Ještě žádné hodnocení
Recept: Syčící placka (Bánh xèo)
Bánh xèo je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel ve Vietnamu. Pro turisty to vypadá jako vietnamská palačinka. Naštěstí se toto jídlo dá udělat lehce a ingredience jsou všude dostupné. Zkusme to tedy společně udělat tak, aby to bylo křehké a zároveň chutné!
Množství 4 porce
Doba přípravy 45 minut min
Doba odležení 30 minut min
Ingredience
- 200 g rýžové mouky
- 250 ml vody
- 50 ml kokosového mléka
- 100 ml piva nepovinné
- ½ lžičky kurkumy mleté
- 200 g hovězího masa mleté
- 200 g krevet
- 200 g mungo kliček
- 2 ks jarní cibulky
- ½ ks cibule
- klasnatka brvitá vietnamsky "kinh dới"
- koriandr dle libosti
- 1 lžičkou rybí omáčky
- špetka soli
- špetka pepře
Postupy
- Smícháme rýžovou mouku, vodu, kokosové mléko, 1/2 kávové lžičky soli, pivo, 2 lžíce oleje, kurkumovou mouku a jarní cibulku dohromady.
- Necháme směs 30 minut odležet.
- Mezitím orestujeme postupně na pánvi s olejí – cibule – krevety – hovězí maso – mungo klíčky půjdou na konci a dochucujeme 1 kávovou lžičkou rybí omáčky, špetkou solí. Stačí orestovat do té doby, než budou mungo klíčky trochu měkké. Pak je necháme bokem v misce.
- Vezmeme směs na bánh xèo vždy po 1 žufanu, aby byla placka tenká, a nalijeme do horké pánve s olejem. (Podobně jako kdybychom dělali omeletu)
- Do jedné půlky placky přidáme též 1 žufan orestované směsi a necháme to tak smažit na cca minutu.
- Druhou půlku, na kterém není orestovaná směs, ohneme.
- Sladkokyselá zálivka (recept zde):Když chcete silnou zálivku: Dejte poměr 4 : 1 : 1,5 : 0,5My děláme v poměru: 9 : 1,5 : 1 : 0,5Kde je poměr: voda : cukr : rybí omáčka : ocetDo zálivky přidáme česnek, čili a nakládaná zelenina dưa góp