pak smotají dohromady. Vznikne pak krajkovitý okraj polštáře. Usmaží se na oleji a servíruje se zálivkou a nakládanou zeleninou dưa góp.
Množství 20 taštiček
Doba přípravy 40 minut min
Doba vaření 30 minut min
Doba odležení těsta 20 minut min
Celková doba 1 hour hod 30 minut min
Ingredience
- 400 g polohrubé mouky
- 300 g vepřového masa mleté
- 80 g fazolové/skleněné nudle
- 30 g jidášovo ucho
- 30 g houby shiitake
- 1 ks mrkve
- 1 ks kedlubny
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 ml vody
- 2 lžíce rybí omáčky
- špetka soli
- špetka pepře
- chilli paprička dle libosti
Postupy
- Těsto lehce připravíme tak, že smícháme mouku s vodou. Vodu přidáváme pomalu, výsledné těsto dobře propracujeme. Po zpracování necháme těsto odležet 20 minut.
- Jidášovo ucho, houby shiitake a fazolové nudle se nechají změknout ve vodě (20 min ve vlažné vodě). Mezitím se může nakrájet cibuli a nastrouhat mrkev a kedlubnu.
- Houby se po chvíli očistí a nakrájí se nadrobno. Změklé fazolové nudle můžeme pokrájet po 2 cm.
- Do misky dáme výše zmíněné ingredience a přidáme mleté maso. Náplň ochutíme solí, pepřem, rybí omáčkou a vše důkladně promícháme.
- Těsto vyválíme na tloušťku asi 1 mm a vykrájíme na kolečka o průměru 10 cm. Poté zabalíme náplň do těsta a ohneme okraje.
- Zabalené „polštářky“ smažíme do zlatova ve fritovacím hrnci nebo na pánvi.
- Sladkokyselá zálivka (recept zde):Když chcete silnou zálivku: Dejte poměr 4 : 1 : 1,5 : 0,5Já dělám v poměru: 9 : 1,5 : 1 : 0,5Kde je poměr: voda : cukr : rybí omáčka : ocetDo zálivky přidáme česnek, čili a nakládaná zelenina dưa góp